reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #23_2020 | Kde je trail můj…

Sezónní počasí a sezónní vývoj stavu trailů a lesů má svoje cykly, které se pravidelně opakují, někdy jen s různou intenzitou. Jeden z vcelku tradičních jevů, který pozoruju z kraje sezóny již řadu let, a který je dost patrný i letos, je ten, kdy po šedivém předjaří najednou začne vegetace bujet a rašit, až nám klidně z týdne na týden zavře cesty, které jsme pravidelně hoblovali celou mimosezónu.

Když už o tom přemýšlím, bývaly sezóny, kdy jsem poměrně pravidelně měnil různé lokality primárně podle aktuálního vegetačního cyklu. Období, kdy je příroda ještě spící, listí popadané a zeleň „zatažená“, je asi nejlepší pro brouzdání lesy v blízkosti mého domova a ideální pro hledání a objevování nových pěšin.

Průhledný les / neprůhledný les!

Les je dostatečně průhledný, člověk vidí, čeho si jindy nevšimne, a snadno zaznamená novinky, které mu dříve unikaly. Pak ale přijde vegetační boom, zejména když po sušším teplejším období nastane čas výraznější vláhy, a vše zelené se najednou rozjede, rozroste a vyraší, jako by se celou dobu jen čekalo na startovní výstřel.

Najednou, klidně během pouhého týdne, se mnoho méně používaných cestiček zavře, zatáhne zelení a je utrum! Alespoň dokud to někdo neprostříhá, nebo pokud vegetace zase s příchodem podzimu svou pevnou náruč nepovolí. Pak mě někdy napadá píseň:

Kde je trail můj,
kde je trail můj?
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách…

V tomto období se v mém případě často stává, že traily, trasy a okruhy ze svého nejbližšího okolí začínám pomalu vyměňovat za vzdálenější místa a lesy, kde to sice také roste, ale kde je poněkud jiná skladba volně rostoucí zeleně. Tedy místa, kde je méně trávy, méně křovin a jiné bujně rašící vegetace.

Typické či ideální jsou v tomto období jehličnaté lesy, kterých i okolo Prahy máme stále dost… I když zde zas člověk poslední dobou nejednou naráží na výraznou protikůrovcovou těžbu, která určité traily či sekce dokonale zasype či zbagruje! Naštěstí se pak časem díky úsilí jezdců a místních stavitelů postupně zase obnoví. DÍKY!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Místa na sezónu a mimosezónu

Celkově mám zkrátka pocit, nebo spíše již zažitou zkušenost, že jsou místa, kde se nejlépe jezdí mimo sezónu (na podzim, v zimě a zkraje jara), jelikož je zde na traily dostatečně vidět. Pak prostě zmizí za vysokou, často skoro neproniknutelnou zelenou stěnou a je třeba čekat, než vegetace s koncem léta a nástupem podzimu zase trochu nepovolí…

Vedle toho jsou jiné oblasti použitelné vlastně dlouhodobě či dokonce celoročně, kde se situace zas až tak moc nemění, která tolik nezarůstají. Taková místa si rád nechávám v záloze právě na jaro a léto, tedy na období, kdy se v hustě zelených údolích nedá skoro jezdit.

Jestli mi vlastně nemáme ohromné štěstí na zemi, ve které žijeme, tedy už jen proto, že je tak rozmanitá a pestrá?! Mnohdy stačí popojet jen o pár kopců dál a příroda či ráz krajiny se hnedle výrazně promění. Člověk se tak nemusí motat dokola na jednom místě, může střídat různá prostředí, a přitom je stále kousek od svého domova. Paráda!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Can you ride MTB in the SAHARA?! Welcome to Odub’s diary cam.

Bikování na Sahaře?! To nezní zrovna jako nejvyšší položka z kategorie bikových snů, ale možné je ledacos!

No One has ridden this before! | Building a NEW LINE and FIRST TEST…

Jestli jste si už někdy vytvářeli vlastní trail, nebo vlastní sekci, tak možná víte, jaký je to pocit projet si něco úplně poprvé, dřív něž kdokoliv jiný! Podobné nápady si přitom plní i hvězdy MTB, jako třeba Remy Metailler a jeho nová skalní sekce!

The unReal Movie Official Trailer – A 4K Mountain Bike Film

Nejen Trailer k filmu „unReal“, ale celý snímek si můžete pustit na webu redbull.com

LATE SEASON CHÂTEL SHRED w/ Louis Reboul and Tony Rocci!

„Na konci minulé sezóny jsme si vyrazili projet pár kol s partou kámošů jako jsou Louis Reboul a Tony Rocci do bikeparku Châtel! Už teď se těšíme na další podobně vydařené dny.“ Scott Sports

CAN I JUMP THIS GAP?

Trocha trialové zábavy v (po) Japonsku!

**CZECH MADE**

KriplTrip – Proti Handicapu – teaser

„Michal Kosík a Daniel Bařák vyráží na vysněný trip do Britské Kolumbie. Dokument KriplTrip popisuje cestu těchto dvou handicapovaných sportovců do mekky mountainbikingu, jejich ježdění v legendárních lokacích jako Whistler, Squamish nebo Pemberton. Zároveň se snaží mapovat a přiblížit divákům lokální bikovou scénu.“

Připomeňme naši pozvánku na premiéru celého dokumentu, která proběhla 31. 5. 2020 na ČT sport a přidejme odkaz na iVysilani, kde je dokument Proti handicapu ke shlédnutí!

MTB Šemberské stezky 2020

Šemberské stezky jsou novinkou v těsné blízkosti Prahy, kterou jsem si už také vyzkoušel a ještě vám k ní řeknu více. Zatím alespoň dvě názorné ukázky.

Jaké jsou Šemberské stezky a kudy na ně..? / GoPro Hero 8 Black

„Traily v údolí řeky Šembery jsou fajn a jsou kousek od Prahy, což se rozhodně počítá… Spolu s Vojtou vám trochu přiblížíme cestu po turistické stezce z Českého Brodu, dozvíte se, kde se dá dobře zaparkovat, kudy dojet na start trailů, no a hlavně uvidíte, jak jednotlivé traily vypadají.“

„Od doby, kdy jsem na téma Šemberských stezek točil promo video se hodně změnilo, a to samozřejmě tak, že výrazně k lepšímu… Stavitelům a vůbec celému týmu okolo tohoto bike projektu klobouk dolů a palec nahoru…“ Optom An Optikou Toma a Aničky

NESKUTEČNÁ HRABANKA NA TRAILECH!

„Tohle byl super den a super ježdění. Počasí přálo, eBike lítal a hrabanka na trailech byla neskutečná!“ Michal Prokop

COŽE? ENDURO V PRAZE?!

„Kolo, traily, parta kámošů a super grilovačka. Tady nešlo o výsledky, ale o ten celodenní kopec zábavy!“ Michal Prokop

MTB Trutnov Trails Ptačí perspektiva a Myší Díra

Novinky na Trutnov Trails umí zjevně docela potrápit! Zejména za deště! Už se těším, až bude příležitost vyrazit do Trutnova!

DÉEM 2020 – KLOPÍME JEDNU ZA DRUHOU, HLADÍME FINÁLNÍ FLOW

Pokračující výstavba na Dolní Moravě!