reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #38_2020 | Hledání zdvihového grálu…

Nebude to rozhodně poprvé, co toto téma vytahuju, přesto mi to nedá a musím se k němu zase vrátit, jelikož je to slušný evergreen! Jde o to, jaký zdvih a jaký charakter kola je vlastně nejlepší, či zda existuje nějaký co nejvíce univerzální recept použitelný pro co možná nejširší skupinu jezdců?

Klíčovým prvkem v této otázce, nebo alespoň tím, který jej nejlépe definuje, je hodnota zdvihu! Průměr kol jsme totiž již skoro přestali řešit a přijali za obecně rozšířenou doktrínu skutečnost, že „větší znamená lepší“, a proto se již pomalu neřeší jiný průměr než 29“!

Věčná otázka

Avšak ani s většími koly nestárne ona původní otázka – jaký zdvih, či jaká kategorie je tou nejvšestrannější? Nečekám vlastně, že by se k této „hádance“ někdy našlo jasné a jednoznačné řešení, přestože jej možná máme před sebou již delší čas jako na talíři! Prostě zlatá střední cesta řekněme někde na úrovni 130-140 mm.

Pokud se totiž rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že prakticky žádná z věhlasných značek nemůže tuto kategorii nechat bez povšimnutí, každá se na ni soustředí a každá ji chce někam posunout, jelikož většina sortimentu „nad“ a „pod“ zavání jistým druhem extrému a příliš úzké specializace.

Vezměte si to prakticky. Ano, člověk sice vídá řadu lidí na sportovních hardtailech a fullech se zdvihem okolo 100 mm, pokud ale nejste zrovna tímto směrem bikového vyznání „postiženi“, pak nad tím musíte kroutit hlavou… „Jasně, asi je to lehké, rychlé a efektivní, ale vždyť s tím člověk skoro nic nesjede a bez teleskopu na tom není skoro žádná zábava! A co teprve ty jejich hladké gumy?!“

www.instagram.com/bikeandride.cz

Roste a stále roste!

Druhý extrém pak logicky představuje „tvrdé závodní enduro“, kde se na poli zdvihů a výbavy neustále přitvrzuje. Stačí si jen vybavit dvě zásadní aktuální novinky mezi enduro vidlicemi – Fox 38 a RockShox Zeb – které jednak staví na extra masivní konstrukci se silnými vnitřními nohami, jednak nabízí zdvih 180, respektive až 190 mm!

Ve spojení s velkými koly (29“) a při představě či prvotních informacích, že se nové „enduro speciály“ budou snažit tomuto trendu vyrovnat i z hlediska zdvihu zadní stavby, to je fakt mazec a jasná cesta dál a dál od „běžného lidu“.  Naštěstí ale nejsou všichni výrobci uhranuti jen a pouze honbou za co nejvyšším zdvihem a co nejlépe fungujícím enduro speciálem.

Stačí zmínit jeden příklad v podobě novinky Giant Trance X 29, který se vymanil z šablony staršího Trance 29, což je sice fajnové a zábavné kolo, se zdvihem 130/115 mm je ale pro tvrdší nasazení poněkud omezené. Zato Trance X 29 s krokem 150/135 mm je na tom o poznání lépe, přitom to ale není žádná nezkrotná bestie, což snad ještě letos zjistíme, až právě tento kousek dorazí k testu!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Univerzál č.1 / Univerzál č.2

Ono by se o tom ale dalo uvažovat i jinak, přitom použít stejný příklad, jehož obdobu byste našli i u jiných značek. Giant Trance 29 jako lehký svižný stroj, kterému nebudou vadit ani delší švihy po méně náročných cestách, který ale díky své geometrii neurazí a ostudu neudělá ani v náročnějších sekcích (test Giant Trance 29 3 | 2020).

A vedle toho nový Giant Trance X 29, který přidá něco zdvihu a robustnosti navíc, jako kolo, které stále slušně jede a ochotně stoupá, přitom se velice dobře cítí i v dosti náročném terénu a při troše snahy a jezdeckého umu může být dostačující i pro nějaké to lokální enduro.

Prostě parádní univerzál, nebo parádní dva univerzály, každý s trošku jinou preferencí?! A jsme zase u toho! Jeden jasný „zdvihový grál“ prostě neexistuje. Člověk prostě musí vědět co chce a podle toho si vybrat ten správný stroj. Alespoň pokud jich nechce mít v garáži sedm, pro každý den v týdnu jeden!!! 😁

A Product of the Environment // The Rocky Mountain Altitude

„Svou kariéru v rámci seriálu EWS jsem odstartoval na Altitudu, moje první EWS vítězství jsem vybojoval na Altitudu, a nyní mám k dispozici tuto novou verzi, abych se s ní opět dostal na pódium!“

„Rocky Mountain Altitude byl vždy skvělým kolem přesně pro mě! Nyní nově nabízí volbu velikosti průměrů kol, upravenou geometrii, různé možnosti nastavení a řadu zajímavých, praktických a skutečně domyšlených detailů. Tohle kolo má prostě vše, co potřebuješ k tomu, abys dosáhl svých jezdeckých cílů! Pro mě to samozřejmě znamená vyhrávat, zlepšovat své časy a jízdu na kole si pořádně užít!“ Jesse Melamed

Parádní fotky k tomuto videu najdete na pinkbike.com

Informace o nové podobě modelu Rocky Mountain Altitude pak na bikes.com

The story of the Valemount Bike Park and how it came to be.

Jak se od nuly staví nový bikepark (Valemount, BC, Kanada).

Pár fotek a mapa s traily: pinkbike.com

Nils Heiniger at Middle Hill Bike Park

Nové bikeparky se rodí také na Novém Zélandu.

Více foto: pinkbike.com

Pila to Aosta 10 minute DH track!

Wyn Masters a 10 minut trvající DH nakládačka v Pila to Aosta!

COMMENCAL Zap #1

„No Commen cal t“ 🤣🤘🏻

**CZECHOSLOVAKIA**

BIKEPARK MALINO BRDO BIDASKEN MODRY ZAMAT @SlovakBikeparks EDIT

Bikepark Malino Brdo znáte, minimálně z reportů od Andrey (např. Malino Brdo – report 2020), asi docela dobře. Pohledem jezdce to je ale zase něco jiného.

TrailDIRECTOR – NENE TRAIL – SÖLDEN!

„Rakouská lokalita Bike Republic SÖLDEN nepotřebuje moc přestavovat. Alpské středisko, kde v letní sezoně kola hrajou hlavní roli! Černý trail Nene je vyloženě #endurospecific.“

Michal Prokop

JAK JSEM VYHRÁL ČESKÝ POHÁR V TRIALU

„Natočil jsem pro Vás závod Českého poháru v UCI Trialu v Blansku z mého pohledu a komentoval svoji jízdu. Tentokrát jsem byl v roli pořadatele a ředitele závodu a ještě jezdce, takže to pro mě bylo náročné, stálo mě to dost sil, ale dařilo se skvěle a povedlo se mi s náskokem, vyhrát!“

Vašek Kolář

Ako zrýchliť?! Správne tlmenie skokov. | BIKE MISSION

Jedna „škola kola“ ve slovenském podání! Proč ne?  

**BONUS**

Ken Block Tests & HOONS The Worlds First All Electric Rally Cross Car!

Ken Block má další elektrickou super káru!!! Budeme na rallye v budoucnu poslouchat častěji bzučení než vrčení?