reklama

reklama

Lipno – trails „for fun“ (report Andrea Drengubáková)

Lipno nepatří mezi rozlehlé bikeparky s tratěmi plnými prudkých technických sjezdů nebo krkolomných překážek. Na Lipně se na rozehřátí můžete projet na pohodovém Floutrejlu a pak se vrhnout na jezdivé tratě do klopenek a na lavice všech délek a výšek.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tom Rucký

Lipenský bikepark se ani tak nesoustřeďuje na vymýšlení a stavbu nových tratí nebo překážek, jako spíš na údržbu tratí stávajících. Díky tomu jsou zdejší lajny dobře udržované, tedy relativně vyhlazené, proto vaše ruce nebudou po celodenním řádění zmordované jako z jiných bikeparků.

reklama

Začínáme klasicky zahřívačkou na Floutrejlu, který je sice úplně vyhlazený a jednoduchý, ale po pěti kilometrech svižné jízdy se stejně začnou nějaké ty svaly v těle ozývat. Floutrejl je určený především začátečníkům a rodinám s dětmi, proto, aby si tu zkušený biker něco užil, musí místy pořádně zašlapat! Sklon je zde totiž skutečně hodně pozvolný. Ono se ale není čemu divit, jelikož převýšení samotného kopce, kde se traily nachází, není nijak radikální a natáhnout zde 5 km trailu si vyžádalo své.

Modrá trať na Lipně je hlavně o pohodě a de facto vám šetří tlumiče, protože nejezdíte po žádných kořenech ani kamenech. Základem jsou klopené zatáčky, které mají akorátní radius, takže se dají hezky projíždět, aniž byste museli kolo do oblouků nepřirozeně lámat.

Nechybí ani množství lavic, jejichž střední velikost se dá docela pohodlně přeskakovat. 

Ani na červené trati nejsou žádné kořenovité nebo kamenité pasáže a můžeme zde proto mluvit o relativní vyhlazenosti a udržovaných dopadech na skocích. Lavice jsou tu na rozdíl od modré o dost větší a některé jsou nakoplé i pěkně do výšky. Na tyhle dlouhé lavice už můj skokanský um nestačí, takže čistě skočenou lavici tu mám snad jen jednu (viz obrázek). 

Dřevěné překážky se sice v tomto bikeparku dají spočítat na prstech jedné ruky, každá je ale jiná. Nejprve vás na trati čeká dřevěný seskok natažený do dálky, na který se hodí mít patřičnou rychlost!  Druhý dropík je menší, takže tolik rychlosti nepotřebujete.

Následuje wallride, který je na můj vkus skoro moc příkře postavený (no prostě jako doslovná jízda „po zdi“) a poslední dřevěnou překážkou je hezký posílací drop, kde je doskok jak do peřinky. Na zdejších tratích zkrátka nebudete mít pocit, že by tu na vás čekala nějaká zrádnost, jen si budete hrát s kolem, užívat si flow a pilovat jednotlivé překážky na zemi či ve vzduchu.

reklama

Lipno v kostce:
Vzdálenost z Prahy                                                                     2 h 45 min 
1 jízda lanovka dospělý                                                               130 Kč
Kombinovaný vstup Stezka + Království dospělý                        475 Kč
Zapůjčení sjezdové koloběžky dospělý                                       189 Kč
Zapůjčení kola floutrejl dospělý/3 jízdy                                        399 Kč   
Zapůjčení kola floutrejl dítě/3 jízdy                                               319 Kč
Celodenní jízdné do bikeparku dospělý                                        440 Kč
Vstup lanový park vysoký okruh- krátký + jízda na kladce           490 Kč

Provozní doba lanovky                                                                 9:00 – 18:30
Webové stránky                                                                            www.lipno.info 

Na Lipně jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chrániči a helmami Poc a batůžky Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung.