reklama

reklama

Bike X Zone Sušice – (Staro) nová trailová lokalita se představuje!

Kopce okolo Sušice jako jsou Svatobor, Sedlo či Kalovy a zdejší náročné kamenité traily zná jistě velice dobře každý, kdo alespoň jednou absolvoval závod Enduro X Race, či jeden z posledních dvou podniků Mistrovství ČR v Enduru! Lidé sem přitom občas jezdí i mimo závody, k čemuž budou mít nyní o několik důvodů více. Přesně o čtyři důvody (traily) navíc!

O vzniku této „nové bikové destinace“ se šuškalo již delší čas, ostatně pokud jste se někdy zajímali, alespoň okrajově, o pozadí stavby některých z trail center v ČR, pak jistě tušíte, že prokousat se od prvotního plánu či vize k finální realizaci a oficiálnímu otevření nových stezek je běh na pořádně dlouhou trať. Neméně dlouhá a také dost trnitá byla cesta předcházející vzniku nových Sušických trailů, které nyní najdete pod souhrnným označením Bike X Zone Sušice (www.bikexzone.cz)

Oficiálně byly traily spadající pod Bike X Zone Sušice otevřeny 21. 6. 2019

Ještě před tímto termínem jsme se přitom do Sušice vypravili s kamarádem, abychom navštívili místní partu nadšených pořadatelů (primárně Aleš Hrabý – pořadatel Enduro X Race a jeden z duchovních otců projektu Bike X Zone), ale i další známé a kamarády, kteří jsou s tímto místem spojeni, a kteří mají svůj nezanedbatelný podíl na vzniku nových stezek.

Bike X Zone Sušice – Trail EPONA

reklama

Enduro klasika i nové (kamenné) flow!

Co vás tedy nyní v Sušici čeká? V první řadě se připravte na pořádnou bikovou makačku! Zdejší traily nejsou „pro děti“ a to obrazně i doslova. Celý projekt zahrnující zmíněné čtyři nové traily je totiž koncipován jako atrakce pro technicky patřičně schopné a výkonnostně dostatečně disponované jezdce!

Fyzickou náročnost dobře ilustruje už jen fakt, že si na všechny traily musíte vyšlápnout hezky po svých, tedy pokud si nezařídíte vlastního řidiče, který by vám pomohl ukrátit cestu alespoň na potenciální „nástupní místa“ poblíž klíčových vrcholů!

Pokud ale pojedete „za své“, což je správný a poctivý bikový přístup, připravte se na pořádný nášup výškových metrů. Začít můžete už jen výjezdem na Sedlo, což znamená dostat se ze Sušice (cca 475 m) do výšky 902 m na cca 7 kilometrech vzdálenosti. Jakmile se doškrábete do tohoto bodu, budete mít už víceméně vyhráno…

Bike X Zone Sušice – Trail EPONA

Nebo jak se to vezme! Pokud se zaměříte čistě na nové „flow traily“, tak se z vrcholu Sedlo, kde bývalo známé keltské hradiště a dodnes zde někteří cítí pozitivní energii, spustíte po trailu EPONA* částečně směrem na Albrechtice a dále pak na Záluží. Případně si místa znalí jezdci mohou před tím střihnout „závodní traily“ Enduro X Trail 2 a 3, začínající rovněž na Sedle.

*Pro doplnění, Epona byla bohyně keltských jezdců!

Další dva traily, v podstatě sesterské stezky ROCKY Trail 1 a 2, najdete při cestě ze Záluží směrem k obci Rok, na Rockém vrchu, přesněji na jeho úbočí. Oba jsou velice pěkné a zábavné, proto rozhodně doporučuji vrátit se po prvním kolečku na začátek a zkusit si jeden a poté také druhý. Třeba i vícekrát…

Bike X Zone Sušice – Trail ROCKY 2

K poslednímu flow trailu se dostanete tak, že projdete obec Rok a zamíříte k vrcholu Kalovy, kde začíná rovněž dobře známá RZ1, tedy nyní Enduro X Trail 1. O kousek vedle je přitom nástup na poslední z flow trailů, pojmenovaný MORRIGAN. *Zde tvůrci opět sáhli do keltského slovníku a pro tentokrát vybrali jméno keltské bohyně války.

Dle údajů na webu bikexzone.cz je délka celé trasy ze Sedla až do Sušice dlouhá 10 km, celkem přitom zahrnuje 6 km nově vybudovaných trailů. Pokud se spokojíte s těmito zážitky, tak to zas tak dlouhý okruh nebude, pokud si něco projedete dvakrát, přihodíte pár starších, převážně přírodních enduro trailů, můžete již za jeden den najet solidní okruh, případně si vše rozložit na celý víkend.

To ostatně není špatný nápad, protože, pokud milujete technické výzvy, neměli byste zapomenout na Enduro X Traily natažené na úbočí vrcholu Svatobor (845 m), který se tyčí přímo nad Sušicí. Zde jsou tři další, mnohdy dosti nemilosrdné traily, které je ale potřeba trochu znát, jelikož nejsou až tak výrazně vystavěné, či vyježděné.

Bike X Zone Sušice – Trail MORRIGAN

Za nás je Bike X Zone lokalita jako víno, zejména pro zkušenější a náročnější bikery a bikerky. Už jen nové traily Epona, Rocky 1 a 2 či Morrigan nejsou rozhodně zadarmo! Při jejich průjezdu totiž objevíte nejen uhlazenou stezku a krásně vymodelované zatáčky, ale také výrazné terénní boule, prudší zatáčky, ostřejší kamenité sekce, skoky, dropíčky, nějakou tu lávku… Nic pro vyslovené začátečníky!

Pokud pak „přehodíte výhybku“ a přidáte do svého rejstříku i starší přírodní Enduro X Traily, potrápíte sebe i svou techniku více než dostatečně!

*Všechny staré Enduro traily jsou nahrány na webu trailforks.com, proto stačí nahrát si do telefonu či jiného zařízení příslušnou aplikaci, nebo si trasy stáhnout ve formátu GPX a poté bude jejich hledání výrazně snazší!

Dost již obecných řečí, níže vám raději předložíme k nahlédnutí videa z našich prvních jízd na nových trailech, plus jednu starší klasiku (RZ1), oficiálně prezentační snímek Gaspiho a Andrey Drengubákové a jeden snímek ukazující, jak se rodila dřevěná lávka na trailu Rocky!
Více informací o této lokalitě na webu bikexzone.cz, případně na facebook.com/bikexzone.cz

Pak už jen budeme doufat, že se někdy potkáme na kole v Sušici!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Tomáš Mašek, Bike X Zone Sušice

reklama