reklama

reklama

Cannondale Dave – 26“ pro neomezenou zábavu (tech news)

Letos to je a nejspíš i bude s novinkami poněkud jiné… V obecné rovině se toho dost slibuje, ale prakticky se radši mlčí, jelikož nikdo neví, jak to bude s reálnou výrobou a dostupností toho či onoho. Každopádně nyní se odtajňuje jedna zábavná novinka s netradičně „zábavně malými koly“ – 26“!

Vzhledem k tomu, jak se za poslední roky vyvinul svět horských kol, by mohl jeden klidně zapomenout, že vcelku nedávno byl jedinou volbou průměr, dnes až směšně malých 26“! Současná střední či velká kola mají jistě co nabídnout v mnoha podkategoriích MTB, stále se ale najdou disciplíny, kde je „nejmenší průměr“ šestadvaceti palců jednoznačně nejlepší volbou.

Těmito disciplínami jsou různé trikové a jinak zábavné způsoby použití kola, kam můžeme zahrnout dirty, pumptrack, různé flow traily nebo svobodné městské řádění, alias street.

Toto a snad i řadu dalšího by měl zvládnout nový Cannondale Dave! Nanejvýš zábavný a rozverný bike s mottem „Better Bring Dave!“

reklama

Nový Cannondale Dave není žádné složité ani drahé kolo. Jeho základem je efektně i efektivně jednoduchý hliníkový rám – SmartForm C3 Alloy – s dirtovou vzduchovou vidlicí Manitou Circus Expert (100 mm) s 20mm pevnou osou a pláště Maxxis DTH 26×2.3“.

Cannondale Dave je navržen jako singlespeed, tedy bike s jediným převodem, s horizontálními patkami (3/8″) a integrovaným napínákem řetězu. Zajímavostí by mohly být třídílné ocelové kliky v BMX stylu usazené v klasickém závitovém středu, aby zde zůstala možnost nasadit jiný, více „MTB specific“ set.

Brzda je zde, vzhledem k určení, pouze jedna, zadní disková mechanická od Tektra. Její bowden je tažen čistě po rámu pro snazší údržbu i proto, aby mohla být tato kabeláž dostatečně dlouhá, omotaná okolo řídítek, a tudíž nebyl problém otáčet řídítky do aleluja a vyšvihnout tedy triky jako je barspin či tailwhip.

Dave je spíš jen taková malá radůstka pro pár nadšených jezdců a skokanů, která mezi mnohými jinými stroji Cannondale možná zase brzy zapadne… Pár lidem by ale mohla vykouzlit úsměv na tváři a připomenout jim, že na jejich pojetí jízdy nezapomíná ani takový cyklistický kolos, jakým je právě Cannondale.

Text: Štěpán Hájíček / Foto a video: Cannondale

Cannondale Dave

Určení: dirt jump, pumptrack, street, skate parks, flow trails
Kola (průměr): 26“
Vidlice (zdvih): 100 mm
Úhel hlavy: 68,5°
Velikosti: „one size“
Rám: SmartForm C3 Alloy

Více informací: cannondale.com