reklama

reklama

BERG – Super lehké karbonové rámy a komponenty (představení)

Vzhledem k zaměření našeho webu nepředpokládám, že by se to mezi našimi čtenáři vysloveně hemžilo výkonnostními závodníky a posedlými gramaři, ale i tací se zde mohou najít… Každopádně právě na takto „postižené jedince“ cílí mladá belgická značka BERG se svými extrémně lehkými rámy a komponenty.

*Nebojte, nehodláme otočit kormidlo zaměření webu BikeAndRide.cz směrem k XC a podobným „lycrovým disciplínám“, jde spíše o technickou zajímavost, nyní dostupnou i u nás.

Belgická značka Berg byla založena v roce 2019, letos se přitom dostává oficiálně také na český trh. Berg cílí především na závodníky, „gramaře“ a cyklisty, kteří si chtějí „vytunit“ své kolo pomocí něčeho vskutku výjimečného. Jedním z ústředních produktů Bergu jsou nejlehčí ráfky na trhu s vnitřní šíří 30 mm, jejichž hmotnost činí pouhých 280 gramů!

V nabídce značky Berg jsou dvě varianty ráfků Ratheberg. Klasická, s hmotností 295 g/ks a SuperLight (280 g/ks) – tzv. „World lightest“. Oba s vnitřní šíří 30 mm. Maximální nosnost těchto ráfků je 100 kg u klasiky, a 80 kg u SL verze. Zmínit můžeme asymetrickou konstrukci, hookless patky, či doporučené rozměry plášťů 2,2“ až 2,7“.

reklama

Dále v nabídce značky Berg najdete řídítka Berg Control (105 g při šíři 760 mm), náboje, zapletená kola, nebo pevný rám Berg Atlas se zadní stavbou Flextail zaručující více komfortu. Vybírat lze z varianty Classic (930 g, vel M), nebo Superlight (890 g, vel. M). Zajímavý je vysoký důraz kladený na pohodlí jezdce, kdy lze kombinací specificky tvarované zadní stavby Flextail a prostoru pro pláště do šíře až 2,4“ dosáhnout mimořádně vysoké míry tlumení vibrací a absorpce nerovností.

V brzké době by se měla nabídka rozšířit o lehoučkou uhlíkovou sedlovku (průměr 31,6 mm). Ve finální fázi testování je kokpit, který by se měl dostat na trh přibližně v polovině roku 2022. V sezóně 2023 by pak belgičtí inženýři chtěli představit vlastní celoodpružený rám!

Všechny výrobky značky Berg se mohou pochlubit perfektním zpracováním, ale také výjimečným poměrem ceny a nízké hmotnosti.

Produkty značky Berg jsou navíc důkladně testovány v Německu, díky čemuž nesou ochrannou známku EFBE. Karbonové komponenty jsou vyráběny z uhlíkových vláken Torayca 800, 1000 a Mitsubishi HR40 z Japonska. Výroba kompozitních komponentů probíhá v Číně a v Rusku. Hliníkové prvky se vyrábí na Taiwanu a obalový ECO materiál v Německu.

Komponenty značky Berg jsou aktivně využívány na závodech po celém světě. Nejznámějšími ambasadory komponentů BERG jsou:

  • Wout Alleman (Willier – Pirelli Team, Belgie, XCM / Top 3 maratonec Evropy a mistr Belgie)
  • Jana Czeczinkarová (Liv Team – CZE, XCO / reprezentace ČR, účastnice SP XCO)
  • David Šulc (Mondraker Racing Team – CZE, XCO / reprezentant U23 XCO)

Více informací o této značce a českém zastoupení na: rideberg.cz

Text: Petr Chaloupka, Štěpán Hájíček / Foto: Berg