reklama

reklama

Nukeproof pedály – Platformy, nášlapy, kované i plast (představení)

Značka Nukeproof má za sebou poměrně zajímavou a pestrou historii. V devadesátých letech vznikla jako specialista na cyklistické komponenty využívající nejnovější materiály, případně jejich netradiční kombinace. Později se dostavily temnější časy, kdy Nuke Proof málem zmizel ze světa, což se naštěstí podařilo odvrátit!

Původním zakladatelem společnosti Nuke Proof Industries byl John Muenzenmeyer, nejhlubší kořeny značky přitom sahají do roku 1990 a spojené jsou s městem Grand Rapids v americkém Michiganu. Specialitou tohoto výrobce byly, v dobách jeho počátků, kupříkladu náboje s karbonovým tělem, později třeba uhlíková řídítka nebo titanové rámy.

Po prvním období slávy ale přišla hubenější léta, načež chybělo málo, aby společnost Nuke Proof Industries definitivně skončila. Naštěstí se na scéně objevil severoirský jezdec Michael Cowan (DH), který se rozhodl tuto značku zachránit (rok 2004). Z původního Nuke Proof Industries se stal dnešní Nukeproof, který rozjel svou výrobu znovu v roce 2007. Nejdříve přišly na řadu titanové pružiny, později gravity řídítka v tehdy unikátním rozměru 760 a 800 mm! 

Od této doby se značce Nukeproof jednoznačně daří, což krásně dokazuje postupně se rozšiřující nabídka a také rozšiřující se pokrytí trhu. Aktuálně Nukeproof nabízí jak řadu komponentů, oblečení, či doplňky, tak i ucelenou kolekci vlastních kol. My se dnes zaměříme na jeden užší segment, kterým jsou MTB pedály, produkované v několika podobách, konstrukcích, ale také v mnoha barvách!

Připomínka počátků Nuke Proof Industries – legendární náboj kombinující karbon a hliník
Moderní časy symbolizuje kupříkladu spojení se Samem Hillem a příprava jeho specifické kolekce komponentů s výjimečným designem

reklama

Nukeproof Horizon CS Trail / CL DH

V segmentu nášlapných pedálů kraluje řada Horizon, která je rozdělaná na dvě samostatné větve. V obou případech se jedná o pedály s nášlapným mechanizmem kompatibilním s Shimano kufry (systém SPD), jenž jsou opatřené robustní kovovou ohrádkou. Tedy žádná XC peříčka, ale poctivé pedály pro trail, enduro a gravity disciplíny.

Dělící čára mezi nášlapnými pedály Nukeproof Horizon rozlišuje menší a lehčí verzi Horizon CS (Clipless Smaller) určenou na traily a enduro a Horizon CL (Clipless Larger) konstruovanou primárně pro DH využití. Rozdíl mezi nimi je vcelku jasně viditelný díky odlišené velikosti klece. Zatímco u pedálů Nukeproof Horizon CS je klícka poměrně štíhlá a decentní, s broušenou kontaktní plochou pouze před zámkem, u varianty Horizon CL jde o zcela jiné pojetí.

Nukeproof Horizon CL DH a Horizon CS Trail

V tomto případě máme před sebou už poměrně solidní platformu s nemalou plochou, do jejíhož středu je zapuštěn samotný zámek. Zajímavým postřehem může být skutečnost, že se tyto pedály neskládají ze samostatného těla zámku a ochranné klece, jak tomu někdy bývá, ale tvoří je jeden pevný celek.

Tělo pedálu je tedy vyrobeno jako jeden kus modelovaný z hliníkové slitiny 6061-T1. Kovaný základ následně zdobí jasně viditelné stopy po mechanickém obrábění, jelikož finální křivky mají na starosti CNC frézy.

Celek tedy působí maximálně pevným, odolným, ale také stylovým dojmem. Zřejmou výhodou jsou rovněž protiskluzové piny, které jsou šroubovány skrz pedál, k jejich hlavičce se proto vždy snadno dostanete. Použité piny jsou opatřeny podložkami, proto je není nutné měnit, stačí tyto podložky sundat a piny budou rázem delší.

Osa zmíněných pedálů Nukeproof Horizon CS a CL je vyrobena z odolné CrMo oceli, na mezinárodních stránkách lze ale najít i dražší titanovou variantu.

Nukeproof Horizon CS

  • Kované tělo s CNC finalizací (alu 6061-T1)
  • Osa: CrMo
  • kvalitní kluzná pouzdra DU + zapouzdřená ložiska
  • Zámek: SPD kompatibilní
  • Hmotnost: 440 g (pár – váženo)
  • Cena: 3 410 Kč
  • www.bikeporn.cz

Nukeproof Horizon CL

  • Kované tělo s CNC finalizací (alu 6061-T1)
  • Osa: CrMo
  • kvalitní kluzná pouzdra DU + zapouzdřená ložiska
  • Zámek: SPD kompatibilní
  • Hmotnost: 534 g (pár – váženo)
  • Cena: 3 410 Kč
  • www.bikeporn.cz

reklama

Nukeproof Neutron Evo

Od nášlapů se pojďme posunout do modelově bohatší rodiny plochých neboli platformových pedálů. Začněme přitom nejlevnějším, ale rozhodně nikoliv nezajímavým modelem Neutron Evo, který přichází s výrazně přepracovaným designem. Jeho „duchovním“ předchůdcem byl Proton MTB, od něj čerpají nové pedály inspiraci, celkově se ale posouvají dál.

Jako základ využívají nylonem vyztužené kompozitní tělo (sofistikovaný plast), které je lehké, zároveň však i pevné a dostatečně odolné. Jak byly dříve plastové pedály vnímány coby podřadné, dnes je naopak řada jezdců preferuje. Tvarem, množstvím pinů apod. často dorovnají své dražší kovové sourozence, jsou ale znatelně lehčí a nemusíte se o ně tolik bát, jelikož jejich cena je rozhodně přátelská.

Při bližší obhlídce najdeme sedm kovových pinů na každé straně, které doplňuje trojice plastových „integrovaných pinů!“ Ty kovové, černé, jsou samozřejmě výměnné. Díky jejich prošroubování skrz tělo a hezky utopené hlavičce na inbus by se nemělo stát, že z pedálu osekané piny nedostanete.

Nukeproof Neutron Evo

  • Nylonem vyztužené kompozitní tělo
  • 7 vyměnitelných a nastavitelných pinů na každé straně
  • kvalitní kluzná pouzdra DU + zapouzdřená ložiska
  • Osa: CrMo
  • Rozměry: 98 mm x 95 mm x 17 mm
  • Hmotnost: 348 g (pár, váženo)
  • Určeno pro: AM / XC / DH / FR
  • Cena: 1 090 Kč
  • www.bikeporn.cz

Nukeproof Horion Pro Enduro (Sam Hill) / DH

Podobně jako se rozvětvuje řada nášlapných pedálů Nukeproof Horizon CS a CL na menší (trailové) a větší (DH), nacházíme podobné dělení také mezi platformovými pedály stejného jména – Nukeproof Horizon Pro. Zde je přitom členění a určení poměrně zřejmé, tedy přímo zakódované v jejich modelovém označení. U plochou menších a více skosených pedálů najdeme zmínku o Enduru, u větších, tvarem téměř striktně obdélníkových, rezonuje zkratka DH!

V obou případech jde o precizně připravované a laděné pedály, u nichž se jejich tvůrci snažili dosáhnout co největší styčné plochy a co nejlepšího spojení nohy a pedálu. Důraz byl rovněž kladen na optimalizaci množství materiálu, tedy celkovou hmotnost.  

Nukeproof Horizon Pro DH a Horizon Pro Enduro Sam Hill

Pedály Nukeproof Horizon Pro byly navrhovány v těsné spolupráci s pětinásobným mistrem světa ve sjezdu a trojnásobným mistrem světa v enduru Samem Hillem. Díky tomu je k dispozici i specifická série se signaturou Sama Hilla. Respektive s jeho jménem na krabici i na pedálech samotných si lze u nás běžně pořídit pedály Nukeproof Horizon Pro Enduro (Sam Hill).

Vedle pevného a lehkého těla z hliníkové slitiny 6061-T6 opatřeného CNC finalizací (pro efektnější vzhled a nižší hmotnost) zde najdeme také kvalitní kluzná pouzdra a kuličková ložiska zajišťující hladký pohyb a dlouhou životnost. Upozornit lze rovněž na záměrně zešikmené hrany, o něž by se překážky, v podobě skal, kořenů či kamenů neměly zasekávat, ale měly by se po nich co nejlépe svézt.

I v tomto případě je použito dostatečné množství pinů (10 na každé straně), které jsou montovány skrz pedál, jsou tedy velice snadno vyměnitelné. Respektive šest pinů na okraji je průchozích, čtyři ve středové části jsou zapuštěné (červíci). Toto platí pro obě varianty (Enduro/DH). Kdo se někdy trápil s uraženým zapuštěným pinem, ten bude dobře vědět, proč tolik vyzdvihuji jejich průchozí usazení s dobře krytou hlavičkou.

Nukeproof Horizon Pro Enduro (Sam Hill)

  • Kované tělo ze slitiny 6061-T6 s CNC finalizací
  • Osa: Cro-Mo, standard 9/16″
  • DU kluzná pouzdra + zapouzdřená ložiska
  • Nastavitelná výška pinů
  • Zkosené hrany pedálů
  • Rozměry: 111 x 99 x 18 mm
  • Hmotnost: 420 g (pár, váženo)
  • Cena: 3 100 Kč
  • www.bikeporn.cz

Nukeproof Horizon Pro DH

  • Kované tělo ze slitiny 6061-T6 s CNC finalizací
  • Osa: Cro-Mo, standard 9/16″
  • DU kluzná pouzdra + zapouzdřená ložiska
  • Nastavitelná výška pinů
  • Zkosené hrany pedálů
  • Hmotnost: 418 g (pár, váženo)
  • Cena: 3 100 Kč
  • www.bikeporn.cz

reklama

Nukeproof Horizon CS a Horizon Pro Enduro Sam Hill v praxi

V rámci možnosti seznámení se blíže s pedály Nukeproof, respektive s komplexním průřezem jejich nabídkou, jsem měl možnost určitý čas i vybrané pedály sám používat. Chvíli jsem jezdil model Nukeproof Horizon CS, ale upřímně řečeno, toto není zrovna můj šálek čaje.

Fungovaly dobře s originálními kufry i s kufry Shimano, já ale obvykle dávám přednost buď platformám, nebo lehčím nášlapům pro XC a gravel. Horizon CS proto do mého portfolia příliš nezapadá, ale to je vážně jen můj pohled na věc, jelikož jinak je tento druh pedálů obecně dost oblíbený.

Více času jsem proto strávil s pedály Nukeproof Horizon Pro Enduro ve verzi Sam Hill, která nebyla rozhodně špatná. Osobně mám radši pedály s rovnou kontaktní plochou, nejsem velký příznivce různých konvexních tvarů (vaniček). A právě v tomto směru mi Nukeproof Horizon sedl dokonale, jelikož se nesnaží objevit Ameriku, naopak ctí maximální jednoduchost a účelnost!

Nukeproof Horizon Pro Enduro Sam Hill a Horizon CS Trail – testovací pedály

Jedno ze specifik, kterého jsem si v průběhu testování všiml, jsou skutečně dost dlouhé a výrazné piny. To je na jedné straně výhoda, jelikož na těchto pedálech drží i boty s horší směsí podrážky velice dobře. Na straně druhé si ale nemusí delší piny úplně rozumět s materiálem vaší podrážky. U měkčích bot to není problém, tam piny krásně zajednou, u pevnějších, nebo již více ošlapaných bot, může být výška pinů někdy i lehkou překážkou. S tím lze ale pracovat, piny lze podložit, vyměnit. To už je na vás.

Jednu věc navíc, co bych možná ocenil, by byl lehce zdrsněný povrch ve stření části, v rovině osy. Nebo třeba dva piny blízko osy samotné. Možná je to jen psychologický efekt, přesto jsem měl pocit, že mi v tomto místě chybí maličko jistoty ve spojení nohy s pedálem.

Určitý „problém“ jsem měl také s velikostí styčné plochy. Boty mám velikosti 45 a preferuji proto pedály obecně co největší, a právě v tomto směru mi verze Horizon Enduro úplně nestačila. Řešení je přitom navýsost snadné. Vzít si Horizon Pro DH! Pedály prakticky stejně těžké, dle mého měření paradoxně o pár gramů lehčí, s o něco větší styčnou plochou. A je vyřešeno!!!

Text a foto: Štěpán Hájíček