reklama

reklama

REVERSE – Travel and Sag Indicator (tech news)

Musím se přiznat, že příliš často na kolech s pružinou nejezdím a upřímně, doposud jsem tomuto fenoménu nepodlehl. Je to jednak kvůli nižší hmotnosti stlačeného vzduchu, jednak proto, že se vzduchové tlumiče snáze nastavují a funkčně mi dostačují. Jasně, u pružiny jednou vyberete správnou tvrdost a hotovo! Jenže jak toho dosáhnout?

Možnosti jsou různé, ideální je samozřejmě změřit si sag, případně kolo náležitě projet a zhodnotit, jestli využíváte zdvih zadní stavby tak, jak je žádoucí – jestli nekončíte příliš brzy, nebo zda se nedostáváte na doraz nadmíru často.

Jednou z možností, jak efektivně měřit sag (pokud vám nepomůže kamarád s metrem) a také využívání zdvihu je umístit na vnitřní pístnici pod pružinu gumový o-kroužek, nebo třeba plastovou stahovací pásku, alespoň na čas. Sofistikovanější a elegantnější metodu představuje značka Reverse Components, která nově představuje „Travel and Sag Indicator“.

Nejde vlastně o nic převratného. Jednoduše dostanete dřík, který se přes gumovou botičku pomocí zip pásky upevní na expanzní nádobku vašeho tlumiče, na druhý konec se pod pružinu posadí pomocný vodící kroužek, vše se vyladí do výchozí „nulové“ pozice a pak to již vlastně funguje stejně jako u vzduchových tlumičů.

S pohybem tlumiče je na dříku posouván gumový o-kroužek, díky němuž a díky milimetrové stupnici na něm snadno odečtete sag, případě zkontrolujete, kolik zdvihu váš tlumič v dané sekci využil. Stačí jen znát délku kroku tlumiče, spočítat si procenta (ideální sag řekněme 30 %) a máte vystaráno.

Nikdo přitom neříká, že tam tento indikátor musíte mít neustále. Stačí dostat se k optimálnímu sagu, absolvovat pár jízd, kouknout „co to pod vámi dělá“ a pak to celé zase sundat. Po čase pak můžete celý proces zopakovat a zkontrolovat, jestli není vaše pružina až příliš „omačkaná“.

Jasně, odečtení sagu lze vyřešit i jinak, ale pokud jste na to sami, tak se nezdá, že by investice cca 25 EUR (cena Travel Indicatoru) byla nesmyslně velká a zbytečná. Co říkáte? Nebo jinak, mít v obchodě tuto měrku a půjčovat ji zákazníkům, kteří ladí vhodnou tvrdost pružiny, to by si asi člověk ušetřil něco starostí, ne?

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Reverse Components

Více info na webu: reverse-components.com

Takovýto Travel Indicator bych s chutí využil na aktuálně testovaném stroji Rock Machine Blizzard 90-297 RZ…
Jen se obávám, že by to vzhledem ke specifické poloze expanzní nádobky na tlumiči DVO Jade X asi úplně nešlo. Ale na něco by se třeba přišlo!
Instalace na tlumič Fox X2 Coil se zdá být přímá a jasná.
Instalační sada Reverse Indicator (cena: 24,90 EUR)