reklama

reklama

Novinky v aplikaci eBike Flow (by BOSCH) | NEWS

Není to až tak dlouho, co značka Bosch přišla s vlastní aplikací eBike Flow (konečně), s jejíž pomocí lze upravovat různé parametry pohonu, plánovat nebo ukládat své výlety, a tak podobně. Bosch přitom tuto pomůcku nebere na lehkou váhu, proto nyní představuje důležitý upgrade s většími možnostmi individualizace, lepšími mapami a českou lokalizací!

Je to zároveň jen pár týdnů, kdy jsem se po lesích ve svém okolí proháněl na eBiku s novým závodním motorem Bosch Performance CX Race. Při jeho hodnocení jsem se okrajově věnoval i popisu funkce a možnostem individuálních úprav právě v aplikaci eBike Flow. S avizovanou novou aktualizací přitom určitá tvrzení z mého testu a z mého videa již vlastně neplatí!

Stručný přehled vylepšení aplikace eBike Flow (verze 1.11.5 – Android)

  • Více možností individualizace: Jízdní režimy eMTB a Tour+ lze nově nastavit a uzpůsobit vlastnímu jízdnímu stylu
  • Lepší navigace, lepší plánování: Rozšířené mapy poskytují další užitečné informace pro navigaci, plánování a hledání zajímavých míst a trailů
  • Více porozumění: Aplikace eBike Flow je nyní dostupná v dalších čtyřech jazycích včetně češtiny

eBike Flow – Širší možnosti individualizace (Tour+, eMTB, Turbo)

V testu závodního motoru Bosch Performance Line CX Race zaznělo, že je v tomto případě možné individuálně ladit pouze režimy TURBO a RACE, zatímco TOUR+ a eMTB zůstávaly nedotčené. Závodní motor a jeho specifika jsou ale kategorií samou pro sebe, i tak nám mohou pomoci k ilustraci aktuálních změn a vylepšení.

Jestliže jsme si zatím mohli hrát pouze s projevem motoru v nejsilnějších režimech (primárně TURBO), nově se stejné možnosti otevírají i v rámci „mírnějších“ režimů eMTB a TOUR+. Základní a „nedotknutelný“ pravděpodobně zůstává jen výchozí režim ECO, i když i to se může brzy změnit. Uživatelsky lze přitom ladil 4 specifické položky, 4 parametry:

  • Max. točivý moment (maximum dle vašeho motoru, např. 85 Nm)
  • Max. rychlost (max. 25 km/h)
  • Dynamika asistence (+/- 2)
  • Síla asistence (+/- 2)

Přizpůsobit vlastním potřebám a požadavkům by mělo být možné i další jízdní režimy u dalších typů motorů, modelově: Race, Sport, Cargo, Turbo, Auto, Tour nebo Eco.

reklama

Někdy potřebuješ ubrat, jindy se do toho opřít!

Zatímco jsou parametry maximum točivého momentu a nejvyšší rychlost, při níž motor ještě pomáhá, vcelku jasné a snadno pochopitelné, další dvě položky si možná zaslouží rychlé vysvětlení. Dynamika asistence znamená jak rychle, nakolik agresivně bude motor zabírat, síla asistence pak reprezentuje poměr síly motoru vůči investované síle jezdce. Aneb jakou míru energie vynaloží jezdec a kolik mu k dobru přidá motor.

Člověk si tak může snadno upravit jednotlivé režimy přesně podle toho co mu vyhovuje, případně může jednotlivé programy odladit pro různé způsoby využití kola. Jeden z nich může být slabší a jemnější, případně i s omezenou maximální rychlostí dopomoci, třeba pro pohyb po městě mezi lidmi. Jiný může být naopak nanejvýš ostrý a dynamický pro agresivní eMTB jízdu a náročné terénní výzvy.

Bohatší mapy Bosch a více možností plánování

Aplikace eBike Flow s novou aktualizací nabídne i lepší plánování tras díky bohatším a přesnějším mapovým podkladům. Krom jiného bude možné nadále vybírat ze specifických profilů pro každodenní jízdy (Daily), volnočasové výlety (Leisure) nebo eMTB trasy (eMTB). Majitelé rychlých S-pedeleků mají nově k dispozici profil Speed. 

Nemalého ocenění ze strany uživatelů by se mohly dočkat nové mapové podklady přinášející nové lákavé možnosti. Na výběr bude podrobná satelitní mapa, samostatná mapa MTB trailů, ale také tzv. eBike Heatmap. Tedy zobrazení, kde budou zvýrazněny nejvíce využívané cesty a traily v okolí. Jak jsem sám rovnou prověřil, oboje dostatečně pokrývá i území Česka.

V nových mapách, pod záložkou MTB Trails, přitom bude možné dopředu hledat a vybírat zajímavé traily vhodné pro horská kola s tím, že zde uvedené trasy budou přehledně členěny a barevně (i číselně) rozlišeny podle náročnosti. Satelitní mapové podklady pak pomohou při orientaci ve známém i neznámem prostředí.

Konečně mluví česky!

Vlastně již jen drobným, přesto pro některé uživatele jistě vítaným vylepšením, je rozšíření nabízených jazyků, které se rozrostlo o tři severské jazyky (švédštinu, dánštinu a norštinu) a také o češtinu! Kdo si tak třeba nebyl jistý smyslem určitých pojmů nebo výrazů, ten bude mít nyní snazší život díky integraci našeho rodného jazyka.

Aktualizaci aplikace eBike Flow (by Bosch) provedete snadno ve svém zařízení (možná už se sama aktualizovala), případně si ji můžete zčerstva stáhnout ve vámi požadované podobě (Google Play / App Store) nainstalovat, propojit s vlastím kolem (motorem) a užít si popisovaných nových vymožeností a vylepšení.

*Aplikace eBike Flow vyžaduje registraci, ale to dnes není nic výjimečného.

Novinek a vylepšení je poměrně dost, proto se nejspíš k tomuto tématu ještě jednou vrátíme, až budeme mít k dispozici další kolo s pohonem Bosch a vše podstatné si pak blíže ukážeme a vysvětlíme.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Bosch eBike Systems