reklama

reklama

Pondělní Videonálož #34_2020 | Japonci vytlačili Ameriku!

Pravidelní čtenáři jistě vědí a ti méně pravidelní to už možná také zachytili, že pokud jde o volbu SRAM nebo Shimano, vítězí u mě, v čistě osobní rovině, první „S“ s kořeny v USA. Není v tom žádný skrytý podtext, třeba japonská auta jsem měl vždy rád a hned několik jich vlastnil, v tomto oboru mě ale více za srdce bere západní cesta než ta východní.

Jenže jak se pomalu představují novinky roku 2021, nebo lépe řečeno celé nové kolekce, začíná být čím dál jasnější, že se letos budu se SRAMem na testovacích kolech potkávat nejspíš o dost méně než doposud, jestli vůbec! To mě vlastně dost mrzí, ač právě takový zlom již dříve „věštilo“ vícero lidí…

Co se změnilo?

Donedávna byla situace, zejména v oblasti MTB řazení, poměrně jasná. SRAM dominoval se svým systémem Eagle 1×12, který má svůj nápad, svou tvář a jako celek prostě funguje. Navíc byl schopen jej poměrně rychle dostat od vrcholných sad (XX1, X01) do střední (GX), až do nižší a základní třídy (NX, SX).

Shimano proti tomu s masivnějším zaváděním konceptu 1x delší čas váhalo a evidentně této cestě dlouho nevěřilo, díky čemuž mu začal solidně ujíždět vlak. Poměrně nesmělé a rozpačité byly pokusy s řazením 1×11, které bylo funkční, se SRAMem se ale nedalo moc srovnávat.

Po čase se již ale zjevně nedalo odolávat a Shimano muselo napnout síly a zapracovat na systému 1×12, aby si svou pozici udrželo, či spíše aby ji dobylo zpět. Díky tomu přišly nové sady XTR a XT, záhy na to SLX a nyní (modelový rok 2021) lze „dvanáctku“ pořídit i na úrovni Deore. Případně můžete použít „jedenáctku“ z této řady, ale se stejným rozsahem.

Foto: Peter Wojnar

Nemám v plánu dobruslit až na vysloveně tenoučký led, každopádně mě po zkušenostech s oběma systémy stále více do ruky sedí SRAM Eagle než Shimano. Sady XTR a XT mi přijdou až zbytečně tvrdé, SLX 1×12 je OK, s Deore mám zatím jen letmé zkušenosti, tak radši nebudu hodnotit.

Vím o tom, že základní Eagly NX a SX řadě lidem pijí krev, nutí je k rozčilování se atd. Ano, materiálově na tom nejsou tyto sady zrovna dobře, zejména SX Eagle je plastový až hrůza, ale zatím jsem měl vždy tu zkušenost, že když se k řazení chová člověk slušně, tak funguje nakonec i SX. Tato zkušenost je primárně posbírána z krátkodobých testů, často ale na kolech, která již měla něco za sebou.

Naopak sadu SRAM NX Eagle jsem měl již na dvou kolech, které jsem vozil celou sezónu, a pokud nedošlo k vyslovenému poškození – ohnutá patka a nejspíš pokroucená přehazka pádem apod. – pak jsem s ním neměl nikdy větší problémy. Ale vím dobře, co se o tomto řazení říká… Podobně jak s brzdami SRAM, s nimiž mám také převážně kladné zkušenosti…

99 % Shimano!

Abych toto zamyšlení nějak rozumně zakončil. Docela slušně mě „rozboural“ jeden slide v prezentaci novinek Rock Machine, na kterou se dostane již z kraje tohoto týdne. „Rok 2021 = 99 % řazení Shimano, 1 % MicroShift!“ A spustil se nadšený potlesk!

O dost víc Shimana bude třeba také na nových Giantech, kde ale u vyšších modelů vsázejí tu a tam stále na SRAM Eagle a věřím, že i na nový Eagle s rozšířenou kazetou 10-52 zubů. Nechme už ale toho mudrování a počkejme si, jak to bude s testovačkami a obecně s novými koly roku 2021 v reálu vypadat (tedy hlavně s jejich řazením), ač výsledek již dopředu vlastně tuším…

Kasper

Mladý střelec – Kasper Woolley (21 let) – a jeho diktátek na trailu, který si sám postavil (Squamish, Kanada).

Kurt Sorge Joins Evil’s Black Collars

Trojnásobný vítěz Red Bull Rampage – Kurt Sorge – je nově členem gangu EVIL Bikes! Přidává se tak do programu nazvaného „Evil Black Collar“, kde se bude potkávat s kolegy, jimiž jsou: Austin Warren, Paul Genovese, dřívější konkurent na Rampage Kyle Norbraten, nebo Graham Agassiz.

Pár fotek a bližší info na: Pinknike.com

Real People, Real Riders – Kyle Norbraten rides the new Armour Tubeless

Značka EVIL a výše jmenovaný – Kyle Norbraten – ještě jednou.

Celý článek s hromadou fotek: pinkbike.com

This Legend Shreds Whistler Bike Park like No one else does!

Takhle to ve Whistleru dává na čtyřech kolech jen Stacy Kohut!

For the Wild

Jedno krátké, rychlé, stylové…

**CZECH MADE**

Kolo, které vyhrálo M-ČR v Enduru 2020 | Bikecheck Banshee Titan

Nového mistra ČR v Enduru pro rok 2020 jsme již oslavili – Matěj Charvát – nyní se můžeme podívat na jeho kolo, které jej v Klínech dovezlo na bednu!

Crash AKA jak po*rat závod těsně před koncem! | Enduroserie – Ještěd

Jak se říká: „I mistr Charvát se může vytnout mimo trať!“

„Zapomněl jsem na jeden malej pařízek a bylo vymalováno. Jsem rád, že jsem se úspěšně vyhnul stromům a jsem zdravej a ready na další akci!“ Říká k tomuto výletu mimo trať sám Matěj.

ZATÍM NEJLEPŠÍ PUMPTRACK – TURNOV

„V Turnově se právě dokončil úplně nový pumptrack. No a tak jsme nemohli jinak, než se tam vyrazit podívat a vyzkoušet ho na vlastní kůži. Tenhle pumptrack nabízí fakt spoustu možností a nás to tady hodně bavilo…“

Jakub Vencl

ZDOLAL JSEM HOROLEZECKOU STĚNU NA KOLE!!

„Byla chvíle volného času, tak jsem se rozhodl uskutečnit věc, o které už jsem nějakou dobu přemýšlel. Vyskákat na kole horolezeckou stěnu. Ze začátku to i mně znělo srandovně, ale po pár stovkách pokusů jsem zjistil, že to vlastně jde…“

BIKE O’Clock

Skippers Canyon, New Zealand – ORY STORY

„Jižní ostrov Nového Zélandu a především okolí Queenstownu zažilo první pořádnou invazi už v roce 1862. Zlatokopecká horečka v Skippers kaňonu na řece Shotover byla po Klondiku druhá nejvýnosnější. Relikvie po honbě za zlatem jsou všudypřítomné a návštěva ve stylu je pro nás velkým zážitkem. Díky, hoši!

Dnes je oblast stále navštěvovaná kvůli rýžování zlata, historii, přírodě, mtb trailům, raftingu, rychločlunům i offroadu na všech možných strojích. Profesionální těžba je zakázaná a jedno z největších zásob zlata na světě je případnou rezervou Nového Zélandu.“

NOVINKY ROCK MACHINE 2021!

S Michalem jsem se sice na Seči nepotkal, ale to nevadí. Pojďme se podívat jeho pohledem na novinky Rock Machine 2021, než o nich stihnu zpracovat vlastní reportáž…

THE LOCAL TRAIL IS THE BEST!