reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #24_2021 | Vybláznit se za hodinu!

Znáte to asi mnozí sami velice dobře. Člověk chce, či dokonce touží po tom, aby mohl vyrazit na kolo, ale okolnosti mu příliš nehrají do karet. Počasí, práce, povinnosti, rodina… Vše se spiklo proti vám, až vám dojde, že si na kolo dokážete najít sotva hodinu času!

Poslední dobou se mě sice toto téma tolik netýká, výrazně jiné to ale bylo za karantény, kdy byla ona hodina v určité dny jedinou možností, jak se vůbec na kolo urvat. Pokud byla zrovna chuť, pokud bylo něco na testování a neřešil jsem svou potřebu pohybu kupříkladu podobně dlouhým během.

Má to smysl na hodinu?

Jak už jsem zmínil, poslední dobou se mi podobné věci příliš často nestávají, přesto jsem se koncem minulého týdne přistihl, že zas jednou řeším klasické dilema:

„Když si spočítám vše, co musím dnes stihnout, kdy a kde musím být, vychází mi, že na kole budu moct strávit sotva hodinu… Má to vůbec smysl?“

Často záleží na okolnostech, jelikož jsem ale třeba ve zmíněný den věděl, že se dalších pár dní ke kolu spíš nedostanu, bylo rozhodnutí vcelku snadné a rychlé:

„Nezdržuj se zbytečným rozhodováním a koukej se oblékat!“

Vzpomněl jsem si přitom na řadu hodinových „výstřelů“ do lesa, které jsem absolvoval ze začátku roku a připomněl jsem si, že vlastně i ona hodina v lese může být velice příjemná, plná zážitků a akce! Záleží, jak k tomu člověk přistoupí.

reklama

Oblékání nepočítám…

Pokud jde o zmíněnou hodinu, pak bych doplnil, že třeba čas pro oblékání a přípravu a následné „převlékání kůže“ do civilu do toho limitu nepočítám. Respektive celý můj plán vychází z toho, že ona hodina, jako minimální základ, je čistý čas strávený na kole!

Zdá se to možná málo, ale i toto krátké povyražení dokáže nakopnout. Ostatně když jdu běhat, vnímám hodinu intenzivního pohybu jako zcela dostatečnou a spíš jen výjimečně běhám delší čas a delší trasy.

Každopádně jízda na kole je jiný pohyb než běh, na kole jsem schopný strávit X hodin, nebo klidně i celý den, ale to je vlastně jiný případ a jiná jízda. Za takové situace člověk o dost jinak nakládá se svými silami. Do kopců zbytečně nespěchá, dolů si to užívá, bez problému si někde zastaví, ladí kolo, svačí, kochá se výhledy, nebo zkouší určité specifické sekce na vícero pokusů.

Pokud ale máte pouze hodinu, je ideální, máte-li les hned za barákem, což je, naštěstí, i můj případ. Už třeba jen díky karanténě a zmíněným častějším hodinovým švihům jsem si vlastně znovu oblíbil „Krčák“, svůj „les za barákem“, který jsem před tím často spíš vynechával, nebo jej bral pouze jako určitý tranzitní bod.

Tohle není čistě u mě za barákem, ale je to místo, kde se člověk za hodinu také slušně vyřádí!

Základní okruh a možné variace

Nyní mám zase opakovaně projeté staré klasiky, tu a tam jsem objevil nějaké novinky, přičemž jsem z toho dohromady složil základní okruh, který mi vydá přibližně na onu cílovou hodinku.

Zároveň je v tomto příměstském lesíku slušně hustá síť stezek a pěšinek, proto jsem schopný poskládat si aktuální okruh vždy o trochu jinak než ten předchozí. Obvykle se sice držím podobného „základního půdorysu“, v jeho rámci ale střídám a kombinuju různé sekce podle chuti a nálady a někdy i podle konkrétního kola, takže se nedá mluvit o žádné ubíjející rutině.

Za onu přísně vyměřenou hodinu jsem přitom schopný se slušně vybláznit, kdy se, už jen díky vědomí omezeného času, do toho můžu mnohem více opřít a dát si i v kratším čase slušně do těla. Až se mi mnohdy do posledních výjezdů ani nechce, ale stejně se vždy nakonec donutím, abych využil každou minutu, pokud možno, naplno!

Zkoušel jsem poprvé v reálu open face helmu GIANT Realm MIPS / brýle Leatt Velocity 4.0 MTB (Instagram)

Hodina na dvě čárky!

Minulý týden, jak jsem zmiňoval, jsem si, vlastně docela výjimečně, střihl podobnou hodinu na eBiku a opět dost přemítal nad tím, zda to má smysl? MÁ!

Pouhá hodina v lese, přes 500 výškových metrů, dvě čárky z baterky fuč a slušná hromada trailů za mnou! Tempo bylo docela divoké, i tak jsem stačil objevit jednu novinku a střihnout si ji hned dvakrát po sobě! Když vás to dotlačí na kopec skoro zadarmo?!

Jsou prostě dny, kdy můžete kolu věnovat hromadu času, kdy si můžete rozložit síly, objet kus světa a pořádně si to užít. Jenže pak jsou dny, kdy se času tolik nedostává, to ale nemusí být hnedle důvod nechat kolo zahálet. Pokud máte za barákem prostor, kde se dá jezdit, stačí klidně i pouhá hodina, která bude nakonec vždy lepší volbou než sedět doma a zůstat kupříkladu přikovaný někde u monitoru!

Text: Štěpán Hájíček

reklama

ARE YOUR REACTIONS FAST ENOUGH? WORLD FAMOUS SCHLADMING DOWNHILL TRACK

Sakra, kluk to má asi slušně najeté! Jak tam není mlíko a jiné značení, tak mám pocit, že si na řadě míst jen tak frčí lesem, jak ho to zrovna napadne!

Home Trails – Baptiste Gaillot

Nikde to není takové, jako doma, že? Pro jezdce jménem Baptiste Gaillot je domovem resort Chamrousse (jihovýchod Francie) a stěhovat se odsud rozhodně nehodlá. Minulý rok měl navíc hromadu času stavět, tvarovat a jezdit společně se svými přáteli na těchto krásných trailech, které má hnedle za barákem! Tady by se asi dalo strávit víc času, jak moje „hodinka z úvodníku“.

Frihet – Simon Johansson

Jaká je odpověď na otázku: „Co cítíš, když jezdíš na kole?“

Simon Johansson říká (švédsky): „Frihet!“ Anglicky Freedom, česky Svobodu!

Reset the Mind | GT Factory Racing Team Camp

Sezóna 2020 byla taková, jaká byla… Ta letošní již silně buší na dveře… Zde je malé ohlédnutí za tím, jak ve Španělsku trénovali jezdci z teamu GT Factory Racing.

Jezdci přítomní na tomto tréninkovém kempu: Martin Maes, Noga Korem, Wyn Masters, Johannes von Klebelsberg, Ethan Craik

GT Performer 29 | Getting More Riders in the Mix

Když už jsem se naladil na kanál GT… Na prezentacích této značky mě vždy fascinují BMX Cruisery na velkých kolech. Na pohled zajímavá kola, u nichž ale obvykle delší čas přemítám nad jejich skutečným účelem? V tomto videu bych možná mohl najít vysvětlení…

PS: GT Performer 29 na webu: www.gtbicycles.com

Cody „The Kid“ Kaiser defies gravity and hops up the Belgian stairs at the 2014 Cyclocross Nationals

Kamarád mi onehdy vyprávěl o neuvěřitelném stylu, s jakým jeden cyklokrosař zdolával umělé schody na trati… Pravda, tohle vážně nechápu!!! 👍🏻🤘🏻😲

**CZECH MADE**

Just For Fun – První Lanovka – Bike Park Ještěd

Malá připomínka prvních víkendů, kdy se rozjely lanovky a otevřely české bikeparky. Matěj Charvát tou dobou vyrazil na Ještěd.

Trans Madeira 5 DNÍ DLOUHÝ ENDURO ZÁVOD – první den [4K]

Vojta Bláha nedávno dokončil mimořádně náročný etapový enduro závod Trans Madeira. Kdo to ještě neviděl, zde jsou všechna tři jeho reportážní videa!

Trans Madeira – DEN 2 TOTÁLNÍ MUDFEST!!!

Trans Madeira – DEN 3 ADVENTURE MODE!

Největší pumptrack v ČR! Jihlava!

Až pojedu někdy okolo Jihlavy, tak tady se musím rozhodně zastavit s kolem!

Příprava na Crankworx – Speed&Style

„Příští týden se koná Crankworx v Innsbrucku, kam jsem dostal pozvánku na závod ve Speed&Style. V tomhle videu bych vám rád ukázal můj tréninkovej den skládající se ze dvou části. Dopolední trénink na bikrosový dráze a odpolední triková smršť na dirtech v Libčicích nad Vltavou.“

Teodor Kováč

STAVÍM SVŮJ DREAM BIKE

Kuba Vencl si nechal originálním způsobem nalakovat svůj rám po vzoru řídítek, které měl doma a které se mu líbily. Jak to dopadlo?

MŮJ PRVNÍ DOWNTOWN ZÁVOD // MČR DOWNTOWN DAČICE

Minulý týden jsme viděli video Michala Prokopa, který dojev v Dačicích, v rámci letošního prvního českého Downtownu, na třetím místě. Stejný závod, vlastně vůbec poprvé, vyzkoušel i Vašek Kolář.