reklama

reklama

Pondělní Videonálož #17_2021 | Jak dlouho ještě?

foto: redbull.com

Pokud vás na základě titulku napadlo, že dnes budu lamentovat nad tím, „jak dlouho ještě“ budeme zavření a omezení kvůli pandemii, tak se nemusíte bát! Napadlo mě totiž něco zásadně jiného… Otázka „jak dlouho ještě“ se dokážu určitým způsobem zlepšovat či posouvat ve schopnostech ovládat kolo?

Shodou okolností napadla podobná otázka jeden den mě a druhý den, když jsem se byl projet s kolegou Zedem, vyslovil něco podobného i on. Vzniklo to přitom celé na základě mojí potřeby trochu se pochlubit, jelikož jsem mu den před tím vesele hlásil, že jsem konečně pokořil jednu technicky vlastně nepříliš těžkou, ale pro mě morálně stresující skalku!

Navíc skalku, na niž jsem se díval dlouhé roky, sledoval, jak se její okolí průběžně mění a různě spekuloval nad tím, jestli se do ní někdy pustím, či nikoliv? A pak to najednou přišlo, já k ní po delší pauze přijel znovu, zastavil na vrcholu, podíval se dolů a říkal si:

Jo, dnes by to asi šlo!

Jasně, nebylo to úplně automatické a úplně hned, stále to chtělo asi dva kontrolní nájezdy, ale pak jsem to tam poslal! A pohoda!!! Zpětně musím uznat, že to není žádný horor, jen to prostě chtělo svůj čas, ty správné podmínky a psychické nastavení. A také kolo, kterému bych dostatečně věřil.

Ono se navíc trochu změnilo i prostředí, když původně vykácená stráň, která otevírala pohled na ostrou hranu oné skalky a díru, která vždy tahala moje oči pryč od ideální stopy, nyní opět zarostla a vše se stalo opticky kompaktnější a méně rušivé. Prostě to vyšlo a já mám velkou radost, že jsem toto místo konečně pokořil!

Navrch jsem si dal ještě dvě opáčka, abych si to potvrdil a pojistil pro příště, a poté mohl s klidem pokračovat dál!

Jak dlouho…

Nyní, abych se vrátil k úvodní otázce a dnešní základní myšlence. Nedávno, když po mě chtěl Google nebo jiná aplikace nějaké doplňující údaje, vyskočila na mě hláška ve smyslu: „Věk – 41 let. Souhlasí?“ Sakra, jako vím, kolik mi je, ale když se to napíše a když to takhle na vás bez varování vyhrkne telefon!!!

Zkrátka a dobře mě ve spojitosti těchto dvou zdánlivě nesouvisejících momentů napadlo, že se možná blíží čas, kdy na nové výzvy již nebudu mít: Odvahu, jistotu, odhodlání, chuť riskovat… Něco z toho, nebo vše dohromady! Že to prostě možná (určitě) jednou skončí!

Naštěstí, jak se ukazuje, to hnedle být nemusí. On se sice věk může postupně projevovat na rychlosti reakcí apod., a také na rychlosti jízdy, na druhou stranu zralý člověk může těžit z letitých zkušeností a ze schopnosti si věci lépe vyhodnotit. Pokud to nebude tak, že si je vyhodnotí jako zbytečný risk 😲!

Zírej, jak jezdí Kafíčko!

Už dnes narážím na situace a výzvy, do kterých se mi prostě nechce! A rozhodně ne pod tlakem okolí… Pak se ale třeba na ono místo vrátím, znovu to promyslím, zvážím rizika a často to pak i vyjde. Zároveň si dnes často říkám, že věci, které jsem měl ještě před pár lety za slušný extrém, mi dnes přijdou mnohdy zcela běžné, až skoro triviální. Ale ona se dost změnila i kola. O tom už jsem někdy psal…

Ve výsledku se to dá ale celé otočit úplně jinak. Občas se stačí podívat okolo na „příklady, které táhnou“ a pak lze snadno podobné myšlenky a úvahy hodit za hlavu. Skvělým příkladem je třeba Jirka Smejkal, alias Kafíčko, který při svém věku jezdí stále takové věci, že jeden zírá! RESPEKT! 🤘🏻 Prostě asi stačí o věku příliš nepřemýšlet, udržovat se v pohybu a ono to nějak půjde.

Text: Štěpán Hájíček

reklama

MTB In Paris Catacombs

Při zavřených okresech a zákazu cestování hledali lidé různé cesty a netradiční místa, kde provozovat své oblíbené koníčky. Antoni „Dante“ Villoni přitom objevil jeden, očím běžných smrtelníků prozatím dost skrytý svět – pařížské katakomby!

Pár fotek a povídání k tomuto projektu na: pinkbike.com

REAL MTB 2021: Who won? | World of X Games

Nové cesty se hledají i jinde. Tradiční organizátor exhibičních klání X Games přišel s výzvou pro nejlepší bikery světa – Vytvořte edit v délce 90 vteřin a poté se bude veřejně hlasovat o pomyslnou trofej!

Účast přislíbili DJ Brandt, Danny MacAskill, Veronique Sandler, Brandon Semenuk, Brage Vestavik a Cam Zink.

Real MTB 2021: FULL BROADCAST | World of X Games

Dlouhá verze a řada záběrů z natáčení…

Danny MacAskill: REAL MTB 2021 | World of X Games

Soutěžní snímek od Dannyho MacAskilla

Pár informací k tomuto projektu a k Dannyho videu na redbull.com

A Dog’s Tale | SHIMANO

Jeden kousek pro vášnivé bikery a pejskaře v jednom!!!

Wade Simmons Rides Boogieman with Geoff Gulevich – Pick-A-Part Episode #5

Wade Simmons a Geoff Gulevich si užívají klasiku v podobě trailu Boogieman!

Foto a story: pinkbike.com

Homeland – A Mountain Bike Journey Through the Undiscovered Trails of Kaçkar Mountains

Pohoří Kačkar (Kaçkar Mountains) nacházející se v Turecku není zrovna tradiční MTB destinací, o to větší zážitky a úchvatnější scenérie může nabídnout.

Více o tomto putování po Tureckých horách na pinkbike.com

reklama

**CZECH MADE**

My Gravel Ride – Vašek Kolář

Neskutečný projekt skutečně na světové úrovni… Již jste asi viděli, pokud ne, tak tohle MUSÍTE!!!

Po trailech přes hory 2021

Nedávno jsme upozorňovali na nový seriál videí či video průvodců určených pro ČT Sport – Po trailech přes hory. Nyní jsou venku již dvě videa, jedno z Broumovska a Trutnov Trails, druhé z Ústecko-Orlicka a bikeparku Peklák.

E-BIKE – Dá se na něm i trénovat??

Jakým způsobem využívá Vojta Bláha svoje eKolo?

Jen je mi z toho počasí, v němž to Vojta natáčel, docela zima!!!

PRVNÍ TEST NOVÉ MEGARAMPY – RICH PARADISE

„Tak konečně nadešel ten den, kdy jsme mohli poprvé otestovat novou megarampu v Richparadise. Tohle je set up, který je fakt unikátní nejen u nás, ale v celém světě. A my ho máme tady pod nosem, což je neuvěřitelný!“

Jakub Vencl

JAK SE STAVÍ ZÁVODNÍ TRAIL!

Michal Prokop, před svou cestou do Španělska, vyrazil ladit staro-nové traily pro chystané závody Blinduro.