reklama

reklama

Arabba – traily v srdci Dolomit

Do Arabby jsme vyrazili začátkem září a trochu jsme nepočítali s tím, že by tamní dolomitské traily už mohly být pod sněhem. Stihli jsme projet tedy jen dva, o to víc nás ale nalákaly k další návštěvě. Vesměs jsou tu stezky namotané po celém slavném okruhu Sella Ronda, takže je rozhodně co „sjíždět“!

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

V městečku Arabba necháváme auto na bezplatném parkovišti přímo v centru u kostelíka a velkokapacitní lanovkou se necháváme vyvézt na Porta Vescovo do úctyhodné nadmořské výšky 2 530 m. Odtud se vydáváme na jednoduchý okruh „Panoramatic tour“, který nás po klesající šotolině dovedl ke křižovatce s hlavní cestou a následně stoupajícím singlíkem k nástupu lanovky Saletei, která nás vyvezla na Passo Pordoi.

Při jízdě na sedačkové lanovce Saletei jsme mohli pod sebou vidět oficiální Downhill&Enduro lajnu vedoucí z Passo Pordoi právě k nástupní stanici této lanovky. Protože jsme měli v plánu jiné traily, ten pod lanovkou jsme nejeli, nicméně podle řady klopenek a lávkových přejezdů šlo o docela pohodový sjezd, který by měl bavit širší spektrum sjezdařů.

Příště už tahle pasáž rozhodně projde pod našimi jednostopými stroji! Na Passo Pordoi navíc finišuje další trail, tentokrát vedoucí z vedlejšího Canazei, který už byl o něco techničtější. My se svezli jen na jeho kousku, který jsme si z Passo Pordoi museli vyšlápnout.

Z Passo Pordoi jsme se dál vydali směrem na pevnost z 1.sv.v. Ossario del Pordoi, tedy k pohřebišti padlých rakouských a německých vojáků, kterých tu v kryptě „odpočívá“ přes osm tisíc. Abychom si odsud tedy odvezli i nějaké ty kulturní zážitky, šli jsme si do pevnosti rozšířit obzory. A taky se schovat před deštěm!

Od pevnosti bylo potřeba vrátit se kus zpátky, kde už nám cedule po levé straně hlásila začátek trailu Passo Pordoi-Monte Burz. Už začátek nás docela nalákal – šlo o víceméně vyhlazený singlík s hliněným podkladem a dle vytrhaných kořínků po stranách se zjevně jednalo o „mlaďocha“.

Trail nebyl čistě sjezdový, hlavně ze začátku vedl mírně do kopce. Po chvíli přišlo i na dlouhou dřevěnou lávku a následně jsme křižovali horský vodopád vyseknutý do masívu dolomitu.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Od vodopádu se trail začal nenápadně svažovat a nabýval postupně na jezdivosti. Po chvíli už došlo na ortodoxně bikerké klopenky, které byly poměrně zavřené, takže v kombinaci s mazlavým blátem šlo o docela hravou záležitost. Pěším je sem vstup zakázán, takže máte garanci čistě bikového požitku.

Trail se ještě párkrát zvlnil, takže sem tam jsme museli šlápnout do kopce, vesměs jsme ale k vrcholu Burz spíše klesali. Díky jednoduchosti a nenáročnosti terénu se tento trail dá doporučit i začátečníkům nebo i jako rodinný výlet s manželkou či dětmi. Délka činí 4,3 km a průměrný biker ho dá za cca 45 min.

Z Burzu zpět do Arabby vedl trail „Monte Burz-Arabba“, který byl 1,3 km dlouhý a sliboval náročnost o level vyšší. Jeho charakter byl podobný předchozímu, jen profil už byl čistě jen z kopce a místy šlo o poměrně prudké úseky. Přibyly klopené zatáčky i zábavné lavice či menší dvojáky. Značení „Hard“ (černé) by tedy nikoho nemělo zastrašit, v bikeparcích v našich končinách by se klidně jednalo o trail modré barvy.

Toť vše, co jsme v Arabbě z trailů stihli, druhý den už za okny hustě chumelilo! Arabba ovšem v našem hledáčku určitě zůstane, protože celý okruh Sella Ronda je protkaný podobnými traily a navíc ho za pomoci lanovek můžete objet podobně jako v zimě na lyžích.

Zdejší traily jsou poměrně dlouhé, přírodního charakteru a netradiční dolomitská panoramata se vám tu jen tak neokoukají. Protože nám hustá mlha z krajiny moc neukázala, přikládám jedno ilustrační foto, abyste měli lepší představu…

Itálie je známá i díky výborné gastronomii a konkrétně v Dolomitech se to jen hemží michelinskými nálepkami na dveřích mnoha restaurací. Jednou takovou je středověká pevnost Al forte necelé 4 km od Arabby, která zaujme nejen kulinářskými delikatesami, ale také interiérem odpovídajícím královskému sídlu. Navíc se tu ve stejnojmenném hotelu můžete i ubytovat.

Arabba v kostce:

Vzdálenost z Prahy                          7 h 22 min
1 jízda Arabba-Porta Vescovo         10 eur
Ubytování                                         www.alforte.com
Webové stránky                                www.arabba.it www.dolomitisupersummer.com

V Arabbě jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt SX 800, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku Evoc nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký