reklama

reklama

Nukeproof Solum zpět na scéně (TECH NEWS)

Solum je název dirtového/pumptrack modelu Nukeproof, který existoval již v roce 2013. Tehdy to bylo kolo s ocelovým rámem, které sice mělo úspěch mezi továrními jezdci Nukeproof, fakticky se jej ale vyrobilo a prodalo jen poměrně omezené množství. Vše se ale může změnit s tím, že na scénu přichází nový Solum 260 na hliníkovém rámu.

Dnešní představení je spíše lehčího spontánního charakteru ve snaze naladit se na notu dirtového dovádění, streetu a houpavé jízdy na pumptracku. Co si přitom můžeme říct o novém kole Nukeproof Solum? Za jeho vznikem stojí snaha udržet styl a hravost původní varianty postavené na 26“ kolech, což je prvek, který byl u současníka bez diskuzí zachován!

Zároveň si ale jeho tvůrci stanovili za cíl zapracovat do nového rámu moderní materiály, nápady a technologie, ale také včlenit do něj patřičný kus DNA ze současného světa BMX a MTB. Inovovaný Solum by tak měl být lehký, pevný, jednoduchý a hlavně zábavný.

reklama

Ocel střídá hliník

Oproti původní oceli se nyní vsází na třikrát zeslabovanou slitinu hliníku 6061, navíc doladěnou hydroformingem. Výsledkem by měl být maximálně lehký, zároveň však vysoce pevný, tuhý a také odolný rám. Měl by být dostatečně bytelný pro Dirt Jumping, ale též hravý a obratný pro pumptrack.

Aktuální Nukeproof Solum je postaven jako singlespeed s integrovanými napínáky řetězu, jejichž pomocí si lze rovněž hrát s délkou zadní stavby. Dostupné budou dvě velikosti, přesněji dvě délky rámu.

Standardní kratší rám bude vhodný zejména na pumptrack, delší a stabilnější kousek by mohl najít více uplatnění při Dirt Jumpu. Geometrie nového kola odráží moderní trendy v dané kategorii, je přitom navržena pro soužití se 100 mm vidlicí.

Takto bychom mohli dnešní letmé představení pomalu ukončit s tím, že více nás do tématu a nálady spojené s novinkou Nukeproof Solum dostanou fotky a stylové video!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Nukeproof

Oficiální představení: nukeproof.com | Specifikace, geometrie atd.: nukeproof.com/../solum

Dovozce pro ČR: www.bikeporn.cz