reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #38_2018

Bude to už slušných pár let, co u nás začaly pomalu vznikat první bikeparky a první trailcentra. Vzpomínám si docela dobře na situaci okolo Bikeparku Špičák, který byl jedním z prvních, u kterého došlo k výraznějšímu průlomu v jednání s CHKO. Tehdy jsem byl ještě redaktorem Vela a měl jsem za úkol danou věc zmapovat.

Poté, co se podařilo úspěšně vyvrátit námitky ochranářů, vybojovat příslušná povolení a bikepark postupně rozšiřovat, se stejné myšlenky chopila řada dalších lidí a během pár let se to u nás začalo bikeparky jenom hemžit. Nebo tak mi to alespoň připadalo tehdy, kdy jsem měl pocit, že každé naše hory musím mít alespoň jeden, ideálně pak více bikeparků.

Obliba klasických bikeparků, určených primárně pro FR a DH stroje, ale postupem času uvadá, a proto zde dnes zůstává pár zavedených středisek, která si vybojovala svou pověst a těší se stálé oblibě, vedle nich se najde řada těch, které se začínají přiklánět více k enduro až trailovému stylu, a nakonec jsou po republice dnes už mnohé destinace, které se prezentují spíše jako trailcentra, než bikeparky.

Nebudu radši jmenovat žádné konkrétní příklady, ať se někoho nedotknu, každopádně podobný vývoj je v jádru pozitivní, jelikož se rozšiřuje počet míst, kam můžeme s kolem vyrazit. Míst, kde lze učit a trénovat děti, nebo kam lze vzít s sebou i svou něžnou polovičku horským kolem zatím příliš nepolíbenou a ukázat jí, že MTB může být příjemný sport pro pobavení, a nejen drsňárna zahrnující krev, pot a slzy.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Jenže…

…začínám mít opět pocit, že to se všemi těmi bikeparky a trailcentry začínáme pomalu přehánět. Bylo by asi rozumné mít v každém kraji alespoň jednu takovouto atrakci, přesto mi poslední dobou připadá, že je podobných center pomalu víc něž bikerů. Řadu zajímavých lokalit pro nás mapuje Andrea Drengubáková (nejen ta v ČR), o mnoha jiných člověk ani neví a někdy na ně narazí čirou náhodou.

Překvapení to může být v zásadě pozitivní, alespoň za situace, že s sebou máte kolo a můžete si aktuálně objevené traily rovnou projet a vyzkoušet. V opačném případě vám nezbude nic jiného než láteření nad tím, „že vám o tom nikdo, sakra, neřekl!“  

Naštěstí se nejen my snažíme průběžně mapovat různé zajímavé lokace a nově vznikající MTB destinace (také třeba Trailhunter.cz), přesto se člověk občas diví, že se ještě diví?! Jen doufám, že tato roztříštěnost nebude ve výsledku spíše na škodu než k užitku věci.

Asi by nevadilo, kdyby určitá místa využívali hlavně místní a tu a tam i lidé z větší dálky, kteří na ono místo náhodou zabrousí. Horší varianta je ta, že se parta nadšenců zasadí o nový projekt, horko těžko jej přivede k životu, snaží se jej provozovat a za pár let celou věc pro nedostatečný zájem a docházející prostředky na údržbu nechá zarůst…

Lepší by byl opak, ale radši možná zůstaňme u rozumného počtu a nesnažme se stavět trailcentrum na každém kopci o který zakopneme.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

The All New Process 24 – Shreducation With Aggy & Max

Kde bychom byli, kdybychom nepodporovali mladou generaci v tom, co děláme a co nás baví. Proto Kona představuje novinku, Process 24 pro mladé nadějné ridery.

Více informací na webu: konaworld.com

Heli Biking Whistler

Bikovačka ve Whistleru a ještě s dopravou vrtulníkem na kopec!!! Více k tomuto příběhu na: https://www.pinkbike.com/news/video-heli-biking-whistler-with-the-cube-action-team.html

Mike Hopkins – The Backyard

Tohle není jen jedno video, to je celý video/foto román. Zde je první střípek, vše ostatní najdete na: www.pinkbike.com

A Hot Minute with Emmett Hancock

Jedna minuta čiré radosti z jízdy!

Richie Rude Blazes His Own MTB Trails | RAW 100

Nebo radši ještě o něco větší porci stylu a bikové nálože ve formátu RAW 100 by Richie Rude. Hromada fotek k tomuto videu je na: www.pinkbike.com

Scott Ransom 2019

První generace modelu Scott Ransom byla odhalena v roce 2006, nyní konečně přichází nástupce! 170 mm plného enduro apetitu, lehký karbonový rám, ale třeba také, v moderní historii Scottu snad vůbec poprvé použitý Horst-Link! Tedy plně nezávislé zadní zavěšení!

Kompletní představení na webu: www.scott-sports.com

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

‚zam7 – Čtyři země na Balkánu!

Gaspi dal dohromady další díl svého nekonečného putování s kolem kolem světa… Celý příběh najdete tradičně na: www.pinkbike.com

DIVA TRAIL KEMP 2018

Dámy, slečny, děvčata! DIVA KEMP je něco, co vás obvykle baví a pomáhá vám zlepšovat vaše schopnosti ovládat kolo a díky tomu si čas na něm více užít.

Sezóna Diva Kempů přitom ještě nekončí, letos jsou ještě dva volné termíny (http://www.divakemp.cz/terminy). Necháte se zlákat?

Pro ještě více motivace přikládáme report z prvního letošního kempu.

Závody v Číně?! Songshan International DH Race 2018

Tento Matějův počin již u nás na webu proběhl minulý týden, jelikož jde o tolik zajímavé téma, přidám jej ještě jednou. Více povídání v našem článku.

**BONUS**

Gee Atherton Takes You Down The Hills Of Dyfi Valley In Wales, UK | Red Bull Hardline 2018

Takový byl letošní Red Bull Hardline, který vyhrál (opět překvapivě) Gee Atherton! Celý záznam najdete na www.redbull.com/tv.., výsledky atd. na www.redbull.com

Red Bull Hardline 2018 Rob Warner And Greg Minnaar Track Walk