reklama

reklama

Horská elektrokola 2021: Aktuálně nejlepší modely na trhu

Pojem nejlepší model na trhu směřuje automaticky k těm nejdražším elektrokolům, což nemusí být vždy ideální označení. Proto si v tomto článku popíšeme ty nejlepší, resp. nejzajímavější modely vždy v dané cenové kategorii. Každý si tak najde svého favorita za cenu, která pro něj bude přijatelná.

(partnerský obsah)

Hlavní téma roku 2021, pravděpodobně v každé zemi na světě, je covid. Tento neviditelný zákeřný „prevít“ rozhodil fungování v mnoha odvětvích, nevyjímaje výrobu a prodej elektrokol. Díky často několik měsíců zavřeným fabrikám v Asii a narušení lodní i letecké dopravy vznikl ve výrobním a dodavatelském řetězci velký problém.

Následkem je hlavně nedostupnost komponent pro výrobu a díky tomu je dostupnost těch nejzajímavějších elektrokol tento rok mnohdy dost problematická. Jsou dokonce výrobci, kteří se rozhodli předobjednávky elektrokol do Čech výrazně ponížit, aby neztratili pozici na svých hlavních trzích, jako je například Německo. I přes tyto problémy lze v této sezóně zakoupit velmi zajímavé modely, které jsou oproti loňsku ještě vylepšeny.

Nejlepší modely horských elektrokol ve střední cenové třídě

Střední cenovou třídu lze definovat pořizovací hodnostou 40 000 až 60 000 Kč. Horská elektrokola z této kategorie jsou bezpochyby nejžádanější, a to hlavně díky dobrému poměru cena / výkon. Pro amatérské nebo občasné jezdce jsou elektrokola této kategorie naprosto dostačující.

V této základní kategorii na českém trhu naprosto dominuje český výrobce elektrokol, značka Crussis. V cenovém rozpětí 40 000 až 60 000 korun nabízí Crussis opravdu mnoho modelů, které se dají označit za velmi zajímavé. Jako nejlepší v této kategorii lze označit model Crussis E-Largo 9.6-S 2021.

Jedná se o jeden z nejprodávanějších modelů značky Crussis tohoto roku. Ve výbavě nabízí silný motor Bafang M500 s kroutícím momentem 95 Nm, baterii s vysokou kapacitou, a to 17,5 Ah (630 Wh), vzduchovou vidlici Rock Shox Judy se zámkem z řídítek a osazení Sram SX Eagle s 12 převody. Navíc v designu českých barev, což oblíbenosti tohoto modelu jen přidalo. Jedná se o pánský model s 29“ koly s cenou 58 790 Kč s DPH.

Crussis E-Largo 9.6-S 2021
Crussis E-Guera 8.6-S 2021

V dámském provedení pak vévodí model Crussis E-Guera 8.6-S 2021, který je vybavený stejně jako předchozí pánský model vzduchovou vidlicí, akorát má malinko slabší motor, a to Bafang M400 s kroutícím momentem 80 Nm. Je k dispozici i v jednobarevném, černém provedení, které preferuje především konzervativnější skupina žen.

Od konkurenční značky Apache, druhého největšího výrobce elektrokol v Čechách, jsou k dispozici dva vyčnívající modely, a to pánský Apache Tuwan MX 1 2021 a dámská Apache Yamka MX 1 2021. Oba modely stojí 59 990 Kč s DPH a jsou skvěle vybaveny, a to středovým motorem Bafang M500 s kroutícím momentem 95 Nm a silnou baterií s kapacitou 17,5 Ah (630 Wh). Osazeny jsou kvalitní vzduchovou odpruženou vidlicí SR Suntour s pevnou osou a řazením Shimano Deore s 11 rychlostmi.

Apache Tuwan MX 1 2021

Nejlepší modely horských elektrokol ve vyšší cenové třídě

Pokud si rádi dopřejete to nejlepší nebo hledáte hlavně kvalitu a jste ochotni si za ni připlatit, pak se bude cena elektrokola pro Vás pohybovat pravděpodobně v cenovém rozpětí 60 000 až 110 000 Kč. Pokud se tedy bavíme o horském pevném elektrokole (ta celoodpružená startují u kvalitních značek na ceně kolem 100 000 Kč).

U těchto modelů bude již v nabídce špičkový motor a baterie velkých značek jako je Bosch nebo Yamaha. Ty jsou zárukou vysoké spolehlivosti a přesného a dlouhotrvajícího fungování.

Nejzajímavějším modelem této kategorie bude bezpochyby Haibike Hardnine 7 2021. Tento model je postaven na zbrusu novém rámu, který lépe řeší integraci motoru i baterie a designově je velmi dobře zpracován. O pohon se stará skvělý motor Yamaha PW-ST, který disponuje 4 senzory včetně senzoru náklonu, díky čemuž nabízí plný automatický režim výpomoci. V kombinaci s 630 Wh baterií je ideálním společníkem na celodenní výlety.

Haibike Hardnine 7 2021

Elektrokolo je vybaveno vzduchovou vidlicí Rock Shox a osazením Shimano SLX s 12 převody a je tak připraveno na náročnější každodenní provoz. Výše uvedený model se vyrábí ve 2 barevných provedeních a s 29“ koly (označení Hardnine) nebo 27,5“ (označneí Hardseven).

Pokud jste příznivcem spíše německého pohonu Bosch, který je srovnatelný s motorem Yamaha, nicméně je více rozšířený, a tedy i více žádaný, je jasnou volbou model značky Haibike, a to Hardnine 10 2021.

Je osazen nejsilnějším motorem Bosch Performance CX 4. generace s kroutícím momentem až 85 Nm a baterií 625 Wh s tím, že je možno na kolo připojit ještě druhou baterii s kapacitou až 500 Wh a celkově si tak kapacitu baterií upravit na úctyhodných 1 125 Wh. Výbava je opět na špičkové úrovní, takže toto elektrokolo je připraveno i na náročnější používání.

Jak vidíte, oproti klasickým horským kolům si za kola s pohonem připlatíte. Avšak za větší komfort a zážitek z delší, avšak stejně fyzické náročné jízdy to myslíme stojí.

(partnerský obsah)

Foto: Haibike, Crusis, Apache

Haibike Hardnine 10 2021