reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #12_2018

Jednočep je mrtev, ať žije jednočep! Trochu jsem si pomohl parafrází jedné klasické „středověké“ hlášky, abych nastartoval zamyšlení nad tím, zda skutečně nutně potřebujeme složité víceprvkové závěsy, nebo jestli by nám nestačil prostý jednočep?

Byly časy, a není tomu až tak dávno, kdy se lidi přílišného počtu ložisek, čepů a jejich všelijakého uložení báli, proto výrobci stavěli velké množství jednočepových systémů, protože si to trh jednoduše žádal. Nedlouho poté, kdy se vše začalo zkvalitňovat, kdy se začala vyrábět specifická MTB kuličková ložiska, která nahradila původní kazetové kousky primárně navržené pro vysokootáčkové elektrické motorky a tak podobně, se situace na trhu radikálně změnila. Obrátila!

Dnes, jak nemá nějaké kolo alespoň čtyři čepy, k tomu ještě nejlépe další přídavné přepákování, rameno nebo vidličku usazenou rovněž na ložiskách, pak prostě není IN! Nechci to zlehčovat a nechci zatracovat moderní víceprvkové závěsy, chraň bůh! Vždyť já vždy tvrdil, ač to není myšleno jako přehnaná chvála značky Specialized, že nejlepším řešením obecně je paralelogram, tedy systém postavený na základním principu FSR (Horst Linku), či od něj odvozený! A tomu věřím dodnes!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Všechno je FSR!

Historicky mi třeba nejvíc sedělo asi ICT značky Ellsworth, což je de facto FSR na dlouhých ramenech (hodně zjednodušeno). Ale rozhodně nemám nic proti „virtuálům“, ať již VPP, DW-link nebo řadě dalším. Když to ale hodně zjednoduším, tak všechny skutečné virtuály jsou vlastně opět zavěšením typu FSR, ale pro změnu na krátkých ramenech! Je to hodně zjednodušené tvrzení, ale princip snad chápete?

No jo, jenže ne vždy byly virtuály a čtyřčepy až tak rozšířené a, jak jsem již zmínil, byly časy, kdy MTB vládl jednočep. Jen si sáhněte do svědomí, jak moc jste „grilovali“ domácí značku RB, když opustila myšlenku jediného čepu, ten nahradila systémem IQ, později z něj udělal McPherson a dnes už tlačí „něco jako Maestro“ na kolech řady RB Bandit. To bylo řečí, že s čytřčepem už není RB RB! *Neberte to prosím moc vážně a hlavně ne osobně. Díky!

K čemu jsem se chtěl dostat jsou moje zkušenosti z poslední doby s jednočepy různého druhu. Vezmu-li to chronologicky za posledního půl roku, tak to máme Konu Process a její „tradiční falešný“ čtyřčep, který je tak hezky vyladěný, že si zamykání odpružení pod brzděním skoro nevšimnete. Další v pořadí by mohl být EVIL Wreckoning, kdy mě EVILy prostě baví už jen tím, jak jsou živé, akční a jak krásně jednou do kopce a ještě lépe z kopce. Prostý jednočep s přepákováním? Nechte si zavázat oči a pak si řekneme!

Na úplný konec mého zamyšlení tu máme aktuálně zkoušený Orange Five (rám na e-shopu Singltrek/web Orange Bikes), který hrdě nese a k nebi zvedá vlajku „nejprostších“ jednočepů od doby svého založení a na nálady ve společnosti zvysoka kašle. „Chceš Orange, kup si Orange! Nechceš, nevadí, stejně bys to neocenil!“ Jako bych slyšel, co se asi tak honí v hlavách britských vývojářů…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Je svůj a proto mě baví!

K Orange Five si řekneme víc ještě tento týden, minimálně formou „prvních dojmů“. K čemu jsem se ale chtěl dobrat je skutečnost, že rozhodně netrpím tím, že jezdím s jednoduchou kyvkou, navíc s čepem „proklatě vysoko“. Ano, projev tohoto kola a jeho odpružení je dost specifický a nemusí sednout rozhodně každému. Já za sebe ale nejradši kola hodnotím jako celek, který na mě v tomto případě dělá ohromný dojem!

Trochu bych tomuto stroji poladil odpružení, vyměnil vidlici RST za něco více sofistikovaného, ale i tak vám musím říct, že to kolo má ducha. Neskutečně silného, surového a nespoutaného. Do kopce jede, i při relativně ekonomickém osazení, jako by se nechumelilo, což aktuálně zrovna není pravda, z kopce je to pak neskutečný dravec i při poměrně chudém rozsahu odpružení (150/140 mm). Ale ta geometrie, náboj a onen duch, tohle vás prostě nakopne a je vám jedno, kolik máte vzadu čepů! 😉

www.instagram.com/bikeandride.cz

Rémy Métailler in Super Slow Motion

Je to krásný pohled, když někdo skutečně umí jezdit na kole. A může to být ještě krásnější nebo zajímavější, když si můžete jeho jízdu prohlédnout v podobě zpomalených záběrů!

Více fotek k tomuto snímku najdete na: www.pinkbike.com

Guaranteed Adventure // New Zealand, One Van, Four Bikes and No Plan

Tomu říkám plán na výlet! Nový Zéland, jedna dodávka, čtyři biky a žádný plán! Prostě spontánní putování krajinou Pána prstenů s kolem a s partou kamarádů!

Gibon Movie 2017

Rozhodně ne všichni musíme neustále poměřovat své síly mezi sebou. Proč také? Vždyť kolo je hlavně o svobodě, zábavě, volnosti. Je fajn hecnout se s kámošema, ale proč tomu dávat zbytečně stresující oficiální rámec závodu?

Více fotek na webu: www.pinkbike.com

Joe Nation #sundaysizzle

Nic světoborného, jen jedna solidní 50vteřinová divočárna na trailech resortu Christchurch Adventure Park ve společnosti jezdce jménem Joseph Nation.

10 Years | The Matt Jones and Halo story

Menší oslava 10 let, kdy Matt Jones jezdí za Halo Wheels. Občas zkrátka stojí za to zastavit se a ohlédnut se přes rameno.

Winter is Tough on Vancouver Island – Max McCulloch

Musí to být skutečně drsné bydlet na ostrově Vancouver a snášet takovéto nehostinné zimní počasí! Chce se mi brečet :-O

The Fun-Suffer Divide: Bikepacking the Continental Divide Trail

Představa, že si člověk zabalí věci a kolo a vypadne na několik dní do divočiny je sice lákavá, já jsem ale radši, když mám někde základnu, k níž se můžu navečer vrátit. Byť třeba jen auto s matrací. Nebo naopak v ideálním případě auto s matrací! Hlavně, že nemusím s sebou na kole tahat spacák, oblečení a jinou výbavu. Ale jak říkám, ta představa je hezká a hezky se na to kouká!

Více fotek a celý příběh na: www.pinkbike.com

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

S KUKAMA 2017

V domácí sekci si dejme dva plně domácí kousky. První je sestřih nepoužitých záběrů z roku 2017 od kolegy Tomáše, který celý rok trápil Ghost FRAMR 6!

Orange Five – Lávky, Točná, Podél plotu… (POV)

Druhé dílko je můj osobní počin, kdy jsem si z helmy nahrával jednu ranní víkendovou zmrzlou projížďku naším lokálním bikovým/testovacím revírem!

**BONUS**

Jared Graves, Curtis Keene – Enduro Training in Rotorua New Zealand

Enduro sezóna již tradičně startuje na Novém Zélandu, kde je trochu jiné počasí než u nás. Ale nemyslete si, že by se tu všichni jen váleli, opalovali a občas se svezli na kolech!

Sagan Loves the New Turbo Vado

Peter Sagan dělá reklamu na elektrokolo? Ano, i to je možné :-O

Sam Pilgrim – Welcome to Haibike

Pokud vám video se Saganem přijde ještě v pohodě, tak se mrkněte, jak moc je Sam Pilgrim nadšený ze svých nových e-biků Haibike! To teprve budete valit bulvy 😛

Trippin – Ski or Ride? – Braemar Mountain Festival – Part 2

Pojďme si odpočinout od elektriky a připomenout si, že zima vlastně ještě neskončila! Končí zítra, tedy 20. března v 17:15! Pak už, doufám, sněžit a mrznout nebude. Alespoň v Praze!!!

DJI – Mavic Air – Ready, Set, Go! (feat. Sam Kolder & ChelseaKauai)

Nakonec zase jedna reklama na drony DJI! Sorry, já si budu muset jeden časem koupit!!!