reklama

reklama

Tanvaldský Špičák – Stále drží flow! (report Andrea D.)

Bikepark Tanvaldský Špičák je už nějaký pátek synonymem pro flowtraily, u kterých je pravidelně dbáno na jejich vyhlazenost, díky čemuž slušně pošetříte tlumiče. Na černé sekci to sice trochu zadrncá na jizerskohorských balvanech, zmíněná pasáž ale není náročná a opět jde o tip na bajkovačku i pro děti nebo vaše cyklisticky méně zdatné druhé polovičky.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Tanvaldský Špičák je fajn varianta, pokud si chcete jen tak „zalítat“ na trailech s kamarády a zároveň nechcete být ve zbytečné tenzi, že něco nesjedete. Vzít si sem můžete klidně i pevňáka a takový Jirka Fikejz tady klidně může provětrat gravela.

Modrý trail

reklama

Zajezdit si na Tanvaldském Špičáku můžete na modrém a červeném trailu. Osobně mezi nimi nevidím příliš velký rozdíl v náročnosti, protože charakterově jsou oba takřka totožné. Oba totiž perfektně splňují definici flowtrailu, takže nemusíte zbytečně šlapat, ani dramaticky brzdit.

Modrý trail

Modrý trail navíc není žádná nuda! Určitě si nepředstavujte nic na způsob placatého modrého Azuru na Klínovci. Modrý Tanvaldský trail se totiž již od úvodu žene svižným tempem po bezlesé pláni, navíc, krátce po jeho startu, vystrčí růžky docela velkým dvojákem, který mi osobně přišel vcelku těžký.

Je na něj potřeba rychlost, krátce před ním je ale malá šikana… Já sama se přitom nedostala do takové nájezdové pohody, abych si tento dvoják zkusila. Tomáš Slavík ho tu asi skáče s prstem v nose, já ho nakonec radši objížděla…

Modrý trail

Na modrém trailu oceňuju pěkně postavené vysoké klopenky se štědrým rádiusem, takže tady jezdec neztrácí rychlost a může si užívat plynulou svižnou jízdu.

Kapitolou samou o sobě je úsek pod lanovkou, který letos doznal, díky předchozí těžbě dřeva, určitého omlazení. Hodně mě baví následná klopenková pasáž, kde na sebe navazuje hromada oblouků poskládaná pěkně rytmicky za sebou. Navíc jsou tyto „zahnuté stěny“ luxusně vysoké, proto se dají krásně vykružovat vrchní stopou a opřít se do nich můžete, co vám hlava dovolí!

Modrý trail

Červený trail, jak jsem již psala, je velmi podobný modrému, a kromě pár menších skůčků a místy užší stopy jsem moc rozdílů nenašla. I tady mě baví nenáročnost a hravost a také zde narazíte na klopenky, které by Tanvaldskému Špičáku mohli závidět i v zahraničí.

Červený trail

Na červeném trailu najdete i jedinou černě značenou sekci, která zahrnuje kamenité pasáže a jednu ikonickou skalku, jíž lze označit za „povinný fotospot“ Tanvadlského Špičáku!

Černý trail

Kameny jsou tady příjemně vyskládané, díky čemuž trail připomíná vydlážděný chodník. Kromě dvou prudších úseků zde není nic příliš náročného. Kdo se necítí, může pasáž klidně objet po asfaltové cestě a napojí se zase na červený trail.

Černý trail

reklama

Než se vydáte na traily, můžete se trochu rozcvičit na pumptracku, který se nachází kousek nad nástupištěm lanovky. Koneckonců se zahřejete už při cestě na něj, protože musíte vyjet kousek po sjezdovce nahoru. Zdejší pumptrack je specifický tím, že je „zapuštěný“ do země. Je to kvůli tomu, aby se v zimě dal lehce zahrnout sněhem a mohlo se přes něj lyžovat.

Pumptrack

Celkově se pumptracky rodí v Jizerkách jak houby po dešti. Nový kousek letos najdete i ve Smržovce a v Janově. Zde jsme, při naší návštěvě, narazili i na samotné tvůrce pumptracku, mezi kterými nechyběl známý a nepřehlédnutelný endurista Vanik. Na příští rok se chystá nový dirt park pro bikery v kempu Tanvaldská kotlina a možná se můžeme začít těšit i na nový trail na Tanvaldském Špičáku.

Pumptrack v Janově a jeho stavitelé

Co ještě u Tanvaldského Špičáku stojí za vyzdvihnutí, je možnost teplého (a za mě vždy dobrého) jídla u nástupu i výstupu lanovky. V restauraci v rámci rozhledny na Tanvaldském Špičáku se tradičně těším na kuličkovou zmrzlinu a letos přidali ještě několik druhů cukrové vaty. Však ty kalorie potřebujeme na to bajkování, ne? 😎

Rizoto na terase u kamenné rozhledny na Tanvaldském Špičáku

Tanvaldský Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 1h 30min
1 jízda na lanovce nahoru (dospělí): 120 Kč
Bikepark – samostatné jízdy (3/6/10): 320 Kč / 540 Kč / 720 Kč
Celodenní bikepas: 590 Kč
Zapůjčení celoodpruženého/pevného kola: 850 Kč / 400 Kč/den
Provozní doba červen: středa-neděle od 9:30 do 17:00
Provozní doba červenec-srpen: denně od 9:30 do 17:00
Provozní doba září (do 3. 10.): středa-neděle od 9:30 do 17:00

Webové stránky: www.skijizerky.cz/../bikepark-tanvaldsky-spicak

Rozhledna na Tanvaldském Špičáku

Na Tanvaldském Špičáku jsme reportovali na kolech KONA, v oblečení FOX a s helmami a brýlemi značky SMITH.