reklama

reklama

H.O.M.E. Trails – západ | Nejlepší domácí traily

Michal Prokop představuje nový třídílný miniseriál mapující jeho oblíbené traily či lokality v různých koutech naší republiky, které teď nejspíš budou hlavním cílem našich letních výprav za zábavou a poznáním. Alespoň na čas… Začínáme na západě, v Krušných horách.

Text: Michal Prokop / Foto: Rob Trnka

Letošní cestování bude do značné míry poznamenáno nedávnou pandemií, proto mnozí bikeři budou místo Alp objevovat nové traily a ježdění u nás. V mini sérii H.O.M.E. Trail se budu snažit aspoň trochu přiblížit místa, kde se dá výborně zajezdit, a přitom člověk nemusí překročit hranice naší země. V prvním díle se podívejme na západ Čech.

Když se řekne západní Čechy, nenapadne mě nic jiného než Krušné hory. Krušky ve střední Evropě vytvářely přirozenou hranici mezi Saskem a Čechy zhruba 800 let, od 12. do 20. století. Nejvyšší vrcholy jsou Fichtelberg (1 215 m.n.m) a Klínovec, který stoupá na 1 244 metrů. Klínovec je velice dobře známý mezi bikery jak v Německu, tak i v České republice. Zdejší trailpark si získal velice dobré jméno a na místní sjezdové trati se pravidelně jezdí závody IXS DH cupu.

Pár nezbytných úprav před pokračováním… 
 Každý by měl občas přiložit ruku k dílu.

Některé, běžnému návštěvníkovi skryté, traily jsou staré více než 20 let! Stavitelé si svoje nejcennější kousky drží pod pokličkou a jen pár vyvolených přátel má právo je využívat. Kvůli nástupu sociálních sítí a různých aplikací je obtížnější takové traily udržovat v tajnosti. Někteří bikeři kašlou na respekt vůči stavitelům a fotka na sociálních sítích je pro ně highlight jejich dne.

Náročný terén si občas vybere svou daň…
 Čas na svačinu!

 

Traily v Krušných horách jsou jiné. Hodně prudké, kamenité, náročné a mají „krušnohorskou flow“. To znamená, že vlastně žadné flow nemají! Nejsou určitě pro každého. A to je dobře! Samozřejmě, že Krušné hory v posledních letech nabízejí i legální bikování v trailcentrech jako je Klínovec nebo Klíny, což je fajn. Další zajímavou alternativu nabízí Plešivec, kde díky závodům Hardcore Blinduro vzniklo pár zajímavých trailů k ježdění.

Krušky jsou krásné, ale drsné, i proto asi nikdy nebudou masovou destinací pro bikery, ale to je vlastně dobře. Ježdění tady je návykové a pokud přežijete, posunete svoji techniku o několik levelů dál.

Text: Michal Prokop / Foto: Rob Trnka