reklama

reklama

Chinese Downhill 2022 – Ledově namražená divočina

Tradiční extrémní závod Chinese Downhill se již posedmé konal na zasněžené sjezdovce Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně, opět pod patronací žijící legendy Michala Marošiho. Síly a svou odvahu letos poměřily dvě stovky bikerů řítících se dolů po urolbované stráni.

Na trati o délce dva kilometry totiž jezdci dosahovali rychlostí až 100 km/hodinu, rovněž se museli popasovat s těžkým terénem slušně zmrzlé sjezdovky. Dle pravidel bylo přitom zakázáno používat jakékoliv kovové hroty, povoleny byly jen klasické pláště!

Na druhém místě dojel zkušený závodník a současně pořadatelem závodu Michal Maroši. Nejrychlejším meisterem byl v cíli Matouš Silovský.

Pro mnohé z přihlížejících diváků ve Špindlerově Mlýně byl v sobotu pohled na závodníky Chinese Downhillu nepochopitelný. Vyrazit na zasněženou sjezdovku na kole a snažit se v hromadném startu předjet všechny své soupeře může být pro mnoho lidí nemyslitelné. Přesto se našlo 200 odvážlivců a bikových nadšenců, kteří tento druh sportu vyhledávají.

Pořadatelem závodu a současně účastníkem je tradičně Michal Maroši, který má za sebou řadu sportovních úspěchů na mezinárodní úrovni.

„Letošní ročník byl v mnohém výjimečný! Celá trať se dala jet prakticky na bruslích, protože sjezdovka byla celá pokrytá ledem. Už jen dokončit celý závod bez pádu byl solidní Meisterštyk! Kdo to dokázal, má u mě velký respekt,“ řekl Maroši, který se radoval ze zisku stříbra!

reklama

První příčku v závodě obsadil Matouš Silovský, který v čase 1:26,0 předčil druhého Marošiho o necelé 4 vteřiny. Jako třetí dorazil do cíle Ondřej Kundrát.

„V závodě se kvůli namrzlém povrchu sjezdovky nevyplácelo brzdit! Já sám jsem brzdy snad ani jednou nepoužil, a to mě možná posunulo na čelo závodu. Chinese Downhill je pro mě srdcová záležitost. Jsem rád, že jsem po umístěních na stupních vítězů v minulosti letos vyhrál,“ řekl Ondřej po skončení závodu.

Zdroj: Dan Matula