reklama

reklama

Rukavice Bluegrass – Čtyři cesty k ideálnímu úchopu (představení)

Stačí trochu zapátrat v historii našeho webu, abychom našli zhruba rok staré představení a test helmy Bluegrass Rouge. Na něj lze nyní po roce navázat komplexnějším představením MTB rukavic Bluegrass, počínaje lehkými kousky Union a Vapor Lite, přes všestranné provedení React až po 3D prvky zdobený top model Prizma.

V rámci rok starého článku obsahujícího teoretické i praktické postřehy spojené s helmou Bluegrass Rouge jsme si řekli i něco víc o pozadí značky Bluegrass a jejím napojení na mateřský MET. Respektive bližší rozkrytí vztahu značek MET a Bluegrass najdete v úvodu článku, který názorně představuje celou řadu helem MET.

Dnes se proto již nemusíme podrobně zabývat tím, jaké jsou kořeny společnosti Bluegrass, případně otázkou, kam míří její produkty. Respektive v obecné rovině by se dalo říct, že Bluegrass míří více na gravity scénu. Konkrétně u rukavic to ale až tak jednoznačně nepůsobí.

Připomínka testovaných a představovaných helem MET a Bluegrass

reklama

Čtyři na výběr

Bluegrass aktuálně nabízí čtyři modely rukavic – všechny si blíže představíme. Vždy se přitom jedná o dlouhoprsté kousky, které však do světa nekřičí, že jsou určené jen a pouze pro gravity disciplíny. Jasně, silničáři si obvykle dlouhoprsté rukavice neberou, v zimě asi ano, jinak nikdo neříká, že takové a takové rukavice jsou určené jen pro ten či onen způsob využití.

Jak už bylo naznačeno v úvodu, Bluegrass nabízí jak poměrně lehké a všestranné kousky (Vapor Lite, Union), tak třeba i zajímavý model Prizma 3D, který se asi nejvíce uchytí u jezdců vyznávajících technické disciplíny. Ani to ale nemusí být nutná podmínka. Zmíněnou řadu čtyř různých modelů doplňuje React, který jako jediný nabízí lehčí polstrování dlaně, proto by se mohl prosadit i ve zcela jiných „oborech“, než kam bychom zařadili gravity jezdce.

Bluegrass Union

Pokud máte rádi rukavice nanejvýš jednoduché, ale samozřejmě komfortní a plně funkční, pak lze začít hned u základního modelu Bluegrass Union. V jejich případě se dohromady pojí jednodílná pružná síťovina svrchní části s jednoduchým, hladkým provedením dlaně. Prosté a přímočaré je také usazení okolo zápěstí jištěné pevnějších pružným lemem. Tedy bez stahování a suchého zipu.

Z „bonusových“ prvků lze poukázat na zesílení v namáhané oblasti mezi palcem a ukazováčkem, od věci nejsou ani protiskluzové tečky na bříšcích palce, ukazováčku a prostředníčku. Palec a ukazováček jsou navíc jemně prošité „kontaktním vláknem“ díky čemuž lze snadno ovládat dotykové displeje – vyzkoušeno.

Bluegass Union na ruce

Rukavice Bluegrass Union mám již chvíli možnost používat a musím uznat, že jsou velice příjemné. Na jednu stranu jsou slušně vzdušné díky lehké horní síťovině, zároveň ale působí pevně a odolně. Zřejmě zásluhou tak akorát silné dlaně. Celkově bych řekl, že to nejsou super lehké a super odvětrané rukavice do nejteplejších dní v roce. Jsou naopak rozumně pevné, díky čemuž máte pocit, že rozhodně něco vydrží, že vás ochrání v případě pádu apod.

Osobně mám rád rukavice s hladkým, rovným materiálem dlaně, jelikož pak zde nic netlačí, nepřekáží a kontakt s kolem je příjemně bezprostřední. Líbí se mi také jejich jednoduchost a účelnost bez zbytečných příkras.

Co se týká pásku okolo zápěstí… Toto řešení mám často radši než různé podoby stahování. Navlékání a svlékání rukavic je při tomto řešení sice někdy pracnější, zejména máte-li zpocené ruce, zároveň ale odpadají starosti s páskem na suchý zip, který se mnohdy po čase unaví a již tolik nedrží. Pružný lem okolo zápěstí v tomto případě vypadá dost pevně a odolně, věřím proto, že také něco vydrží!

Bluegrass Union

Cena: 790 Kč
Velikosti: XS-XL
Barvy: černá, červená, modrá, oranžová, žlutá reflex., zelená, tropic sunrise

V prodeji na: www.bikeporn.cz
Stránky výrobce: www.met-helmets.com

Bluegrass Vapor Lite

Podobně jednoduché, ale ještě o stupeň vzdušnější a materiálově více „našlapané“ jsou rukavice Bluegrass Vapor Lite. Hodně prodyšná a vzdušná je již od pohledu strečová síťovina na horní straně, která je protažená až na palec. Zde ale zároveň nechybí trocha měkké tkaniny pro možnost odstranění potu z čela nebo špíny z brýlí.

Zajímavá je rovněž dlaň, která je opět tvořena z jednoho kusu umělé kůže, v tomto případě je ale výrazně perforovaná po celé ploše. Tedy ozdobená nespočtem drobných ventilačních otvorů. Chybět ani zde nemůže zesílení mezi ukazováčkem a palcem, posilující samotné rukavice v kritickém místě.

Designově zajímavý, zároveň praktický je silikonový potisk na třech z pěti prstů, pro jisté ovládání kola, zejména řazení a brzd. Prakticky zcela bez stahování je oblast zápěstí, kdy je toto místo jen lehce posíleno přidaným materiálem. Jinak je vše ponecháno v rukou příjemně elastického materiálu horní síťoviny.

Také zde najdeme materiál, který umožňuje snadnou komunikaci (ovládání chytrého telefonu). Na závěr lze upozornit na sublimovanou grafiku, která jednak působí moderním dojmem, jednak nehrozí rychlým vyblednutím.

Bluegrass Vapor Lite

Cena: 950 Kč
Velikosti: XS-XL
Barvy: černá, červená, modrá, světle šedá

V prodeji na: www.bikeporn.cz
Stránky výrobce: www.met-helmets.com

reklama

Bluegrass React

Z troch jiného ranku než předchozí dva modely jsou rukavice Bluegrass React. Stále jsou relativně lehké a vzdušné, nabízí již ale klasičtější konstrukci s tradičním stahováním okolo zápěstí (neoprenová manžeta slim fit), ale také členitější a lehce polstrovanou dlaň. Toto polstrování je ale hodně jemné a decentní, proto nebude výrazně překážet. Milovníci hladké dlaňové části ale ani tak tleskat nebudou.

Jak již bylo naznačeno, stahování okolo zápěstí je zde řešeno vcelku klasicky, kdy je použit neoprenový lem a pásek se suchým zipem zapínaným na spodní straně rukavic. Oproti jiným rukavicím Bluegrass je zde výrazně větší plocha měkké tkaniny určené pro otírání potu nebo čištění brýlí, jenž se táhne od palce až k zápěstí.

Při celkové obhlídce zde najdeme také nejvíce švů. Třeba na palci je extra síťovina, pružné díly jsou vsazené do části prstů ukazováčku a prostředníčku atd. Ani zde nemůže ze spodní strany chybět protiskluzový potisk, avšak v poměrně decentní podobě. Zmínit bychom mohli ještě kvalitní sublimovaný potisk horní části, zesílení v namáhaných místech, či uzpůsobení pro dotykové obrazovky.

Bluegrass React

Cena: 1090 Kč
Velikosti: XS-XL
Barvy: černá, červená, oranžová, zelená

V prodeji na: www.bikeporn.cz
Stránky výrobce: www.met-helmets.com

Bluegrass Prizma 3D

Na samotném vrcholu nabídky rukavic Bluegrass najdeme model Prizma 3D, který je kombinací jednoduchosti, zajímavého vzhledu, maximálního komfortu a vyspělých materiálů. Na první pohled jistě zaujmou gumové 3D hranoly na svrchní části, které zde ale nejsou jen na efekt. Mohli bychom třeba tvrdit, že je jejich účelem řezat vzduch a takto zlepšit vše časy na trati… Pravdou ale je, že vás mají primárně ochránit, pokud narazíte do nějaké překážky.

Zmíněné 3D hranoly jsou přilepeny na přiměřeně pevné a dostatečně prodyšné síťovině opatřené trvanlivým sublimačním potiskem. Toto je ale vlastně jediná zásadní divočina, kterou u modelu Bluegrass Prizma 3D najdeme. Zbytek se nese v duchu hesla „v jednoduchosti je síla!“

Skutečně, třeba dlaň je opět zcela hladká, opatřená jen rozumným množstvím ventilačních otvorů. Rovněž při letmé zkoušce na ruce máte pocit, že jsou tyto rukavice luxusně jednoduché, měkké a příjemné, až by na ně člověk po chvíli zapomněl.

Poměrně prosté, o to solidnější a spolehlivější je také stahování okolo zápěstí s tradičním neoprenovým lemem a páskem na suchý zip. Stahování není zbytečně minimalistické, vše je tak akorát velké, aby rukavice vydržely dostatečně dlouho i při vysokém zatížení.

Čistě integrované a neagresivní je rovněž zesílení mezi palcem a ukazováčkem. Menší, ale dostatečně účinný je protiskluzový potisk, zde jen u ukazováčku a prostředníčku. Vodivost materiálu pro ovládání digitálních pomůcek je brána jako samozřejmost.

Bluegrass Prizma 3D
Cena: 1250 Kč
Velikosti: XS-XL
Barvy: černá, titanium, tropic sunrise, modrá

V prodeji na: www.bikeporn.cz
Stránky výrobce: www.met-helmets.com