reklama

reklama

GIANT / LIV – letmý přehled novinek 2021

reportáži z minulého týdne, v jejímž rámci jsme si představili novinky značek dovážených společností Progress Cycle, jsem se párkrát zmínil o kolech Giant a Liv, které zde byly rovněž k vidění. Vzhledem k ojedinělému průběhu letošního roku i z důvodu samostatných premiér zde mnoho vzorků k okouknutí nebylo, přesto bych vybral něco málo zajímavostí a připomněl i již známé inovace pro rok 2021.

Nemá asi smysl zabývat se delším úvodem, všichni dobře víme, co se letos na jaře dělo nejen u nás, ale i po celém světě, proto je řada dodávek, včetně přípravy jednotlivých vzorků nových kolekcí, tu více, tu méně opožděná.

Giant každopádně poslední roky s oblibou představuje své zásadní nové modely samostatně, kdy jsme se již dvou premiér v tomto roce dočkali (připomenuty níže v článku) a několik málo nás jich ještě čeká… Ale ticho, nic jsem neřekl, počkejme si na jejich oficiální odtajnění.

Text a foto: Štěpán Hájíček. Giant bicycles

Začněme připomínkou již dříve představených modelů Giant Trance X 29, které nabídnou šťavnatější porci odpružení při kombinaci s velkými koly (150/140 mm), ale také možnost úpravy geometrie pomocí kamenů Flip-chip.
Jeho obdobou v dámském světě, nikoliv kopií, je model Liv Intrigue 29, který sice využívá stejný konstrukční základ, kameny Flip-chip apod., je ale vyladěn pro trochu nižší zdvihy 140/125 mm.
Zde ještě ukázka, jak vypadají ony kameny Flip-chip, respektive jakým způsobem je právě Giant (Liv) začlenil do svého rámu (zadní čep horního ramene).
Jinou z letos již dříve představených novinek je cyklokrosový speciál Giant TCX Advanced PRO, který přináší nejen lehčí a pevnější rám, ale také řadu nových konstrukčních nápadů.
Kupříkladu poněkud jinak umístěné integrované stahování sedlovky, k němuž je jednak lepší přístup, jednak umožňuje samotné sedlovce větší výkyv = více komfortu.
Skokem se přenesme k sympatickému dámskému gravelu Liv Devote, který se nabízí v karbonové variantě Advanced, ale i v hliníkovém provedení.
Zde si můžeme ukázat, jak vypadá postupně se rozšiřující řešení umožňující použití jak originální sedlovky D-Fuse (profil písmene „D“ – do sedlové trubky se vloží odpovídající klínek), tak i běžné sedlovky průměru 30,9 mm.
Liv Devote v hliníkovém provedení. V obou případech se jedná o kola určená pro sportovní vyžití, ale i pro expediční pojetí jízdy, tedy nabízející možnost doplnit je o různé brašny či blatníky. 
Ze společné rodiny doplňků Giant / Liv vyberme třeba novou helmu Rev Pro MIPS – špičkový závodní model s integrovanou technologií MIPS zaměřený na maximální možnou ventilaci – počítačem modelováno a testováno ve větrném tunelu.
Giant Reign 29 byl novinkou roku 2020, kterou jsme již stihli dříve otestovat. Posunem v této řadě pro rok 2021 je nové zařazení vidlic se zdvihem 170 mm u všech modelů (zatím běžně 160 mm) při zachování zadního zdvihu 146 mm.
Kdo by si rád postavil kolo mistra světa, ten má možnost zakoupit si repliku rámu Giant Anthem Advanced PRO 29 v originálním laku.

 

Zcela novým kolem, které bylo na prezentaci k vidění, je model Giant XTC SLR 29. Tedy nově vytvořená hliníková protiváha špičkového karboňáku Giant XTC Advanced 29, postavená, jak jinak, na velkých kolech.
Pochlubit se může novým extra lehkým rámem ze slitiny hliníku ALUXX SLR (aktuálně nejlehčí hliníkový MTB rám Giantu), moderní geometrií, vnitřním vedením bovdenů, určením pouze pro jednopřevodníky atd.
Určitou specialitou této modelové řady bude originální vidlice Giant Crest 34 se zdvihem 100 mm (není prvním pokusem Giantu na tomto poli), kterou výrobce hodnotí jako kvalitativně lepší než dostupné kousky SR Suntour, avšak cenově příznivější než vidlice značek RockShox či Fox.
Jednou z technologických lahůdek a poznávacích prvků této vidlice je její dutý spojovací můstek.

Tolik dnes k novinkám Giant 2021. Jak již párkrát zaznělo, něco málo inovací se na nás letos ještě chystá, zatím jsme ale slíbili dodržet mlčenlivost, čemuž hodláme dostát.