reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #38_2019 | Holky jdou na kolo…

Po určitém čase, kdy jsem psal své úvodníky na téma svých letních cest a tak podobně, jsem si dnes říkal: „O čem to tentokrát bude?“ Zamýšlím se a nic zásadního mě nenapadá, až na drobnost – vždyť jsem si před časem založil seznámek témat na pondělí. Tak které vytáhneme dnes?

Chvíli jsem listoval a pak jedno vybral, jedno genderově, nevím, zda vyvážené, ale rozhodně zajímavé. Alespoň na první pohled. Seskládaly se mi totiž před časem různé zážitky zahrnující ženy, slečny, paní, dívky či matky na kole…

Respektive jiskru pro zamyšlení na toto téma ve mně zažehl jeden konkrétní zážitek. To si takhle vykládám před domem věci z auta, když v jednu chvíli periferním pohledem zbystřím skupinku – dvě osoby tlačí kočárky a další dvě vedou svá kola, přičemž se každá z těchto „podskupinek“ zaujatě o čemsi baví.

Na první pohled nic zvláštního. Kluci si byli zablbnout v lese, holky šly s dětmi někam na hřiště či na zahrádku dát si sodovku, případně víno, pak se všichni potkali na jednom místě, třebas i něco popili všichni dohromady, pivo po výkonu prostě musí být, a teď se poklidně vrací směrem ke svým domovům.

OK, takhle to asi všichni známe a bereme to za klasický scénář, jenže! Jenže v tomto konkrétním případě to bylo obráceně! Kluci tlačili kočárky a holky, navlečené v bikovém s chrániči a další výbavou vedly svá kola, šly pár kroků za svými partnery a zaujatě se nejspíš bavily o tom, co vše ten den projely, sjely, či vyjely!!!

Pozor, ty vykřičníky a další znaménka zde nejsou proto, že by mi na tom přišlo něco divné, neřkuli, že bych měl pocit „Jestli tu není něco špatně!“ To ani náhodou. Uznávám, že jsem byl v první chvíli, poté, co jsem onu situaci správně „přečetl“, trochu zaskočený, ale pak jsem si říkal, že to je vlastně super!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Proč by se to nemohlo otočit?

Jasný, proč by jednou nemohli hlídat tátové, zatímco holky vyráží na kolo, vždyť je to super. Je super, že to holky baví, evidentně, soudě už jen dle jejich výbavy, to nebyly žádné troškařky, o to víc jim budiž přáno. Oni si to kluci jistě vyberou zase jinde, případně až se zadaří, že hlídat budou prarodiče, tak můžou na kolo všichni spolu a později, až odloží kočárky, všichni i s dětmi. Jen ať mají ti malí špunti pozitivní příklad ve svých rodičích! V obou ideálně!

Ono je to ostatně příjemné jako takový „globální fenomén“, který se konečně v dostatečné míře začíná projevovat i u nás. Už dlouho slýchám na různých prezentacích, že ta či ona značka dělá stále více kol a doplňků pro ženy a dívky, protože už holky dávno nechtějí jezdit na něčem, co jim zbude po chlapovi, ale naopak si chtějí vybrat kolo pro sebe s tím správným posedem, výbavou a geometrií!

Je to vlastně nanejvýš příjemné, že se náš, dříve mnohdy až výlučně mužský sport, stále více feminizuje. Ať už je to byť jen proto, že se rádi otočíme za příslušnicí něžnějšího pohlaví ve slušivém cyklistickém oblečení! Ještě více nadšení může přinést zjištění, že ona slečna či dáma své kolo umí ovládat, že jí to sluší nejen když se o svůj stroj opírá, ale také, když na něm jede a je vidět, že jej plně ovládá.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Brusle už nefrčí!

Jako bonus k tomuto tématu, který mi připomněl onen původně zmiňovaný zážitek s kočárky, přihodím ještě jednu rychlo-příhodu. Na jiném místě a v jiný čas jsem před časem zahlédl dodávku, z níž dvě postavy tahaly kola a ladily si výbavu. Vedle přitom stály další osoby s kočárkem. Tentokrát šlo o dvě dívky a nejspíš něčí mámu (mámy), babičku (babičky) dotyčných ratolestí v kočárku. Už nevím, kolik jich bylo…

Tohle mi přišlo také super! Vyvézt prarodiče, vyslat je s kočárkem na procházku podél vody a „velké holky“ si zatím můžou dát do těla, aniž by to bylo „trapné“ plácání se na bruslích po cyklostezce, ale poctivý mountain biking se vším všudy! Sice se někdy zamyslím a zavzpomínám na svoje počátky MTB, kdy jsem měl pocit, že jsou horská kola sportem jen pro úzkou skupinu „zasvěcených“, bývali jsme takoví MTB templáři, a dnes se z toho stává dost masovka…

Ale zase díky tomu máme více destinací kam lze vyrazit, větší výběr materiálu, o cenách radši mluvit nebudu! Více kamarádů a nově i kamarádek, s nimiž lze zážitky na jednostopém dopravním prostředku sdílet… Není to nakonec lepší, než náš původní „elitářský klub?“ Dodal bych už jen jediné: „Holky do toho!“

www.instagram.com/bikeandride.cz

AMAZING HAWAII | Mountain Biking the 50th State

Foto a story: www.pinkbike.com

Escaping the Whistler Crowds

Foto a story: www.pinkbike.com

Lear Miller – Crankworx Deep Summer 2019

Banshee – All-New Titan 29 and Rune V3 8

Představení například zde: www.vitalmtb.com

Home 2

Oscillation

CONCEPT – Element6films

VISION RAW | Full Movie Available Now

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

 ENDURO CHALLENGE feat. MATĚJ CHARVÁT

„Už dlouho jsme měli v plánu natočit video s Matějem Charvátem. A konečně jsme to dali dohromady. Vyrazili jsme na enduro vyjížďku a během ní našli různé výzvy. Nakonec to byla fakt sranda tohle porovnání freestyler vs racer.  Snad i Vás tohle video bude bavit,“ Jakub Vencl.

Ukážu Vám mistrovskou trať! Pec pod Sněžkou – DH Track Preview

„Letos jsem moc sjezdovejch závodů nejel. Konkrétně jeden. Minimálně jeden ale ještě plánuju. Po 10 letech se vrací MČR do Pece pod Sněžkou, kde se rozdají tituly už 29. 9. 2019. Se Standou Sehnalem jsme si proletěli tratí, tak se na to pojďte podívat a doražte poslední víkend v září závodit… A nebo aspoň fandit!“ Matěj Charvát

Víc info o M-ČR: www.dolekop.com/../mcr-dh

**BONUS**

Trail Hunter – Sun Valley

Flexx MTB Handlebar

Jako vážně? Když jsem to viděl poprvé, tak se mi udělalo zle při vzpomínce na odpružené představce!!! Ale když si o tom zjistíte víc… No, řekněte nám svůj názor v komentáři dole 🤘

Více info: fasstmtb.com

I’M WALKING AGAIN, 6 weeks post knee surgery!!!!!!!!!

Šest týdnů po operaci kolene Yoann Barelli nyní konečně chodí! Víš, co se říká v Česku? „Táhni a srůstej“. Aneb, ať se to rychle hojí chlape!!!

Audi Nines 2019- BIG HIP SESSION!

Worlds First Tsunami Frontflip On A Downhill Bike – Audi Nines MTB

Next-generation Coming Through – Double Backflip Jackson Goldstone

TRYING TRIPLE BACKFLIPS AND LANDING A WORLDS FIRSTS ON A MTB AT AUDI NINES