reklama

reklama

Don’t Look Down! Kriss Kyle a jeho BMX dovádění 600 m nad zemí! (VIDEO)

Před pár lety nás Leonardo DiCaprio skrze svou postavu lehce roztěkaného vysokoškolského profesora ve filmu „Don’t Look Up“ vyzýval, ať se podíváme na nebe! Nyní radí Kriss Kyle raději se nedívat dolů – Don’t Look Down! Proč? Stačí říct, že si nechal postavit bowl pro BMX triky, zavěsil ho na horkovzdušný balón a pak si tady vesele poskakovat ve výšce kolem 600 m nad zemí!

quotation-BnR

„Vyrazil jsem takhle jednou na svém biku na kopec za barákem. Byl krásný den, blankytně modrá obloha a hřejivé slunce. V tom mě napadlo: ‚Představ si, jak řádíš v plovoucím skateparku nahoře na obloze‘. Že to je nesmysl jsem si řekl hned, jenže pak se ten projekt začal postupně realizovat!“ Popisuje Kriss Kyle podmínky zrodu tohoto bláznivého nápadu!

BMX výzva s technikou Formule 1

Když ostřílený jezdec BMX – Kriss Kyle – začal poprvé vážněji přemýšlet o projektu „Don’t Look Down“, netušil, jak náročné bude něco takového skutečně realizovat. Třeba už jen navrhnout BMX „mísu“ (bowl), kterou by bylo možné zavěsit pod horkovzdušný balón. „Je vůbec reálné dostat něco takového do vzduchu?“

Ve snímku „Don’t Look Down“ si Kyle obléká vcelku nenápadný bílý padák, pro každý případ, a po dosažení výšky 2 000 stop (cca 600 m) se vydává na své BMX dobrodružství do létajícího skateparku, navrženého za asistence inženýrů z Formule 1 plujícího vysoko na obloze.

Díky spojení sil s Red Bull Advanced Technologies překonává Kyle konvenční hranice BMX tím, že tento sport doslova vytahuje do výšek, čímž se snaží přilákat nastupující generace k tomuto sportu a demonstrovat jim, že hranice jsou jen tak vysoko, jak vysoko sahá vaše fantazie.

Revoluční design BMX bowl

Kriss na tomto projektu spolupracoval s Red Bull Advanced Technologies, technickou odnoží týmu Oracle Red Bull Racing Formula One. Společně vytvořili jeho špičkový BMX bowl. Na jeho stavbu bylo použito stejných kompozitních materiálů, jaké najdete u mnoha dílů vozů Formule 1, jelikož finální hmotnost byla pro úspěch celého projektu zcela klíčová. Stejně tak se vývojáři zabývali aerodynamickým efektem tohoto „závaží“ pod balónem, simulací letu a modelováním různých situací.

Největší horkovzdušný balón světa

Cameron Balloons, přední výrobce horkovzdušných balónů, navrhl a vytvořil speciálně pro tento projekt jeden z největších funkčních horkovzdušných balónů na světě, který vynesl do vzduchu 1,7 tunový BMX pool. Tento kolosální balon je šestkrát větší než standardní horkovzdušné balony, které běžně vídáme na obloze.

reklama

Překonávání výzev

Velikost a výkyv BMX bowlu představovaly pro celou misi další klíčové výzvy. Díky promyšlenému zavěšení bylo vše příkladně stabilní. Kriss pak kompaktní prostor zkušeně zvládl a dokonale využil. Nezbytným bezpečnostním opatřením bylo, aby měl na sobě padák, protože kupříkladu vyskakoval a balancoval na okrajovém kovovém zábradlí v již zmíněné výšce 600 m nad povrchem země! Ač byl slunný den, tak teplo mu zde nejspíš nebylo, jelikož v této výšce bylo mrazivých -12°C.

Čelit strachu a obavám

Kriss se navzdory celoživotnímu strachu z výšek nikdy nevyhýbal letadlům a „leteckým výkonům“. V minulých projektech jako byl „Dubai Drop“ nebo „One from Copenhagen“ prokázal svou nebojácnost skokem z vrtulníku na mrakodrap Burj Al Arab, respektive paraglidingem na kole.

quotation-BnR

„Tenhle projekt jsem měl v hlavě vážně dlouho, ale faktor výšky, v níž by se mělo vše odehrávat, mi vždycky připadal jako obrovské břemeno a přílišné riziko. Dříve jsem už mnohokrát musel překonat své obavy a strachy, ale s jízdě v BMX bowlu pod balónem se nic nevyrovná!“

„Už jen okamžik, kdy jsem muset přelézt přes okraj koše a slanit se dolů do skateparku, byl vážně šílený! Bez pomoci a povzbuzování kamarádů, kteří mi pomohli tohle absolvovat, bych to nikdy nezvládl. Navíc ve výšce přes 2 000 stop jste už tak vysoko, že vám země pod vámi skoro ani nepřipadá skutečná!“ Kriss Kyle

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Red Bull

Celý film Don’t Look Down, stejně jako pozadí jeho vzniku a příprav tohoto projektu najdete na stránkách Red Bull