reklama

reklama

Bikepark Elfer – když kořeny diktují (report Andrea D.)

Už před dvěma lety jsem psala o rakouském Elferu ve stubaiském údolí, kde nově vznikla úplně první MTB stezka v tomto místě, příznačně pojmenovaná EinsEinser Trail. Letos už jsem se tu svezla i na jeho „mladším bráchovi“ ZweiZweier trailu a nutno říct, že technická laťka trailů se nijak nesnížila.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Středobod Bikeparku Elfer se nachází v městečku Neustift im Stubaital, tedy ve stubaiském údolí, odkud vás na kopec vytáhne kabinková lanovka. Ve vybraných ubytovacích zařízeních získáte v rámci pobytu Stubai Super Card, se kterou máte v údolí vždy 1 výjezd nahoru a dolu zdarma, na celodenní ježdění na trailech je pak potřeba zakoupit bikepas. Oba traily startují kousek od výstupu lanovky prakticky ze stejného místa.

reklama

My začínáme rovnou na novém trailu ZweiZweier, který je dlouhý 3,5 km a stejně jako EinsEinser je značen ve smyslu střední obtížnosti. Ta v praxi znamená, že pokud sem vezmete začátečníka, tak vám úplně nepoděkuje, nicméně takový endurista vám bude líbat nohy.

Už jeho začátek vás nenechá na pochybách, že se tu nepojede žádné bezhlavé flow, ale že rozhodně potřeba dívat se před přední kolo. Už v první zatáčce po startu mám co dělat, abych stihla zatočit, než vyletím z úzkého technického trailu! 😨

Nejde samozřejmě o nic nejetelného, jen je člověk z jiných bikeparků zvyklý na monstrozní vysoké klopenky a občas „blbuvzdorně“ naskládané placaté kameny. Jakmile jsme se dostali do toho, že prim hraje příroda, užívali jsme si flow, tentokrát ale více technické!

Po několika pohodových zatáčkách přijde i na prudší úseky v kamenech nebo technicky zakroucené zatáčky s kořeny. Oproti EinEinser trailu je tu ale takových pasáží mnohem méně.

V lese na kombinaci kamenů a kořenů jsem měla místy co dělat, abych vybrala dobrou stopu a trochu jsem si připadala jak na erzetě polského enduro závodu. Trail se jednou křižuje s EinsEinserem a po několika zatáčkách se na něj v druhé třetině kopce napojí.

EinsEinser trail se od mé poslední návštěvy sice trochu vyjezdil, protože tenkrát byl docela v „raw“ stavu, svou náročnost ale nijak nesnížil. Od samého začátku se jede v kořenovitých technických pasážích, někdy prudších, někdy mírnějších a často se obtížná sekce dá rozumnou volbou stopy projet jednodušším způsobem.

Já jsem správné stopy trefovala až při druhé jízdě, takže jsem měla pocit, že jedu pokaždé jiný trail. Celkově se tu ale člověk musí na první výstřel otrkat, až při dalších jízdách si začne zdejší terén skutečně užívat.

Charakter trailů se v průběhu jejich klesání z kopce nijak extrémně nemění, takže si na EinsEinseru užijete „pure enduro“ po celé délce 4 km a těžko byste tu hledali hluchá místa. Odpočívat lze jedine, když se zastaví! Tady je zkrátka každý metr náležitě využitý!

Na obou trailech se mi líbí, že se stavitelé tratí nebáli trochu vyšší obtížnosti a nechtěli se za každou cenu zavděčit široké veřejnosti, takže sice tentokrát zde není nic pro děti ani bikersky nezkušené přítelkyně, na druhou stranu nejde o nijak extra komerční záležitost a na trailech se tu nebudete potýkat s masou bikerů.

Elfer si zakládá na ryze přírodních trailech, takže tu nečekejte množství dvojáků, lavic nebo wallridů. Jediné „dřevo“ najdete skoro na konci trailu v podobě třech různě velkých dropů a jednoho krkolomného wallridu, na jehož vyzkoušení jsem ani nepomýšlela, protože mi připomínal dráhu v Motole. Dropík do ne zcela dokonale vyšejpovaného dopadu se ale dá zvládnout v pohodě 😉

reklama

Sice jde tedy v bikeparku zatím jen o traily dva, jejich poctivá délka a provedení ale leccos kompenzují. Kdyby se vám přesto nechtělo jet někam 6 hodin jen za dvěma traily, můžete bikování na Elferu spojit i s návštěvou nedalekého bikeparku Tyrol, Mutters či s traily kolem Innsbrucku. Ve Stubaiském údolí se navíc nabízí i s nesčetné množství dalších aktivit a možností, jako jsou ferraty, výlety na vodopády nebo návštěva ledovcové jeskyně. Více o Stubaiském údolí ve videu!

Ve stubaiském údolí jsme byli ubytovaní v hotelu Cristall v městečku Fulpmes, který nás zaujal wellness zahradou s jezírkem a také typickou horskou „špeluňkou“ v dřevěném stylu s kožešinami. Hotel nabízí k ubytování Stubai Super Card a recepční mluví česky, takže se v pohodě domluvíte bez jazykové bariéry.

Elfer v kostce:

Vzdálenost z Prahy                             6 h
1 jízda lanovkou nahoru dospělí        10,70 eur (Schlick, Serles, Elfer)        
Celodenní jízdné                                33,80 eur
Provozní doba lanovky Elfer               8:30 – 17:00
Webové stránky                                  www.elfer.at
Webové stránky ubytování                 www.sporthotelcristall.at

Na Elferu jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Ghost Hybride SL AMR X S 7.7, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chrániči a helmami Poc a batůžky Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký