reklama

reklama

CamelBak KUDU Protector 10 – Představení

Stále vyšší nároky na jezdce v rámci enduro závodů kladou také stále vyšší nároky na jejich výbavu. To se do jisté míry odráží i v pravidlech velké většiny závodů, kde je batoh vybavený certifikovaným chráničem páteře buď minimálně doporučen, často je dokonce podmínkou startu. V této oblasti již delší čas působí i značka CamelBak, která si pro rok 2018 připravila vícero novinek.

Když jsem nedávno pročítal a upravoval reportáž Andrey Drengubákové z francouzského Olargues (EWS), viděl jsem co, kde a jak zde jezdili, a viděl jsem na videu i její pád, říkám si, že bych se do podobných závodů rozhodně bez páteřáku, chráničů a pořádné helmy nepouštěl! Naštěstí dnes je skutečně z čeho vybírat, jak dokazuje právě i CamelBak.

Klasikou u této značky, stran batohů s certifikovaným chráničem páteře, byl a je model CamelBak KUDU (případně psaný jako K.U.D.U.), jehož jednu starší generaci jsme osobně testovali (CamelBak K.U.D.U. 18 – rok 2015). Původní varianta KUDU se dnes již doprodává, jelikož na trh se dere jeho nástupce, či přesněji vícero nástupců. Novou generaci tohoto batohu přitom poznáte poměrně snadno již podle vzhledu a výrazně pevnějšího materiálu, který je nejspíš opatřen i kvalitním zátěrem. Na omak to tak rozhodně působí. Než se ale dostaneme k bližšímu popisu…

T.O.R.O. vs. K.U.D.U.

Důležitý bod, k němuž jsem se chtěl dostat hned na začátku, se týká výrazného rozšíření rodiny batohů CamelBak s chráničem páteře. Jednak je zde zmíněná novinka, kterou v katalogu najdete pod označením CamelBak KUDU Protector, a to v objemu 10 a 20 litrů, dále pak CamelBak uvedl novinku z názvem TORO Protector (T.O.R.O.) nabízející objem 8 a 14 litrů.

CamelBak TORO svým způsobem nahrazuje loňské KUDU, jelikož představuje o něco jednodušší provedení batohu s integrovaným „páteřákem“. Hlavním rozdílem mezi řadami K.U.D.U. a T.O.R.O. je možnost odpojit, u prvního jmenovaného, zádový díl s chráničem páteře a ten pak vozit samostatně, tedy bez úložného prostoru. Druhým výraznějším rozdílem je nabídka dvou velikostí* u každého modelu podle výšky postavy/délky zad – opět platí pro K.U.D.U. Protector. T.O.R.O. je vždy jen v jedné velikosti v dané litráži a chránič páteře má pevně všitý (lze jej vyndat při praní, nelze vozit samostatně).

*Velikosti batohů KUDU Protector – S/M (38–48 cm), M/L (43–53 cm)

CamelBak K.U.D.U. Protector – oficiální popis a specifikace

CamelBak K.U.D.U. Protector je batoh s vylepšeným integrovaným ochranným systémem celých zad (full back). Stabilitu zajišťuje dvojitý hrudní pás a bederní pás. Součástí výbavy je pláštěnka, kapsa na telefon, 2 x Tube Trap, Helmet Carry, reflexní prvky, poutko na blikačku, vyjímatelný organizér na nářadí.

Specifikace:

2 velikosti: S/M (38-48 cm), M/L (43-53 cm).
Zádový systém: XV™ + Impact Protector™
Úložný prostor: 10/20 l
Hmotnost (katalog): 1480/1500 g (10/20 l) |
Hmotnost (zváženo): 1570 g (KUDU Protector 10 l, vel. M/L)

Cena (K.U.D.U. Protector): 4 690 / 5 290 Kč (10 l / 20 l)
Cena (T.O.R.O. Protector): 3 690 / 4 290 Kč (8 l / 14 l)

Více informací o tomto a dalších batozích CamelBak najdete na webu: eshop.progresscycle.cz/..kud/ | eshop.progresscycle.cz/..toro/

*REZERVOÁR není součástí výbavy

CamelBak K.U.D.U. Protector 10
CamelBak K.U.D.U. Protector 10
CamelBak K.U.D.U. Protector 10
CamelBak K.U.D.U. Protector 10

IMPACT PROTECTOR

Integrovaný zádový systém s chráničem zad u modelů KUDU byl vyvinut ve spolupráci se světovou jedničkou na ochranné prvky na trhu – s značkou Komperdell. Systém má lehkou konstrukci, je flexibilní, přizpůsobí se vašim zádům díky vícevrstevné konstrukci termoplastické pěny s dvojí hustotou. V případě nehody dokáže protektor absorbovat až 94 % energie nárazu, zbývající část energie zpomalí a rozloží do plochy. Perfektní ergonomický design, vysoká prodyšnost.

Jak protektor funguje

Uložen v samostatné vnitřní kapse; v případě nehody protektor absorbuje až 94 % energie nárazu směřující na tělo; pracuje srovnatelně jako „deformační zóny“ v automobilu. Redukuje sílu nárazu na minimum. Energie nárazu je absorbována protektorem, zbytková energie je výrazně zpomalena a rozptýlena. Konstrukci protektoru tvoří „cross systém“, který je tvořen mnohovrstevnou konstrukcí z paměťové pěny dvojí hustoty. 6 vrstev s rozdílnou tloušťkou a hustotou je navrstveno na sebe a spojeno v několika bodech. To garantuje měkkost a vysokou pružnost – flexibilitu protektoru. Díky dvojí hustotě pěny a tělesnému teplu se protektor přizpůsobí tvaru zad a páteře.

IMPACT protektor garantuje:

  • Nejlepší šokovou absorpční funkci v oblasti zad a páteře
  • Paměťová pěna absorbuje energii nárazu a přenáší ji po celém povrchu protektoru (např. tvrdé ochranné prostředky absorbují sílu nárazu pouze lokálně).
  • Standard bezpečnosti – všechny cross systémy jsou testovány tak, aby splňovaly standard pro použití na motocyklu – norma EN1621-2 (level 2) stanovuje, že průměrná zbytková hodnota energie nárazu by měla být menší než 9 kN; Impact protektor vykazuje zbytkovou hodnotu energie jen 4,97 kN!
  • Ergonometrické kontroly – podle normy EN-1621-2 protektor musí splňovat minimální velikost chráněné oblasti, kterou má pokrývat. Tuto podmínku splňuje protektor bez výhrady a ještě s větší rezervou, než je požadováno.
  • Zdravotní nezávadnost

NORMA EN1621-2 level 2

Evropský standard EN1621-2 definuje 2 úrovně výkonu pro schvalované chrániče zad:

  • úroveň: průměrná maximální síla zaznamenaná při testu pod kovadlinou má být nižší než 18 kN a žádná jednotlivá hodnota nesmí překročit 24 kN
  • úroveň: průměrná maximální síla zaznamenaná při testu pod kovadlinou má být nižší než 9 kN a žádná jednotlivá hodnota nesmí překročit 12 kN

reklama

Obrázek řekne více než tisíc…

Více si již popišme přímo na fotkách samotného batohu, který jsme dostali pro dlouhodobý test a prezentujeme jej dříve, než jej pokřtíme prvním prachem, blátem, ale snad ne hned pádem!

Nejdříve se podívejme, jak CamelBak K.U.D.U. Protector 10 l sedí na těle.
CamelBak K.U.D.U. Protector 10 l
CamelBak K.U.D.U. Protector l
Jedete-li v režimu chrániče zad, máte k dispozici alespoň dvě kapsy…
 …podobné jako bývají vzadu na dresu. 
Pozici batohu jistí dvojice hrudních popruhů (horní s píšťalkou) a široký bederní pás s dlouhým suchým zipem.
Nyní to vezměme trochu více zblízka. 
Chránič páteře Impact Protector je skutečně výrazně inzerován
Batoh je bohužel dodáván bez vaku, uzpůsoben je ale pro nejnovější reservoáry CamelBak Crux (viz. test CamelBak M.U.L.E. LR).
V horní části batohu se nachází nenápadný jazýček.
Když jej ohnete nahoru, odhalí vám přístup k vnější kapse kryté dvojicí zipů.
Zde je prostor na doklady, nářadí, pumpu, duši…
V horní části najdete již tradičně polstrovanou kapsu pro choulostivý náklad – brýle, telefon apod.
Odkazů na chránič páteře – Impact Protector – je zde více.
Nášivka informuje o velikosti (S/M a M/L) a také o normě certifikované ochrany.
Co by to bylo za „enduro batoh “ kdyby mu chyběly popruhy pro upevnění chráničů!

reklama

Pokud chcete odpojit zádovou část (chránič páteře), musíte chvíli pátrat po ukrytém jezdci obvodového zipu.
Ve skryté poloze jej jistí hnědá patentka (chcete-li druk).
Samostatný chránič páteře, který si lze obléknout i bez…
…nákladového prostoru, který má příkladně plochá záda a navíc poutko pro snazší přenášení.
Podívejme se ještě, jak vypadají záda samotného batohu, či oddělitelného chrániče páteře.
Zajímavý je tento polstrovaný klín, který sedí na vaší páteři v oblasti beder.
Samotný Impact Protector (ne)nápadně prosvítá skrze jemnou síťovinu zádového dílu.
Impact Protector možná na první pohled vypadá jako karimatka, ale brzy se ukáže, že je to sakra sofistikovaná karimatka. 
Bližší pohled totiž odhalí její bohaté vrstvení.
Navíc kombinující pěnu různé hustoty pro maximální účinek absorpce nárazů.

Zapomněli jsme na něco? Třeba na kapsy na bederním popruhu?
Jsou dvě, obě na zip! Levá je síťovaná, pravá odolnější (pojme i 5″ telefon).
Stahování kolem pasu má na starosti široký popruh s velkým suchým zipem plus klasická přezka.
Nakonec ještě pohled do nitra hlavní úložné komory.
Představení můžeme uzavřít ukázkou, jak lze na batoh připnout malou helmu…
Myšleno bylo i na integrálku! Pod ní jsou chrániče, jak již bylo zmíněno. 

Více napoví snad již jen firemní video prezentace!

A ještě jeden motivační snímek ke starší generaci CamelBak K.U.D.U.