reklama

reklama

Vídeňská káva, Sacher a les, aneb traily v okolí Vídně (pozvánka)

Vyrazit s bikem do Vídně? Co je to za nápad? Vlastně proč ne! Vídeňský les nabízí spoustu cest, které vedou až nečekaně divokou přírodou. Najdete tu 1350 km tras pro všechny úroveň cyklistiky, zejména pro rodiny.

Oblast v těsné blízkosti rakouské metropole nabízí od sezóny 2019 horským cyklistům stále větší a rozšiřující se bohatství v podobě trailů, cyklostezek a více jak 6 000 informačních a naváděcích značek. Pravověrní bikeři se pak ve Vídeňském lese mohou těšit na 90 km čistých singletracků.

(text: Gaspi, Adam Maršál, Štěpán Hájíček)

Jedním z hlavních bodů regionu je trail centrum Vídeň, které se nachází zhruba 15 minut od středu města, uprostřed biosférické rezervace Wienerwald, spadající pod ochranu UNESCO. Jedná se o jediný takto propracovaný městský systém stezek v Evropě.

Trail centrum Vídeň nabízí v současnosti více jak 10 trailů, od těch nejlehčích, určených pro děti a začátečníky, až po „expertní“ jump lajnu Kenda Airline. Na základně najdete pumptrack, skills centrum a velmi příjemné bistro s půjčovnou kol, elektrokol a servisem.

V sezóně zde provozují auta s vlekem (shuttle), která vás i s kolem vyvezou až na vrchol. Pokud si to chcete dát nahoru „za své“, pak lze využít výjezdový „uphill flow trail“. Jezdci působící s podporou značky BOSCH ho čerstvě předělali tak, aby přinesl potěšení zejména uživatelům eBiků.

reklama

Biková škola a výlety s průvodcem

Kromě kurzů techniky jízdy pro malé i velké nabízí místní biková škola také MTB a eMTB výlety s průvodcem, který vás protáhne třeba i do dalšího trailparku Weidlingbachu.

Trailpark Weidlingbach

Otevřením trailparku Weidlingbach v červenci 2016 začala ve Vídeňském lese zcela nová éra horských kol. Do tohoto trailparku se lze dostat jak po značené síti tras určených čistě pro horská kola, tak po „sdílených stezkách“, které slouží i pěším turistům. Naleznete zde dva Traily – Fun line o délce 1,8 km a Flow line dlouhý 1,5 km s převýšením 175 m a spoustou klopenek, boulí a lavic. Je to prostě zábava!

Anninger

Další zastávkou, kterou byste ve Vídeňském lese neměli vynechat, je oblast Anninger. Přírodní traily v borovicových lesích jsou jako vytržené z bikové pohádky. Traily jako Kiental, Husarentempel nebo Anninger jsou typické pouze minimálními zásahy lidské ruky, přesto si je užijí nejen vyznavači čistě přírodních stezek. V této lokalitě se můžete projet i po trase víc jak stoleté sáňkařské dráze a na konci si dát něco na chuť z lokální kuchyně v příjemné hospůdce.

Proč je Vídeňský les jedinečný?

Vídeňské lesy jsou dosti rozmanité a poměrně kopcovité, nejsou zde ale žádné brutální kopce a dramatická převýšení. Nabízí se proto jako ideální destinace pro skvělé rodinné zážitky. Vyvážený mix lehkých, středně obtížných a těžkých trailů zaručuje, že si každý najde to svoje, od rekreačních cyklistů po zkušené bikery.

Bohatá infrastruktura nacházející se podél tras a zajímavá autentická odpočívadla přidávají možné kulinářské požitky spojené s ochutnávkou regionálních lahůdek. Na trasách je mnoho scénických výhledů a zajímavostí, které vás přimějí přibrzdit a dopřát si zaslouženou chvilku odpočinku. Prostě bikerský ráj hned za městem.

Více informací k oblasti: www.dolni-rakousko.info/vidensky-les

reklama

Wexl Trails

Kdo nebyl na Wexlu, ten by to měl napravit! Připravte se na akční zábavu na MTB i eMTB, na stezky vedoucí po pastvinách i v bikeparku na úbočí hory Wechsel. Tato oblast se nachází na východním okraji Alp v regionu St. Corona am Wechsel, asi hodinu jízdy autem od Vídně.

Celkově se zde nabízí více než 70 km MTB tras, které byste bezpodmínečně měli jednou projet také na elektrokole. Na hřebeni se vine 15 panoramatických singletrailů s neuvěřitelným výhledem, vedoucích přes Schwaigen po horských pastvinách pohoří Wechsel až na vrchol Hochwechsel s výškou 1743 m. Co sem především táhne vyznavače gravity ježdění, je Bikepark Wexl a jeho kvalitně vyšejpované traily.

Nejvytěžovanější Flow trail má 4,5 km a nejnovější Jumpline kolem 1,5 km délky plné zatáček a skoků. Na své si zde přijdou bikeři každého věku, třeba hned dole v mini bikeparku, kde řádí na kole děti už od čtyř let. Atrakcí pro ně je i kouzelný pojízdný pás, který je vyveze nahoru a ušetří potřebné síly.

Na kopec vlekem nebo busem

Bikepark Wexl nabízí celkem 15 trailů dostupných vlekem (poma) se speciálně uzpůsobeným uchycením za řídítka pro jednoduché vytažení. Pozor si dejte jen na přejezdy cestiček, kde to občas trochu cukne! Pokud se necítíte na vývoz vlekem, lze využít i cyklobus. 

Trailcentrum Wexl Trails se perfektně hodí pro trénink techniky jízdy a zdokonalení dovedností od začátečníků až po zkušenější střelce. Je zde k dispozici i bikeškola s instruktory a guidy. Služby nejvyšší kvality zaručuje hlavní průvodce Markus Pekoll, bývalý závodník ve sjezdu na MTB (wexltrails.at/../bike-school).

Chybět nesmí kvalitně zásobená půjčovna nabízející vyšší třídu kol i elektrokol, proto se nemusíte bát, že dostanete nějaké rozvrzané oklepávadlo (wexltrails.at/../bikeservice). V případě dlouhé fronty na lano nebo únavy z celodenního dovádění na svahu můžete pověsit své kolo na držák a dát si něco dobrého hned ve Wexel Lounge and Restaurant.

Více informací k oblasti: www.dolni-rakousko.info/videnske-alpy

Text: Gaspi, Adam Maršál (Štěpán Hájíček)
Foto: Miloš Štáfek
Video: Gaspi
Edit: Big Buba