reklama

reklama

Peklák – pestrý pletenec trailů | Report Kristýna Rusňaková

Peklák v České Třebové je ukázkovým příkladem toho, že i na relativně malém kopci můžete zažít notnou dávku zábavy a adrenalinu. Rozhodně byste si jej měli zařadit na seznam „must ride“ bikeparků. Najdete tu traily od modrých po černé, všechny s poctivým množstvím dřevěných překážek, skoků i terénních technických pasáží.

Text: Kristýna Rusňaková / Foto: Tomáš Rucký

reklama

Modré traily jsou spíše užšího charakteru, proplétají se mezi stromy a nabízí kombinaci širších dřevěných lávek, wallridů, terénních nerovností i menších skoků. Klasické vyhlazené „floučko“ byste tu hledali marně, ale i tak vás tyto traily překvapí svou hravostí. Místní stavitelé nám navíc prozradili, že oba dva modré traily letos mírně ztížili.  

Modré traily, Mechovku a Rodeo, můžeme vřele doporučit všem začínajícím skokanům. Jsou na nich připraveny nízké dřevěné skoky s velmi pohodovými dopady, díky kterým si mohou i méně zkušení bikeři vychutnat své první „polety“.

I když se to při nájezdu na červené traily nemusí zdát, jsou oproti modrým výrazně obtížnější. Kromě klopenek a wallridů tu najdete kamenité pasáže v podobě rockgarden a prudších skalek. Nouze zde přitom není ani o kořeny. Nejvýraznější rozdíl je však ve skocích. Ty jsou na červených trailech hned o několik levelů výš.

Například takový „přescesťák“ na červené Malinovce už si žádá určitou dávku umu a odvahy. Je však dobře značený, takže má jezdec dostatek času, aby se na skok připravil a zvolil správnou rychlost. Skokani, kteří se na tuto výzvu zatím necítí, mohou skok samozřejmě objet a nechat si ho „na příště“.

O něco přívětivější je tento „dvojáček“ na Koridě. Má velmi příjemný odpal i upravený dlouhý dopad, takže máte dost času, abyste se na kole pěkně „srovnali“. Pokud svižně přejedete kořenitou lesní pasáž a naberete v klopence dostatečnou rychlost, tak před skokem nebudete muset ani jednou šlápnout.

Pro milovníky dřevěných prvků jsou zde připraveny vychytávky v podobě wallridu s variantou pro skokany i pro méně zkušené bikery.

Velmi praktickou novinkou letošního roku je nepřehlédnutelné značení skoků a objížděk. „Mlíko“ na tratích je navíc v barvě trailu, takže vždycky budete vědět, jakou trať zrovna jedete.

Na bonusovou „North shore“ sekci se dostanete z jakéhokoli trailu na pravé straně bikeparku. Můžete tu potrénovat vaši rovnováhu a morál. Lávky jsou pěkně úzké a místy i vcelku vysoké.  Jsou potažené pletivem, takže se nemusíte bát, že by vám kola podklouzla. Pokud dojedete až na konec této sekce, čeká na vás odměna ve formě závěrečného dřevěného skoku s vyhlazeným a širokým dopadem.

Černé traily, Rolling Stones a Rock&Roll, se vyznačují především prudkými technickými sjezdy, proto si na nich budou libovat zejména zkušení bikeři a milovníci skalek.

Aby toho na Pekláku nebylo málo, po straně sjezdovky je natažená čistě skoková Air line s lavicemi, dřevěnými skoky a ikonickými dropy z mlýnského kola, kde by přišlo vhod i sjezdové kolo.  

Uhasit žízeň a utišit hlad můžete přímo u spodní stanice vleku, kde je bistro s venkovním posezením.  Kromě piva, limonády či sladkostí si můžete objednat třeba i pizzu (mraženou, ale chuťově dobrou).  

Když vás přestane bavit sjezd na kole, můžete si dole u vleku zapůjčit horské káry. Pro ty jsou na sjezdovce připraveny dvě tratě – Slalomka a Super G. Sklon sjezdovky je dostatečný, takže záleží jen na vás, jak svižně pojedete.

Není nic lepšího než zakončit sportovní den pořádnou koupačkou. Necelý kilometr od bikeparku najdete krytý bazén s tobogánem a vířivkou, kde mají otevřeno až do 21 hodin.

reklama

Peklák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                          2h15min
1 jízda na vleku                                                30 Kč
Celodenní jízdné                                              370 Kč
Zapůjčení kola (fr/dh) na 1 den                        700-900 Kč + kauce 1000 Kč
Zapůjčení horské káry                                     1 jízda = 60 Kč, 5 jízd = 250 Kč, 11 jízd = 500 Kč    
Provozní doba od 30/6 do 2/9                         čtvrtek-neděle od 10:00 do 18:00

Provozní doba od 4/9 do 7/10                         sobota-neděle od 10:00 do 17:00
Webové stránky                                               www.peklak.cz

Foto: Tomáš Rucký