reklama

reklama

Malinô Brdo – Enduro i „World cup style“ (report Andrea D.)

Slovenský bikepark na Malině Brdě už je takovým naším evergreenem v repertoáru navštívených lokalit, proto je vždycky fajn, když si bikepark připraví meziročně něco nového. Tentokrát je to nová černá lajna Enzed 2, která je svým způsobem dítkem MTB Trilogy a Hardcore Blindura.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Stále za mě platí, že tratě na Malině Brdě patří k těm obecně náročnějším, zejména černé. Nicméně asi nejpozvolnější lajnou je enduro trať Blizzard, kterou každoročně zmiňuju jako svojí nejoblíbenější na tomto kopci. Zároveň mi připadá také nejlepší na rozježdění se.

Na Blizzardu mě baví, jak se zde střídá a mění jeho charakter. Začne se pekelně rychlým flowtrailem přes sjezdovku, pokračuje se příjemnou lesní technikou v kořenech a později přijdou na řadu i dřevěné lávky nebo kamenité sekce.

Blizzard

Tahle trať je už pár let víceméně stejná, jen se na ní třeba upravily nějaké zatáčky, kdy se třeba z „neklopených“ staly klopené. On ale není důvod ji jakkoli zásadně měnit, protože je rozhodně povedená, a navíc je se svými cca třemi kilometry délky také nadprůměrně dlouhá. Dát si ji v kuse tady vyžaduje notnou dávku fyzičky.

Blizzard

Kdo příliš nemusí kořeny a kameny, ten si může střihnout Modrý Zamat, jehož podloží tvoří z většiny hlína, i když i ta je už místy docela „vydrncaná“ do rolet, takže úplně vyhlazená tahle lajna také není. Zhruba poslední třetina Zamatě je ale krásně vyžehlená, navrch není tolik z kopce jako horní partie, i proto se zde můžete pěkně opírat do ukázkově vyšejpovaných klopenek nebo poskočit na menších skocích. Tenhle úsek mě, díky své plynulosti, také velice baví.

Modrý Zamat

V bikeparku Malinô Brdo se ale nejspíš bude líbit hlavně zkušeným jezdcům, profíkům a troufnu si říct, že i Sam Hill by tu mohl místy slušně valit oči! Slovenští reprezentanti ve sjezdu, Adam Rojček a Rasťo Baránek (a další), totiž dali letos vzniknout nové černé trati Enzed 2, kterou postavili ve stylu tratí Světového poháru.

Už na základě dřívějších zkušeností s černými lajnami na Malině Brdě jsem věděla, že tohle nebude zadarmo! A dobře jsem tušila… 🤘🏻

Krátce po úvodních hrabankových klopenkách se najednou trať zalomila do prudkého padáku, kde jsem skoro brousila zadkem zadní kolo a očima na vrch hlavy jsem sešup v rámci možností (svých i mých kotoučů) sjela.

Černá trať Enzed 2

Na druhou stranu ale nutno říct, že se mi líbil podklad z černé hlíny, která ve mně vyvolávala pocit čerstvé hrabanky, a když mi při jízdě lítala od kol až za krk, přišla jsem si jak na nějakém exotickém trailu.

Černá trať Enzed 2

Za prudkost některých úseků by nemusel stydět snad ani Redbull Rampage! Snažila jsem se to zachytit na fotce níž, ale reál je pořád někde jinde. Na tuhle trať už se mnou odmítal i fotograf, takže následující fotky budou bez jezdce 😜

Černá trať Enzed 2

Po úspěšném absolvování prvního sešupu jsem se dostala k druhému zlomu tratě a tady jsem musela raději slézt z kola a podívat se co mě dál čeká.

Pravá strana (při pohledu seshora dolů) byl čistý drop ze skály s nic moc vyhlazeným dopadem – respektive dropuje se tu do prudkého srázu, kde se s vámi sypou kamínky. Na to jsem si opravdu netroufla a jestli máte video, jak to někdo dropuje, tak mi ho prosím jen tak pro zajímavost pošlete! Levá strana měla být asi chicken line bez dropu, i když třeba Véna Hornych by takovouto sekci klidně vložil do nejtěžší erzety na Trilogy.

Černá trať Enzed 2

Enzed 2 se po chvíli napojí na červenou trať Monster Dog, která je sice taky sjezdová, ale je širší, rychlejší, a za roky své existence si tu podklad slušně sednul, takže o hrabance mluvit rozhodně nejde. Kameny i kořeny jsou tady pevně usazené, díky čemuž je trať slušně předvídatelná, nad to si můžete během jízdy volit různé stopy a pokaždé tedy jet trochu jinak.

Červená trať Moster Dog

Podobně jezdivou tratí je také červená označená jako Intro DH začínající u výstupu z lanovky. Rychlá, jezdivá, všechno je jetelné. Po chvíli se ale napojí na černou trať DH Pro a začne přituhovat. Následující pasáže jsou strmější a díky spletitým kořenům a kamenům poházeným jako kdyby tam do sebe den před tím narazily litosférické desky.

Sem tam je potřeba i potáhnout za řídítka a nespoléhat se, že to za vás všechno vyřídí vaše vidle! Takhle jsem na ni poléhala já a pak jsem na této trati vyslala ukázkový let přes řídítka, který mě stál zápěstí. Anebo za to mohla „prokletá poslední jízda“.

Černá trať DH PRo

Bez ohledu na pád, tenhle bikepark je zkrátka jedna velká technika. Přítelkyni bych sem jezdit úplně nebrala, ale jako trénink na sjezd/enduro jsou tyhle tratě jako dělané. Týden v tomhle bikeparku a měla bych možná natrénováno i na EWS 🤘🏻

Jediné, co mi tady chybí, jsou nějaké jednodušší překážky nebo menší skoky – takové ty, co vás nestojí sevřené půlky, ale zkrátka se na nich trochu vyblbnete.

Černá trať DH Pro

Po bajkovačce se zde každopádně můžete také vykoupat v přehradě Hrabovo, nebo se zajet podívat do nedaleké minizoo Sidorovo a podrbat ovečky nebo kozičky. Co všechno lze dělat na Malině Brdě můžete zkouknout ve videu níže.

Malinô Brdo v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                                           5 h
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                                  8 eur
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                                22 eur
Zapůjčení sjezdového/endurového kola + 1 den lanovka                 81 eur     
Koloběžka + 1 jízda lanovkou                                                          11 eur
Horská kára + 1 jízda lanovkou                                                        19 eur
Provozní doba lanovky                                                                     Denně 8:30 – 16:30
                                                                                                         V půlhodinových intervalech
Ubytování                                                                                        www.apartmanyhrabovo.com 
Webové stránky                                                                               www.bikepark.sk

Vodní nádrž Hrabovo