reklama

reklama

VERSA – Chasing Trail (EP. 36) | VIDEO

Jízda na horském kole může působit v různém terénu jako odlišný sport, vždy je ale klíčovým prvkem spojení kola a jezdce. Každopádně s tím, jak se mění okolní prostředí se mění i způsob jízdy. Cíl snímku VERSA byl přitom poměrně prostý: Najít co nejvíce rozdílných prostředí, vizuálně i geologických, a zachytit tyto rozdíly na kameru. Vše v rámci 10denního tripu napříč kanadským BC.

Na tuto výpravu se vydal Joel Ducrot společně s Peterem Wojnarem a Margusem Rigou. Pokud někomu nevadí nosit kola, ale také těžkou filmařkou techniku na zádech do prudkých horských svahů, je to právě tato trojice.

Když se zeptáte Joela, co právě dělá, nejčastěji odpoví, že tvrdě maká. Pravda podle mnohých je ale taková, že on i právě tento snímek Versa vrací romantismus zpět do světa horských kol. Nejde jen o lásku ke sportu, i když něco z ní v tomto snímku rozhodně najdete. Nejedná se ani o žádnou rytířskou výpravu, ač její prvky zde také můžete objevit.

Tím podstatným je především vynaložit potřebné úsilí k tomu, abyste se dozvěděli něco sami o sobě, ale také o krajině a přírodě okolo vás. A našli v ní krásu a zalíbení. Nedílnou součástí je pak samozřejmě i požitek ze samotné jízdy na kole!

ŽULA

Do této oblasti přivedla Joela inspirace fotografiemi Reubena Krabbeho. Zejména snímky, kde jsou dva jezdci velikosti mravenců zachyceni na obrovské skalní desce, rámující celý obraz. Tento výjev byl přitom vytištěn přes celou dvoustránku časopisu. Dokážete si proto představit velikostní poměry takové krajiny? Fascinace těmito snímky byla hlavním hnacím motorem, který inspiroval „naše dobrodruhy“ absolvovat náročný výstup, aby se dostali právě do těchto míst a viděli naživo to, co znali z fotek.

quotation-BnR

„Sjíždění takto enormní skalní desky je vlastně dost matoucí. Nejsou zde žádné stromy ani jiné referenční body, podle nichž byste se mohli orientovat. Za situace, kdy je sjízdná část skály několik set metrů široká a z vrcholu toho mnoho nevidíte, vlastně jen nekonečný obzor, je skutečně nutné zamířit tím správným směrem. Fakticky to znamená hlídat si předem vybraný odstín skály.“

Trochu to prý připomínalo lyžování na široké otevřené sjezdovce, nebo spíš ve volném terénu, kdy se musíte orientovat podle nejasných navigačních bodů, které nyní vidíte ze zcela jiného úhlu, než když jste stoupali k vrcholu.

reklama


Poušť, alpské štíty, deštný prales…

Obrovské žulové desky byly jen začátkem celé výpravy. Skupina našich dobrodruhů následně okusila i mnohá jiná prostředí. Pouštní krajinu, alpské louky, nebo třeba deštný prales tolik typický pro kanadský North Shore. Vše je blíže popsané na stránce: www.scott-sports.com/../chasing-trail-versa

Závěr

Rozmanitost terénu a jeho výrazné kontrasty jsou tím, co Joela vždy lákalo na horské cyklistice. Zároveň to byl jeden z hlavních motivů v pozadí této objevné výpravy. Každé navštívené místo přitom mělo své osobité kouzlo a nabízelo své vlastní výzvy. Ať už šlo o nutnost stoupat pět hodin s kolem na zádech, trávit nekonečné hodiny za volantem auta, složitě shánět a vyřizovat povolení k filmování a mnoho dalšího. Vždy to ale nakonec stálo za to.

quotation-BnR

„Nezáleží na tom, kolik hodin strávíte přípravami nad mapou a sjížděním cestovatelských webů, ve skutečnosti vypadá krajina vždy o dost jinak než na jasně orámovaném monitoru počítače. Mnohdy stačí jen jeden drobný pohled na protější horský hřeben, aby se seznam míst, která chcete zdolat a pokořit skokově rozšířil.“

Tento výlet vznikl díky kombinaci do jisté míry iracionálního uvažování, bohaté představivosti a určité úrovně vizionářství, což se obecně považuje za jedno z kouzel, proč má tolik lidí v lásce jízdu na horském kole. Stejně tak jde o důvod proč lidé dělají věci, které zdánlivě nedávají vůbec žádný smysl, přitom jsou ale mnohdy smysluplnější než cokoliv jiného v životě.

Text (překlad): Štěpán Hájíček

Athlete, Director, Producer – Joel Ducrot

DOP, Director, Editor, Colourist – Peter Wojnar

Stills photographer – Margus Riga

Still photographer Kamloops – Aeden Skinner

Copywriter – Grace Grim

Sound Design – Ridgeline Sound

Music – The Mystery Lights, What Happens When You Turn The Devil Down

Thanks to: Jose the Legend, Toby Creek Adventures,Ted Morton, Mike McPherson,Reuben Krabbe, Trailbuilders worldwide