reklama

reklama

LIV Intrigue LT – Dámské enduro s plnou kapacitou (TECH NEWS)

Není žádnou novinkou, ale ani žádným překvapením, že „pod křídly Giantu“ existuje již řadu let neméně úspěšná značka LIV, která navrhuje a vyrábí kola určená primárně pro ženy a dívky. LIV přitom logicky využívá konstrukce, technologie a inovace Giantu, které pak obvykle přetaví v „holčičí alternativu“ bratrského modelu.

Stejné je to s novou generací Giantu Reign, který nyní dostal sesterskou verzi LIV Intrigue LT. Stylové, kvalitní a nanejvýš moderní enduro pro zanícené závodnice, ale i „pouze“ nadšené jezdkyně. Ač přitom novinka LIV Intrigue LT přebírá mnoho z nového modelu Reign, stejná rozhodně není!

Pro připomenutí, nejnovější generace „pánského“ modelu Giant Reign (29er) se představila zkraje prosince minulého roku a přinesla mnohé inovace a dost zásadní posun vpřed. Ve stručném výčtu je to navýšení hodnoty zdvihu ze sestavy 160/146 mm na 170/160 mm, moderní enduro geometrie, možnost přestavět originální devětadvacítku na mullet (MX – 29“/27,5“), tři stupně nastavení geometrie (nové Flip-chipy), nebo vnitřní úložný prostor v rámu.

*Alternativně je dostupná i verze Giant Reign SX (190/165 mm – pouze MX)

reklama

LIV Intrigue LT (2023) – základní rozdíly

Jak už bylo řečeno, nové stroje LIV Intrigue LT nejsou pouhou zmenšenou kopií řady Giant Reign, ale samostatnou modelovou řadou se svými vlastními specifiky. Začněme třeba konstatováním, že LIV Intrigue LT nabídne o něco menší zdvihy, které by mohly být pro slečny a dámy plně dostačující. Konkrétně hovoříme o hodnotách 160/150 mm kroku, tedy o vždy 10 mm méně oproti pánské verzi.

Jiným specifikem řady LIV Intrigue LT je odlišný přístup k velikostem kol, kde se liší jejich skladba (logicky) podle velikosti rámu. Jednoduše dvě větší velkosti (M a L) budou standardně dodávány čistě na 29“ kolech s tím, že bude možné vzadu použít i menší průměr (27,5“) a přestavět tak kolo na MX koncept (mullet). Geometrii bude možné tomuto setupu dokonale přizpůsobit díky novým Flip-chipům s třemi polohami (LOW, MID, HIGH).

Naopak dva menší rámy (XS a S) budou z výroby dodávány se smíšenými koly (MX / mullet), a tak je bude potřeba i ponechat. V jejich případě by se prostě, při daném zdvihu, velká kola do rámu nevešla.

Rámová stavba? V mnohém stejná

Odlišnými zdvihy a pozměněným konceptem výběru kol ale rozdíly rozhodně nekončí, ač řada dalších věcí je shodných. Jak třeba horní karbonové rameno, které obsahuje již vícekrát vzpomínané Flip-chipy s trojicí poloh, kde jeden set kamenů obsluhuje pozice HIGH a LOW, jeden samostatný je pak určen pro střední polohu MID.

Odlišná je ale také geometrie, která se nese v podobném duchu jako u Giantu Reign, konkrétními čísly se ale liší. Vše podstatné najdete v tabulce níže, každopádně alespoň pro představu. Úhel hlavy se u Giantu Reign pohybuje v rozsahu (63,5°, 63,9° a 64,2° – LOW, MID, HIGH), v případě LIV Intrigue LT to je (64,8°, 65,1° a 65,5°). Tyto údaje platí pro velikosti M a L, u dvou menších se maličko liší.

Co je dále shodné je nový úložný prostor uvnitř rámu. Konkrétně v útrobách spodní trubky, k němuž se dostanete pomocí snadno dostupných dvířek, v oblasti uchycení košíku. Nejedná se ale jen o „díru v rámu“, ale o slušně promyšlený systém zahrnující i praktický organizér.

*Zvídavé očko si nejspíš všimne rozdílu ve spojovacím můstku na zadní stavbě. Ten u Giantu Reign je rovný a krátký, u LIV Intrigue LT je na stejném místě směrem dolů „prověšená“ podkova.

Flip-chip s třemi polohami – Low, Mid, High

LIV Intrigue LT – zatím jen hliník, co bude dále?

Tímto bychom měli výčet zásadních inovací a charakteristik novinky LIV Intrigue LT převážně probraný. Upozornit bychom rovněž měli na skutečnost, že aktuálně budou v nabídce dva modely LIV Intrigue LT 1 a Intrigue LT 2, oba postavené na kvalitním hliníkovém rámu vyrobeném ze slitiny ALUXX SL. Jestli časem dorazí i karbonové varianty, jak je tomu u modelů Giant Reign, zatím nebylo veřejně potvrzeno.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giant Bicyles

LIV Intrigue LT (2023) – varianty a ceny

  • LIV Intrigue LT 1 – 104 999 Kč
  • LIV Intrigue LT 1 – 89 999 Kč

LIV Intrigue LT (2023) – základní parametry a přednosti

  • Kola 29“ – M, L / MX (29“/27,5“) – XS, S
  • Zdvihy – 160/150 mm
  • Systém odpružení – Maestro
  • Karbonové horní rameno u všech modelů
  • Možnost měnit geometrii (Flip-chip) ve třech krocích (LOW, MID, HIGH)
  • Moderní geometrie – nízká a dlouhá, ale stále dostatečně obratná
  • Hliníkové rámy ALUXX SL
  • Vnitřní úložný prostor ve spodní trubce
  • Bezdušová kola již z výroby
  • Více informací: www.liv-cycling.com