reklama

reklama

Biketour 2021: Zermatt – Traily do „bucket listu“ (report A.D.)

Už když jsem byla v Zermattu před dvěma lety, jako účastnice závodů EWS, měla jsem na každém transferu oči navrch hlavy a vykroucený krk z toho, jak jsem se pořád ohlížela na neokoukatelný Matterhorn! Zrak mi přecházel i z poctivých přírodních trailů, které se tady s bikerem rozhodně nemažou!

V okolí Zermattu, až na drobné výjimky, nikdo lopatou nic nevyhlazuje a kameny nejsou vyskládané do podoby vydlážděných chodníků, proto se zde jezdí staré dobré „pure enduro“!

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

O švýcarském Zermattu toho bylo napsáno již mnoho a často se asi bude opakovat jedna věc – je drahý! Ano, opravdu drahý, jelikož vám švýcarské franky lítají z peněženky skoro samy, a to jste ještě ani neviděli Matterhorn!

U tohoto místa si ale troufnu říct, že ono rozbité prasátko za to skutečně stojí a minimálně jedna fotka z okolí Zermattu půjde téměř s jistotou do rámečku ve vašem obýváku. Neuvěřitelná švýcarská příroda v této oblasti mnohdy až přebíjí traily samotné, protože kombinace ikonické „tobleronky“ a průzračně čistých alpských jezer jsou zážitky samy o sobě… Ani nemusíte být v pedálech.

Menší jezero pod Riffelsee

Nyní již k ježdění! Kabinkovou lanovkou se můžete nechat vyvézt na vrcholy Rothorn, Riffelberg, Trockner Steg a Schwarzsee a zubačkou pak na horu Gornergrat. U zubačky pozor – s kolem vás vyvezou buď brzy ráno, nebo až po 16. hodině.

My jsme jako první vyrazili na Blauherd, kde je potřeba nejprve využít metro na Suneggu (fakt metro, nelekejte se) a následně kabinkovou lanovku. Ten den nám sice počasí příliš nepřálo, ale radost z ježdění to nijak nekazilo. Rozjeli jsme se proto rovnou do kratšího trailu č. 5 Blauherd-Sunnegga.

S trailem na rozjezd jsme se trefili dobře, protože se jelo po příjemném hliněném podkladu a když přišlo na techniku na kamenech, nešlo o nic krkolomného a všechno se v příjemném tempu dalo sjet. Nohu jsem vyndala akorát ve dvou utažených switchbackách, ale kdybych se uměla otáčet přes přední kolo, ani bych se vycvakávat nemusela!

Trail Blauherd-Sunnegga

Trail nekončil přímo ve stanici Sunegga, ale kousek dál, takže na Sunneggu bylo potřeba vyšlápnout kousek do mírného kopce po šotolinové cestě. Ze Sunneggy se následně spouští několik trailů, kterými se můžete dostat dolů do Zermattu.

My jsme si vybrali flowčko – Sunnegga-Trail –, což je jeden z mála vysloveně bikových trailů v této oblasti. O ostatní pěšiny se zde totiž „dělíte“ s turisty a celkově se tady razí heslo „share the trail“, vyzívající k ohleduplnosti na straně bikerů i turistů. Drtivá většina značených trailů totiž vede po klasických turistických pěšinách.

Sunnegga-Trail

Sunnegga-Trail startuje, očekávatelně, ze stanice Sunnegga, měří na délku přibližně 6 km, je zcela vyhlazený a zahrnuje fůru klopených zatáček, až si nejsem jistá, zda jich nebylo zbytečně moc 😁

Tento trail sice v první půlce nabídnul i nějakou zpestřující pasáž v borovicovém lese, nicméně druhá polovina byla už docela monotónní, jelikož se donekonečna střídala pravá a levá zatáčka! Kdo ovšem potřebuje potrénovat techniku průjezdu klopenek, najde k tomu právě zde naprosto ideální podmínky.

*Fotky ze Sunnegga-Trailu jsou se sluníčkem, protože jsme si ho dali ještě jednou poslední den při západu slunce 😁

reklama

Další den jsme se nechali kabinkovou lanovkou Matterhorn-Express vyvézt na Schwarzsee, odkud jsme se vydali na trail č. 3 Kalbermatten – Yo-Yo. Jeho první půlka vede po šotolinové cestě, a to jak z kopce, tak částečně i do kopce. Právě na této cestě jste ale Matterhornu nejblíž! Přestože z této strany nevidíte typický tvar jehlanu, má i tak Matterhorn při daném úhlu pohledu svoje těžko popsatelné kouzlo!

Úvodní část trasy Kalbermatten – Yo-Yo

V údolíčku nedaleko ledovce Zmutt se ze šotoliny odbočilo doprava na krásný přírodní trail, který nás po uvolněných i pevných kamenech táhnul ke stejnojmenné říčce Zmutt.

Trail č. 3 Kalbermatten – Yo-Yo

Hned na úvod nám zmíněný trail naservíroval pár prudších utaženějších zatáček, které se ale daly v pohodě projet. Po přejezdu řeky se o něco zmírnil sklon a příjemnou rychlostí nás tato stezka protáhla celým údolím skrz modřínový les i po bezlesých pláních v pozadí s Matterhornem. Tento trail proto zvládnou klidně i technicky méně zdatní bikeři.

Trail č. 3 Kalbermatten – Yo-Yo
Druhá polovina trasy Kalbermatten – Yo-Yo

reklama

Trošku „drsnější“ traily najdete na vedlejším kopci Gornergratu, kam nás vyvezla zubačka. Tu sice máte zdarma v rámci zakoupeného bikepasu, nicméně za kolo je potřeba si připlatit zvlášť, a ještě si dopředu rezervovat místo. Pro připomenutí – zubačka vás s kolem na Gornergrat vyveze buď brzy ráno, nebo po 16. hodině. Na spodnější Riffelberg vás ale kabinková lanovka i s kolem vyveze kdykoli.

Trail č. 1 Gornergrat Classic

Z Gornergratu jsme se vydali dolů po trailu č. 1 Gornergrat Classic, který měří 11 km a je černého značení. Technická náročnost je zde tedy očekávatelně vyšší než třeba u trailu předchozího. I s endury jsme se na tomto trailu občas zapotili, ale šlo jen o dílčí části, takže i kdyby tady bylo něco nad vaše síly, vyřeší to pár kroků vedle kola a jede se dál.

Trail č. 1 Gornergrat-Classic

Právě tenhle trail nás nechal juknout i na jedno z nejznámějších jezer Zermattu – Riffelsee – a následně i na jedno menší jezírko pod ním. V obou jezerech se Matterhorn odráží jak v nablýskaném zrcadle, přičemž o něco romantičtější atmosféru nabízí jezírko menší. Právě tady pořizujte fotku do rámečku! 😎

Menší jezero pod Riffelsee

Pasáž mezi jezery a Riffelbergem nemá chybu! Nejede se tu po kamenech a skalách, ale po uhlazené hliněné pěšině, která trochu připomíná hravý vyhlazený flowtrail. Pasáž klesá pozvolně, pokud však pustíte brzdy, získáte brzy solidní rychlost a poženete se jako vítr po otevřené pláni s Matterhornem v zádech! Pak už si jen říkáte: „Ať tohle nekončí!“

Trail č. 1 Gornergrat Classic

Z Riffelbergu lze pokračovat v černém trailu, který jsme jeli v rámci EWS jako pátou erzetu. Zejména jeho úvod přitom potrápí ruce a snadno vyzkouší, kam až se dostane kroužek na vaší vidlici! Jde o hodně technický kamenitý trail, ale když jsem to tenkrát sjela i já, tak to sjede většina trochu schopných bikerů!

Kdo by se na pokračování černého necítil, může si odtud střihnout vyhlazené flow označené jako Riffelberg-Trail, který společně se Sunnegga-Trailem tvoří jediné oficiální flowtraily v Zermattu. Alespoň prozatím.

Riffelberg-Trail

I tenhle flowtrail se vlní jako had po bezlesé pláni a skládá se z vysokých klopených zatáček a mírných terénních vln. Střední část se sice musí absolvovat po šotolině, nicméně druhá polovina vše vykompenzuje, jelikož z množství zatáček se vám opět snadno zamotá hlava!

Flowtraily mám ráda, ale tady jsem si místy přála, na rozdíl od Gornergrat Classicu, ať už to skončí! Profilem členitější a pro mě i zábavnější byla závěrečná pasáž z Furi, která kromě klopenek nabídla i pestřejší flowpasáže v lese.

Riffelberg-Trail

Pokud si chcete trailové ježdění proložit i nějakým šlápnutím do pedálů, můžete vyrazit na známý okruh 5-Seenweg, tedy cestu kolem pěti jezer. Tato začíná u stanice Blauherd a hned prvním jezerem je zhruba po 15 minutách jezero Stellisee, které nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na Matterhorn.

V pozadí jsem v tomto místě rozpoznala první erzetu z EWS, takže jsme si jako bonus vyšlápli na její start, tedy k horské chatě Fluhalp. Výšlap jsme si poté vykompenzovali malým občerstvením s výhledem na Matterhorn (ano, mají tu můj oblíbený Aperol Spritz).

Od chaty Fluhalp vede přírodní trail s technickými pasážemi v kamenech až k jezeru Stellisee, obkrouží ho a posléze prudce padá k dalšímu jezeru Moosjisee. Výhledy zde každou chvíli berou dech, ale zdejší kameny zase s oblibou berou šaltry! Dávejte proto dostatečně pozor na cestu!!!

Přírodní trail ke Stellisee

Pokud chcete pokračovat dál v okruhu, bude vás jasně navádět cedulka, přičemž dalším jezerem na okruhu je menší Grindjisee a po chvilce šlapání mírně do kopce dosáhnete většího Grünsee, kde je dokonce oficiálně povoleno koupání.

Grünsee

Znovu se nabízí možnost pokračovat po okruhu, nebo se po zhlédnutí třech jezer odtrhnout a napojit na trail č. 2 Kelle-Laubern. Ten je na začátku hodně příjemně jezdivý, středně technický a jediné, co mě tu rušilo, byly odvodňovací kanály s vyskládanými ostrými kameny obvykle v celé šířce stezky.

Proto bylo potřeba buď hledat skulinku, pokusit se to objet, nebo přeskočit. Na přejíždění rozhodně doporučuji kvalitní vložku do pláště (vpředu i vzadu). V druhé části je trail prudší a techničtější, vedoucí v kamenech i mezi kořeny a možná na dvou místech bych doporučila zastavit a nejprve si nakoukat „lajnu“, kterou chcete jet.

Trail Kelle-Laubern

Jestliže budete od Grünsee pokračovat v okruhu, tak sjedete šotolinovým sjezdem ke zmíněnému jezeru Moosjisee a následným výšlapem do kopce se dostanete k poslednímu jezeru Leisee, kde se dá opět vykoupat. Z Leisee je to jinak už jen kousek na start Sunnegga-Trailu, takže do Zermattu můžete sjet pěkně ve „flow“ stylu.

Jezero Leisee

Co je asi největší výhodou Zermattských trailů, jsou jejich výhledy a dostupnost. Zatímco jinde v horách bývají turistické horské pěšiny pro bikery nepřístupné, tady je i s kolem vše povoleno. Můžete proto v podstatě prozkoumávat různé pěšinky a hřebenovky a nikdo vám tady „nevynadá“.

Nečekejte zde ale žádné promakané bikeparkové lajny, jde opravdu o ryze přírodní pěšiny, které na řadě míst bikerům průjezd nijak neusnadňují. Kdo ale miluje právě takovou syrovost a přírodní „enduro techniku“, tomu se tady bude maximálně líbit! 😎

Schwarzsee

reklama

Jak je to s příjezdem?

Při cestě do Zermattu si zadejte do navigace městečko Täsch. Hned při příjezdu do Täsch budete mít po pravé ruce velkou budovu s parkovištěm, která je současně i nádražím pro vlaky jedoucí do Zermattu. První franky z peněženky vám budou lítat už na parkovišti, protože parkovné tady vyjde na 16 CHF/den.

Abyste měli transport věcí co nejpohodlnější, můžete si za zálohu 5 CHF půjčit přímo v garáži speciální vozík na bagáž. Z garáže se dostanete rovnou k terminálu vlaku, kde si na pokladně nebo v automatu koupíte jízdenku – zpáteční na osobu vyjde na 16,40 CHF.

Abyste se dostali z nádražíčka v Zermattu do místa vašeho ubytování, můžete využít služeb elektrotaxi, které snadno najdete přímo před nádražím (nebo si oni odchytnou vás), často vám ale ubytovatel dopředu nabídne, že vám transport pomůže vyřešit. Každopádně taxi po městě vyjde v průměru na 12-20 CHF. Když se ale úsporně sbalíte, lze bagáž odvést i přímo na kole. ☝🏻😉

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

V Zermattu jsme reportovali na kolech KONA, v oblečení FOX a s helmami a brýlemi značky SMITH.

Riffelberg-Trail

Zermatt v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 10  hod 22 min
Provozní doba Matterhorn Paradise | Provozní doba Sunnegga-Rothorn | Provozní doba Gornergrat
Ceník jízdenek: www.matterhornparadise.ch
Webové stránky střediska: www.matterhornparadise.ch / www.zermatt.ch

Schwarzsee