reklama

reklama

Monínec – Nejen nová enduro lajna! (report Andrea D.)

O rodinném areálu Monínec jsme psali už mnohokrát, proto asi není potřeba ho znovu detailně popisovat. Stále platí, že patří spíš mezi menší bikeparky a stále také platí, že má velmi dobrou dostupnost z Prahy. Letos zde navíc vyrostlo pár novinek, v čele s novou endurovou tratí, takže návštěva byla zkrátka nezbytná!

(text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký)

Původně to vypadalo, že se Monínecký bikepark bude ubírat hlavně rodinným směrem a poroste tady jeden „femilytrejl“ za druhým. Realita je ale poněkud jiná, což krásně dokazuje nová lajna ve stylu hravého endura a několik nových skoků, které bych mezi začátečnické rozhodně neřadila.

Nová horní část trailů v bikeparku

reklama


První bikeparkové novoty se na nás smály už na začátku trati. Některé skoky tady přibyly a jiné se lehce pozměnily – například některé dvojáky byly „přemostěny“ dřevěnou lávkou, proto působí opticky o dost přívětivěji a dají se zároveň i přejíždět, pokud se vám zrovna nechce létat vzduchem.

Nová dřevěná lávka spojující dvoják

Největším „hecem“ v této úvodní části je ale jednoznačně skok přes klopenku, který rozhodně nepatří mezi ty nejkratší. Vzhledem k tomu, že se na kole neumím až tak dobře odrazit a spoustu skoků (i problémů :D) řeším rychlostí, jsem si potřebovala před tímto skokem několikrát šlápnout, abych přistála hezky na dopadu a skok neohranila!

Nevím, jak to přijde ostatním, ale osobně bych potřebovala delší skok, který této atrakci předchází, jelikož u něj často létám až za dopad a pak je pro mě docela náročné srovnat se na dlouhý skok přes klopenku! Proto jsem si ve finále před prvním „lávkovým“ skokem vždy trochu přibrzdila a před druhým „kopenkovým“ to naopak více rozšlapala. A jaká je vaše taktika?

Nová část na začátku trailů – skok přes klopenku

Komu se nechce skákat přes klopenku, může tuto část snadno objet bez toho, aby se odlepil od země. Tak jako tak se lze proletět ještě o kousek dál na jedné větší a jedné menší lavici, obě jdou i na pohodu přejet.

Zmíněnou klopenku nemusíte samozřejmě pouze skákat, můžete ji také klasicky projet a dál pokračovat po pravé variantě trailu, kde na vás záhy čekají dva malé dvojáčky nasázené kousek za sebou.

Start trailů v bikeparku

Na ně bohatě stačí menší rychlost, o kterou se postará stále skloňovaná klopenka. Pokud to naopak přepálíte a jste na prvním dvojáku delší, ten druhý se přiblíží zatraceně rychle! Dohromady jde vlastně o jednu novou pasáž, která je ale natolik pestrá, že ji lze projet hned na několik způsobů. Nudit se zde proto rozhodně nebudete.

Nová pasáž na začátku trailů

Dále trať pokračuje víceméně stejně jako minulé roky, následné klopenky jsou pouze trochu víc šoupnuté ze sjezdovky směrem k lesu. Pozor dejte krátce za dělením tratí, kdy modrá odbočí doprava a sjezdová doleva, zde se totiž najednou vyloupne cedulka značící nový enduro trail. Ten nás mile překvapil už v úvodu, kdy se před námi odvíjela užší lesní pěšinka, která ještě voněla po čerstvé hrabance! Tu my enduristi máme tuze rádi!

Nová lesní enduro trať

V celkovém vyznění připomíná nový trail zábavnou a hravou erzetu z domácích enduro závodů, kde není zdaleka každá zatáčka klopená a techniku tady určuje spíše příroda sama než dlouhé hodiny s bagrem. Navíc se kolem toho všeho rozprostírá voňavý kapradinový les jako z pohádky. Člověk tak nemá vůbec pocit, že se nachází jen hodinu jízdy od hlavního města!

Nová lesní enduro trať

Převážně přírodní lesní pěšinku místy zpestřují sekce z vyskládaných kamenů, které se ale dají v pohodě přejet, nic není nutné skákat. Celkově klesá tento trail vcelku pozvolně a prudší jsou snad jen dvě zatáčky. Proto tento trail zvládne i průměrně zkušený jezdec s odpovídajícím kolem.

Podle mého názoru přesně takováto trať na Monínci chyběla jako vhodný mezičlánek, který krásně zapadá mezi hladký, modrý flowtrail a naopak rychlejší, kamenitou sjezdovou lajnu. I proto dostává, tento hravý lesní počin, za mě velký palec nahoru!

Kamenná pole na enduro trati

reklama


Dočasně mimo provoz je nejjednodušší Monínce Family trail, nicméně za jeho alternativu se dá považovat vyhlazený modrý trail. Ten se nijak nezměnil a nejčastěji se na něm proháněli začátečníci, často i na běžných pevných kolech. Na modrém trailu opravdu není žádná technická zrada, takže sem klidně můžete vzít i svoje prcky. Na druhou stranu i tady se najde pro zkušenějšího nějaká ta „sranda“, jako je třeba menší lavice nebo působivý dřevěný mostík.

Modrý trail v bikeparku s různými variantami projetí

Monínec si samozřejmě zachovává také svou vyhlášenou sjezdovou trať, která je oproti ostatním tratím o dost náročnější. Jsou zde jak technicky obtížnější „rockgardens“, tak i různé dřevěné překážky, dropy nebo takřka kolmé wallridy.

I letos opakuju, že pokud nemáte skočený dřevěný posílák, tak směle do toho! Znovu jsem se utvrdila v tom, že jde o jeden z nepříjemnějších skoků, co jsem kdy skákala. I když tak třeba na první pohled nevypadá. Navíc na něj stačí přirozená rychlost, kterou získáte na krátkém úseku nad skokem.

Skok na sjezdové trati

I na sjezdové trati se dá najít pár nových „vychytávek“, jako je několikero nově zbudovaných odpalů, díky nimž může být každá jízda na stejné trati trochu jiná. Ty nejtěžší věci lze ale prakticky vždy objet, proto není nutné být ultimátní sjezdař a lze si tuto „DH“ lajnu dostatečně užít i na enduro kole.

Nové prvky na sjezdové trati

Tradičně připomínám, že Monínec je také fajn volba, pokud potřebujete „vyvenčit“ nejen sebe a své kolo, ale také celou rodinu. Děti tady nebudou vědět, co dřív a nejvíc se jim bude líbit pravděpodobně v Aktivity parku u nástupu na sedačkovou lanovku. V něm najdou letní tubing, trampolíny, discgolf, kuličkovou dráhu nebo vodní maxiskluzavku, která je dlouhá 100 m a v horkých letních dnech ji vřele doporučuji komukoli!

Když už je řeč o vodě, příjemnou záležitostí je tradičně i blízkost Pilského rybníku, kde se po bajkovačce můžete vyvalit na travnatou nebo písčitou pláž a dát si osvěžující koupačku. *Na další rodinné aktivity můžete mrknout ve videu.

Vodní aktivity na Pilském rybníce

Pokud byste si chtěli na Monínci naplánovat vícedenní dovolenou, klidně s celou rodinou, můžete se ubytovat v hotelu Monínec přímo u areálu. I hotel sám o sobě se postará o dostatečnou „srandu okolo“. Zchladit se můžete například v bazénu, s dětmi hupsnout na dětské hřiště na Terasách nebo si to s parťákem můžete rozdat na tenisovém kurtu.

Monínecký hotel nabízí, vedle doprovodného programu pro děti, i kulturní vyžití pro dospělé. V létě se kupříkladu každý čtvrtek konají koncerty pro ubytované i pro veřejnost zdarma. K dispozici je tady dále wellnes s krytým bazénem a vířivkou a pohrdnout se nedá ani výhledem z terasy hotelového pokoje.

(text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký)

Monínec v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                1 hod 24 min

1 jízda nahoru dospělí                                                           130 Kč

1 jízda nahoru dítě/senior                                                      90 Kč

Celodenní jízdné                                                                    600 Kč

Celodenní vstup do Aktivity parku                                       550 Kč

Lanový park                                                                           270 Kč

3 jízdy na Maxiskluzavce                                                      100 Kč

1 hod paddleboard                                                                200 Kč

Elektrolodičky/10 min                                                           100 Kč

Zapůjčení elektrokola 4 hodiny                                            650 Kč

Webové stránky střediska                                                     www.moninec.cz

Webové stránky golf                                                              www.cebr.cz

Hotel Monínec, tenisové kurty, dětská hřiště a bazén

Na Monínci jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH, s tlumením FOX, řetězem KMC a vložkami do kol TANNUS od firmy CYKLOŠVEC.