reklama

reklama

HIPLOK – Abys o něj nepřišel | Praktické představení zámků a zámečků

Představte si jednu typickou situaci. Jste někde na vyjížďce, dostanete hlad či žízeň a chtěli byste si skočit třeba do večerky nebo na benzínku koupit něco k občerstvení. Jenže co s kolem? Nechat svého jednostopého miláčka venku bez dozoru? Vzít jej dovnitř? Nebylo by lepší jej jednoduše zamknout? Čím ale?

(Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor + HIPLOK)

Celou řadu možností, jak své kolo, nebo související příslušenství v podobných případech zajistit, nabízí kupříkladu britská značka HIPLOK, o které u nás na webu nepíšeme poprvé.

Představení zámků HIPLOK (rok 2017) / Test vybraných zámků HIPLOK (rok 2017)

Zámků všeho druhu je na trhu snad až nepřeberné množství. Řada z nich má skutečně kapesní rozměry, jenže otázkou zůstává, zda nemá jejich použití smysl pouze psychologický? Jinou kategorii zámků představuje přesný opak – konstrukce maximálně pevné, bytelné a dokonale zabezpečené, které se ale obvykle hodí pro domácí využití, nikoliv na cesty. HIPLOK přitom dokáže pokrýt oba póly, ale také oblasti mezi nimi.

reklama

HIPLOK FX a FLX – kapesní pojistka i s blikačkou

Pojďme to vzít ale hezky zlehka, od zámečků, které lze skutečně vozit s sebou skoro vždy a všude. Jednu z takových variant představují sympatické lankové zámečky HIPLOK FX a FLX. Jejich základem je dostatečně odolné plastové tělo, v kterém je navinuto jeden metr dlouhé ocelové lanko. Zámek jako takový je vybavený klipem, díky kterému jej snadno usadíte do kapsy dresu, na opasek, nebo třeba na popruh batohu.

V případě potřeby stačí zastavit, vytáhnout lanko, připnout kolo k něčemu pevnému a zámek jednoduše zacvaknout. U zámků HIPLOK FX a FLX nemusíte myslet na klíče, jelikož využívají trojmístný číselník s možností individuálního nastavení bezpečnostní kombinace.

Varianta FLX se, oproti základnímu Hiploku FX, liší přítomností drobné červené blikačky o svítivosti 10 lumenů. Není to žádný velkolepý reflektor, ale svému účelu také jistě poslouží. Minimalistickému provedení odpovídají i pouhé dva režimy – svítí/bliká. Co víc potřebujete, když si třeba klasickou blikačku zapomenete doma?

Pro doplnění, lehčí varianta FX má na místě blikačky „pouze“ reflexní plochu. Zámky HIPLOK FX a FLX jsou navíc super lehoučké. Zkoušený kousek FLX ukázal na digitální váze údaj 84 g!

HIPLOK FLX v praxi

S tímto malým samo-navinovacím zámkem mám již poměrně dlouhé a bohaté zkušenosti. Vzhledem k jeho rozměrům a zanedbatelné hmotnosti jej využívám jako standardní součást svojí cyklistické výbavy. Jinak řečeno, zámek HIPLOK FLX má pevné místo v mém batohu! Ač jej nepoužívám každý den, tak jsem za jeho přítomnost a stabilní místo v mém sportovním zavazadle rozhodně rád.

Nejednou totiž nastane situace, kdy potřebujete kolo někde odložit – jdete-li si třeba sednout s přáteli chvíli na zahrádku s tím, že kolo nemáte přímo u sebe. Jasně, nedělám si iluze, že by plastové tělo a poměrně štíhlé ocelové lanko dlouhodobě odolávaly snažení náruživého lapky, ale pro chvilkové zabezpečení a jako určitá první vlna zabezpečení při občasném využití tento zámek jistě stačí.

Vedle hmotnosti a rozměrů se mi líbí i fakt, že je lanko dost dlouhé (1 m), proto lze kolo přivázat třeba i okolo štíhlejšího stromku, případně lze svázat více kol najednou. Pokud jde o funkci blikačky, přítomné u varianty FLX, není to vlastně vůbec špatná věc. Stačí vymyslet kam zámek/světýlko připnout, aby bylo na viditelném místě a máte alespoň trochu lepší pocit, že vás auta za vámi uvidí.

HIPLOK FLX je tedy sice dost jednoduchý, ale po funkční stránce vlastně slušně promyšlený, a hlavně praktický pomocník, který mi dělá společnost při prakticky každé vyjížďce. Mnohdy o tom sice vlastně ani nevím, což je velká výhoda, když je ale potřeba, jsem za něj o to radši!

HIPLOK FX a FLX

  • Lanko délky 1 m
  • Trojmístný kód (lze individuálně nastavit)
  • Hmotnost 84 g (FLX, zváženo)
  • Barvy: 3/1 (FX/FLX)
  • Cena: 699/949 Kč (FX/FLX)
  • Více informací: hiplok.com

HIPLOK Z LOK – (Menší) bezpečnostní stahovačka

Ještě menším, vtipným a šikovným zámečkem, nebo spíš určitou pojistkou, jsou bezpečnostní pásky Z LOK, které definuje heslo: „první bezpečnostní zip páska pro vícenásobné použití“. Nikdo asi u tohoto produktu nebude očekávat extra vysoký stupeň zabezpečení, stále je to ale jistá překážka, kterou bude muset případný zloděj překonat.

Možnosti využití této pásky jsou přitom poměrně pestré. Jedna páska, dvě či více dohromady mohou spojit vaše kolo s pevnou základnou (značka, plot, atd.). Pojistit jejich pomocí můžete třeba kolo na nosiči, využít je lze k připnutí helmy na rám a takto by se dalo ještě chvíli pokračovat.

Pro všechny nevěřící bychom měli zdůraznit, že se zdaleka nejedná jen o plastovou zip-pásku s vylepšeným zámkem, ale o rozumný bezpečnostní prvek s vnitřní ocelovou výztuhou. Klasické nůžky by k jejímu přestřižení stačit rozhodně neměly!

Zajímavým nápadem je také zajištění těchto pásek. „Zamknete“ je totiž běžným zasunutím jednoho konce do druhého, zde nic nového. K uvolnění ale potřebujete speciální klíč. Přesněji ona je to taková univerzální vidlička, která Z LOK otevírá – identická pro všechny pásky.

HIPLOK Z LOK v praxi

Dovedu si představit celou řadu námitek, jak snadno to půjde otevřít i bez oné vidličky, případně zloději stačí, když něco podobného bude mít s sebou apod. On to ale naštěstí není jeden jediný zámek na světě, proto pro základní zabezpečení, nebo jako rychlá pojistka, může HIPLOK Z LOK snadno dostačovat.

I s tímto zámkem mám již svoje zkušenosti a v základu se mi líbí čistota celého nápadu i jeho jednoduchost. Byly časy, kdy jsem tyto pásky používal poměrně pravidelně, třeba když jsem vozil kola na nosiči, jako určitou pojistku, ale i při jiných příležitostech. Chce to vlastně jen vymyslet místo, kde si člověk nechá klíček (vidličku), aby na něj náhodou nezapomněl a poté se příležitostí najde. Nejen na kole, ale i při cestování, nebo v běžném denním životě.

HIPLOK Z LOK

  • Délka pásku – 40 cm
  • Zubatka na obou stranách
  • Ocelová vnitřní výztuha
  • Univerzální klíč (vidlička)
  • Možnost pořídit jeden kus, pár nebo multipak (4 ks)
  • Různá barevná provedení
  • Cena: 279/539/999 Kč (1ks/2ks/4ks)
  • Více informací: hiplok.com

HIPLOK Z LOK COMBO – stahovačka s kódem

Druhou, pokročilejší variantou bezpečnostní stahovací pásky Z LOK, je varianta COMBO, která je nejen větší, pevnější a delší, má ale především bytelnější zámek.  Ten se navíc neotvírá žádným univerzálním klíčem, naopak jej hlídá trojciferný číselník.

Základní myšlenka stojící za tímto zámečkem je každopádně takřka totožná s předchozím případem, pouze je vše trochu větší, bytelnější a bezpečnější. V případě zámečku Z LOK COMBO se rovněž najde řada situací, kdy jej můžete využít k rychlému zajištění kola, k připnutí ke stojanu, nebo třeba jen k přichycení k dopravní značce. Stejně tak lze ale narazit na celou řadu dalších vhodných příležitostí k jeho využití.

Já si třeba zvykl vozit tento pásek – Z LOK COMBO – v batohu společně s navinovacím lankem HIPLOK FLX. Podle situace pak řeším, zda použít jeden zámek, druhý, nebo případně oba najednou. Stočíte-li Z LOK COMBO do vašeho batohu, pak o něm nebudete prakticky vědět, s radostí si na něj ale vzpomenete kdykoli bude jeho služeb zrovna potřeba.

Jednou z praktických výhod je, snad i očekávatelná, možnost nastavit si vlastní číselnou kombinaci, kterou pak člověk až tak snadno nezapomene. Navíc používáte-li třeba vícero zámků s číselným zabezpečením, je docela příjemné mít možnost nastavit si stejný kód pro každý z nich.

HIPLOK Z LOK COMBO

  • Design Lock & Hold
  • Zesílené ocelové jádro Steel Core
  • Maximální obvod 43 cm v uzamčeném stavu
  • Hmotnost 70 g (zváženo)
  • Třímístný číselný kód s možností individuálního nastavení
  • Více barevných variant
  • Cena: 549 Kč
  • Více informací: hiplok.com

reklama

HIPLOK D – „D“ jako „Důkladné“ zabezpečení

Výrazně odlišnou kategorii, co do velikosti, hmotnosti, ale i míry zabezpečení, představuje řada pevných zámků skrývajících se pod souhrnným označením „D“. Jejich pojmenování je odvozeno, jak jistě každému dojde, od tvaru zámku v podobě písmene… Víte jakého, že?

Základní tvar a podstata tohoto zámku nejsou vlastně ničím novým ani výjimečným. Co však odlišuje HIPLOK D od ostatních je špičkové zpracování, či možnost připnout jej na opasek kalhot, na popruh batohu a podobně pomocí vysoce odolného klipu vyrobeného z nylonu.

Rodina zámků HIPLOK D je přitom poměrně pestrá. Čisté „Déčko“ je určitou vstupní branou (zabezpečení Sold Secure SILVER). Další možností je verze DC, doplněná o přídavné ocelové lanko. Pokud hledáte ještě vyšší úroveň zabezpečení, pak je zde řada DX (Sold Secure GOLD). U verzí DX lze poté vybírat rovněž kusy s lankem (DXC, DX PLUS), nebo s šikovným držákem na rám (DXF).

HIPLOK D – jen když je ho potřeba!

Bytelný, nepříliš lehký zámek (996 g) mám také možnost již nějaký čas využívat. Oproti všem výše popisovaným zámkům není toto doplněk, který bych chtěl s sebou vozit na denní bázi. Pokud by to nemělo jasný smysl a účel. Snad jen v případě verze DXF s držákem na rám. Zároveň to neznamená, že by se můj HIPLOK D válel odložený někde v koutě. Mám jej stále na očích a sahám pro něj vždy, když beru kolo a jedu třeba na klasický nákup.

Dobře kilo vážící zámek je přitom poznat již v prázdném batohu, avšak vědomí, že by můj stroj měl bez problémů počkat před obchodem potřebných 10-15 minut za tu námahu rozhodně stojí. S tímto zámkem se přitom poměrně dobře pracuje, ač to vlastně chce trochu cviku. A také mít vymyšlené místo, kde a jak kolo připnout. Tvar a velikost zámku jsou tak akorát, aby si člověk našel vhodný sloupek, zábradlí nebo jiný dostatečně pevný objekt a spojil jej s rámem.

Co bych mohl vyzdvihnout je třeba gumová krytka vstupu pro zámek (ochrana proti vlhku). Otázkou pro mě zůstávají klipy pro připnutí na pásek nebo kamkoliv jinam? Pověsit si toto „kilíčko“ na opasek není zrovna scénář, po kterém toužíte, může ale nastat situace, kdy se tato možnost hodí. Já jej vozím raději uvnitř batohu.

Potěšit může také doživotní záruka, na mezinárodním webu ohraničená délkou 10 let, případně trojice klíčů s unikátním kódem a možností výměny – dodělání klíčů zdarma.

HIPLOK D

  • Tělo zámku z tvrzené oceli – průměr 13 mm
  • Systém CLIP + RIDE umožňuje zavěšení za kapsu, pásek či popruh batohu
  • Hmotnost 996 g (zváženo)
  • Rám zámku s ochrannou pogumovanou vrstvou
  • Ohodnocení Sold Secure na úrovni SILVER
  • Obsahuje 3 unikátně řešené klíče (výměna klíčů zdarma)
  • Doživotní záruka HIPLOK (max 10 let)
  • Cena: 1 599 Kč
  • Další modely: DC – 1 899 Kč / DX – 2 199 Kč / DXF, DX PLUS, DXC – 2 399 Kč
  • Více informací: hiplok.com