reklama

reklama

UTOPIA – A Real Life MTB Story (by Olivier Cuvet – VIDEO)

Vítejte v Olivierově rutině! Úsměv na tváři, v lese na kole s partou kamarádů, společně si užívají to, na čem se delší čas pracovalo. Po letech strávených budováním trailů a skoků má teď Olivier v podstatě všechno, co má na kole tak rád, blízko svého domova.

quotation-BnR

„Jako jezdec jsem si vždy kladl otázku: Kam mám jít jezdit? Zároveň jako člověk, který je silně vázán na místo, kde se narodil, chci jezdit hlavně doma! Možná to bude trochu těžší, nejspíš to zabere dost času, ale co na tom. Hledání a budování trailů mě prostě naplňuje.“Olivier Cuvet.

Vraťme se ale o několik let zpět. Jsme v menším pohoří na pomezí Francie a Švýcarska (Jura), hory jsou tady krásné, podloží je ale většinu roku dost mokré, kluzké, zároveň často výrazně kamenité. Navíc zde nejsou skoro žádné traily vhodné pro kolo. Přichází tedy klíčové rozhodnutí – je lepší snadná cesta a přesun do Queenstownu, nebo ta pracnější, kdy Oliver zůstane doma a bude tvořit své vlastní traily prakticky od nuly?  

„Obvykle si nevybírám snazší cestu, pokud mi na výsledku skutečně záleží.“


reklama

Poskočme v čase kupředu do doby, za kterou je „pohřbeno“ mnoho zlomených rýčů, krumpáčů a jiných kusů nářadí, mnoho utracených peněz a nesčetně hodin strávených v lese. Ale také ruce plné mozolů. Před námi se naopak nově rýsuje hustá síť stezek s řadou překážek a skoků, které Oliver a jeho přátelé vlastnoručně vytvořili.  

Pro Olivera je důležité mít ty správné „divoké traily“ hezky v dosahu bydliště. Chce totiž žít dostatečně udržitelně. Vymýšlet věci tak, abyste nepotřebovali nutně auto, když se chcete svézt v lese, ale naopak motivovat lidi k tomu, aby na kole jezdili nejčastěji tam, kde bydlí.

quotation-BnR

„Jedním z mých největších snů bylo ukázat lidem, jak moc máme tohle místo rádi a nakolik jsme šťastní za to, že žijeme právě zde. Proto jsme právě tady budovali své stezky, abychom tohle místo podpořili, probudili a sami si ho mohli naplno užívat každý den.“

Toto video byl Olivierův poslední projekt ve spolupráci se značkou POC. Každopádně zástupci švédského POCu jsou rádi, že vrcholem jejich spojení s Oliverem je právě tento významný projekt.