reklama

reklama

Roots Run Deep ‚RICHIE RUDE‘ (VIDEO)

Dojde-li řeč na odkaz značky Yeti a na lidi, kteří pomohli a pomáhají budovat tuto „tyrkysovou legendu“ (Turq), Richie Rude má jednoznačně čestné místo na vrcholu jejich seznamu. Není prvním, ale ani posledním velkým jezdcem na kolech Yeti, zároveň je součástí této tyrkysové rodiny již víc než dekádu! Přesně 12 let!

Za tuto dobu se Richie slušně posunul, třeba jen v tom, že začínal se sjezdem a nyní vyniká v enduru, kterému se naplno věnuje dlouhých 9 let.

Richieho kořeny jsou v rodině Yeti zapuštěny hodně hluboko – „Roots Run Deep“!

VÁŠEŇ

První věc, která vás napadne, když si vybavíte Richieho, je určitě jeho vášeň, která z něj sálá pokaždé, když usedne na kolo. Nebo možná jinak. Nejdřív vás možná zaujme skutečnost, jak moc je tenhle kluk tichý. Super tichý! Pokud budete mít štěstí, pak se vám možná podaří vykouzlit na jeho tváři lehký úsměv.

Jeden žhavý tip od Jareda Gravese: Zkuste nadhodit vtip o prdění!

Zároveň nenajdete snad nikoho jiného, kdo by miloval kola tak jako Richie. A tak to sním bylo prakticky vždy. Už v dětství totiž Richie brzy usedl na kolo a pod vedením svého otce (Richard Rude Sr.) si postupně začal stavět skoky, dropy a jiné překážky na pozemku za jejich domem.


reklama


Rodiče Richard a Karen brzy rozpoznali chlapcův talent a postupně v něm zažehli tu jeho neskutečně intenzivní jiskru, díky čemuž se Richie stal brzy jedním z nejlepších bikerů světa. To dokazuje třeba už jen titul juniorského Mistra světa v DH z roku 2013. Bez ohledu na úspěchy ve sjezdu se Richie nechal snadno přesvědčit, aby podepsal smlouvu se značkou Yeti, kde se pod vedením Jareda Gravese a v péči mechanika Shauna Hughese naplno opřel do endura. Zbytek už je dobře známá historie.

quotation-BnR

„Naprosto klíčové je obklopit se správnými lidmi. Od základního teamového personálu po mechaniky. Všichni tito lidé jsou nanejvýš důležití, když jde do tuhého a když je potřeba podávat nejlepší možné výsledky. V rodině Yeti jsem se přitom vždy cítil nanejvýš vítaný a dobře usazený už jen proto, že tito lidé naplno sdílejí moji vášeň pro závodění.“ Richie Rude

Jedna věc je zřejmá: Posaďte tohohle kluka na kolo, doslova za jakýchkoliv podmínek a budete jen zírat. Nezáleží na tom, jestli se zrovna řítí po trati mezi páskami na Mistrovství světa, učí místní kluky základní dovednosti, nebo jen baví publikum na parkovišti u trail centra. Richie a kolo prostě patří k sobě!

K dnešnímu dni má Richie Rude na svém kontě 30 pódiových umístění, 19 celkových prvenství a 2 tituly mistra v Enduro World Series!

Pokud vás zajímá celý příběh, jaký zatím ve své kariéře napsal Richie Rude, pak si můžete přečíst celý článek na webu: yeticycles.com, případně se podívejte na profilovou stránku: yeticycles.com/../richie-rude.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Yeti Cycles