reklama

reklama

Tanvaldský Špičák – Bikepark pro všechny (report Ivana B.)

Bikepark Tanvaldský Špičák je známý díky svým vyhlazeným flowtrailům, na které klidně můžete vzít i děti na pevňácích, na druhou stranu je to i takové „zábavné hřiště“ pro zkušeného sjezdaře. Letos zde nově vylepšili horní část modrého trailu, kde přibylo pár skoků, klopenky jsou nově vyhnané pěkně do výšky a u dolní stanice lanovky se rýsuje nový, do země zapuštěný pumptrack.

Text: Ivana Budínová / Foto: Tom Rucký

Já na Tanvaldském Špičáku začínám vždycky Modrým trailem, který je nejjednodušší, takže se na něm dá bezpečně, ale dostatečně rozjezdit. Modrý trail je vyhlazený, pozvolný, má obvykle super flow a letos i nově vytuněné a krásně vysoké klopenky, ze kterých jsou tu dospělí i děti úplně unešení.

Trail je dostatečně dlouhý na to, aby dal zabrat i jedinci se slušnou fyzičkou – já ho třeba celý v tempu nesjedu.

V horní pasáži jsou pro milovníky letu navíc nachystané dva pěkné dvojáky, které je lepší nejdříve zkouknout! Dle mého soudu potřebují díky svému umístění v poměrně rovinaté pasáži snad všechnu rychlost, kterou osobně dokážu vyvinout!

Celá horní partie je otevřená, trail se později motá pod lany, a závěr vede lesem, což je v horkých letních dnech velmi příjemné. Navíc zde nepřesychá trať tak rychle jako na slunci, takže není tak nepříjemně klouzavá.

Červený trail je mi celkově asi bližší – jednak je rychlejší, není už tak vyhlazený, je trochu užší a mnohem hravější. Občas se na něm najde i nějaký šutr, a když si za klopkou trochu přišlápnu, tak si můžu i poskočit 😊

Červený trail je doplněný o černou pasáž, která, na rozdíl od předchozích naprosto vyhlazených úseků zahrnuje efektní pevně zakotvené kameny, proto je označená za nejnáročnější. Nejsou tu ale žádné záludnosti, každopádně pro začínajícího bikera bude tahle sekce výzvou, pro zkušeného je to zábavné zpestření. Snad jen škoda, že je černá pasáž tak krátká.

Poslední třetina obou trailů je shodná, což po celém dni dodá na jistotě, jelikož ji brousíte každou jízdu, takže už přesně víte, jak si do které zatáčky najet. Snad se tento bikepark časem rozroste o další lajnu. To by bylo super 😊

V zázemí lanovky se tradičně nachází půjčovna kol, která nabízí několik pevných i celoodpružených modelů (Norco a Qayron). Zdejší „celopéra“ sice mají zdvih maximálně 130 mm, pro tenhle typ bikeparku jsou ale naprosto dostačující.

Během posledních návštěv u dolní stanice lanovky jsme si všimli, že zde roste nový pumptrack, na který se dost těším. Nezvyklý je tím, že bude pod úrovní povrchu, aby se dal na zimu zasněžit a „neomezoval“ zimní provoz.

Přiznám se, že doby, kdy jsem se pravidelně umísťovala na bedně v Enduro Sérii, jsou již dávno pryč a dnes se již neproháním po parcích víkend co víkend… I tak jsem na kolo nezanevřela, a naopak si jej o to víc užívám. Možná i proto mi přijde Špičák ideální pro zábavné a nepříliš náročné ježdění.

Text: Ivana Budínová / Foto: Tom Rucký

Tanvaldský Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                         1h 30min
1 jízda na lanovce nahoru (dospělí)                                                110 Kč           
3 jízdy bikepark                                                                               290 Kč
6 jízd bikepark                                                                                 490 Kč
10 jízd bikepark                                                                               650 Kč
Celodenní bikepas                                                                          500 Kč
Zapůjčení celoodpruženého kola                                                    650/950 Kč/den
Zapůjčení pevného kola                                                                  400 Kč/den                      
Provozní doba červen                                                pátek-neděle od 9:30 do 17:00
Provozní doba červenec-srpen                                  středa-neděle od 9:30 do 17:00
Provozní doba září (do 28.9.)                                    pátek-neděle od 9:30 do 17:00
Jízdní řád lanovky                                                      každých 30 min (9:30-12:00 / 13:00 – 17:00)
Webové stránky                                                         www.skijizerky.cz/…/bikepark

Na Tanvaldském Špičáku jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH.