reklama

reklama

GHOST Lector 4.9 (2018) – lehké protažení nohou!

Není to až tak dlouho, kdy jsme si poměrně zevrubně ukázali a popsali vše zajímavé, co jsme viděli v Novém Městě na Moravě v rámci prezentace společnosti Schindler s.r.o. V rámci této akce zbyla i malá chvilka na protažení nohou na místních stezkách, k čemuž jsem si vybral Ghost Lector 4.9 LC z kolekce roku 2018!

Ghost Lector jsme již jednou testovali, konkrétně variantu Lector 3 LC (model 2016). Od té doby se na tomto modelu příliš nezměnilo, proč také zásadně měnit aktuálně jeden z nejoblíbenějších karbonových hardtailů nejen u nás? I tak mi přišlo zajímavé oprášit vzpomínky na toto kolo, zkusit verzi s trochu jiným osazením a vůbec vytáhnout sportovní Lector na stezky v Novém Městě, které by mu měly maximálně vyhovovat.

M jako Mamut!

Zcela dle svých zásad a návyků jsem si vybral velikost M a udělal jsem dobře. Zatímco se jiné XC hardtaily snaží tvářit strašně trailově, nabízí poměrně krátký a často i překvapivě vzpřímený posed, Ghost Lector nic takového neuznává. Jeho filosofií je čistý výkon, kdy by měla radost jezdce pramenit především z rychlosti dosahované nejen cestou dolů, ale hlavně na rovinách a ve výjezdech!

Ghost Lector je prostě raketa a zároveň poměrně dlouhá sportovní koza! Myšleno spíše jako kompliment než hanlivá urážka. Zkrátka nastavíte si výšku sedla, hodíte nohu přes horní rámovou trubku a začnete se ohýbat, dokud nedosáhnete na řídítka! Netvrdím, že jsem zrovna milovník extra natažených posedů, ale zde mi to prostě sedí.

Nemám pocit, že bych zaujal pozici supermana v ležící (letící) poloze s rukama nataženýma maximálně dopředu, zároveň ale říkám, že v kokpitu budete mít pocit, že sedláte „velké kolo“, skutečnou devětadvacítku, a ne scvrklý rám, do kterého někdo „omylem napěchoval velké obruče“. Jestli je to dobře nebo ne záleží na úhlu pohledu, mně se to líbí, mně to k Lectoru sedí.

Vidlice Fox Rhythm 32 na mě opět udělala spíše pozitivní dojem. Bude určitě těžší, ale rozhodně jí věřím víc než nepříjemně měkkému hubeňourovi Fox 32 SC!
Páčky dálkového ovládání u Foxu nikdy nebyly zrovna krásné. I tato dost trčí do prostoru, ale zase funguje. Inspirace u RS OneLoc je zcela nepopiratelná!
Také pro vedení lanka a jeho napojení na korunku vidlice vymýšlel Fox svého času různé kombinace, nakonec ale pochopil, že v jednoduchosti je síla!

 

reklama

Otočím se u Cihelny?

Líbí se mi, že od první chvíle vím, s kým mám tu čest. Vím, že zde to bude v maximální míře o výkonech a nemá smysl trápit se na extra technických sekcích. Zároveň mám pocit, že díky delšímu a nižšímu posedu se těžiště mého těla příjemně rozkládá na obě kola, což znatelně přispívá k pocitu jasně čitelného řízení.

Ovládání je ostatně další parádní disciplína tohoto stroje, tedy pokud přijmete onu sportovní hru. V takovém případě by neměl nikoho překvapit pocit krapet živějšího řízení při nižších rychlostech, díky čemuž se ale člověk poměrně schopně vměstná i do utažených vraceček při výjezdu po trailu vzadu U Cihelny.

Zároveň když Lectora rozjedete, což jde úplně samo, jeho vedení se krásně zklidní a člověk pak nemusí křečovitě svírat řídítka, když se vám v cestě nečekaně zjeví pár šutrů nebo překvapivé napůl do země zapuštěné klády jakožto zpomalovací retardéry před extra utaženými zatáčkami!

Jedna zajímavá změna na postu komponentů. Ghost, z jakéhosi licenčního či legislativního důvodu nechce (nemůže) na svých komponentech uvádět vlastní jméno, proto si vymyslel tuto původní napodobeninu.
Při letmém pohledu v tom je vidět GHOST (někde jen GND), ve skutečnosti jde ale o zkratku GND51, tedy Ground Fiftyone!
Budete-li si chtít něco přečíst o svém kole, nemusíte tahat mobil, stačí se ohnout a podívat se k patě sedlové trubky! Bacha, limit rámu je 120 kg!

Co hraje, to ladí

Rozhodně nebudu Ghost Lector srovnávat hravostí a jízdní stabilitou se stroji jako je Cannondale F-Si (test duben 2015), což je sice také karbonový XC hardtail, ale svou geometrií a posedem je jako z jiného světa! To ale ničemu nevadí, jedno kolo je takové, druhé jiné, ať si každý vybere. Ghost Lector hraje více na tradiční sportovně-závodní notu a nutno říct, že mu to ladí vážně parádně.

K tomuto rychlému hodnocení snad není třeba nic dalšího a zásadního dodávat. Zase tak dlouho jsem se s Lectorem na stezkách v Novém Městě neproháněl, abych vám o něm mohl povídat nekonečně dlouho. Ostatně ani zdejší stezky samotné, ač jsou zrovna s takovýmto kolem poměrně zábavné, nejsou zrovna ideálním prostředím pro plnohodnotné testování.

Navíc tento konkrétní Ghost Lector mi dost možná ještě letos na podzim přistane na pár dní doma, pak si o něm tedy povíme zase o něco víc!

Více informací na webu: www.ghost-bikes.com

Foto: Štěpán Hájíček

Vnitřní vedení rámem je dnes standard, zíral jsem ale, že hadice k zadní brzdě vylézá z rámu až vzadu na vnitřní straně zadní vidlice.
Jako příznivce řazení 1×11(12) musím ohrnout nos nad přítomností dvojplacky. Je ale třeba uznat, že přesmykač typu Side Swing člověku trochu spraví chuť.
Třmen zadní brzdy je přitom, dle aktuálních trendů, utopený hezky v rámu. Jen se k němu dostat s nářadím je horší…