reklama

reklama

Špindlerův Mlýn – nově na trailu Fly Agaric

Bikepark Špindl, nad kterým drží již roky ochrannou ruku Michal Maroši, snad ani není nutné dlouze představovat. Připomenout si jej můžete například v reportáži od Andrei. Tratě zde jsou poměrně technické, najde se už ale i něco vyhlazenějšího, jako například nová část Fly Agaric.

Text: Kristýna Rusňaková / Foto: Milan Krampera

Na rozjezd je ideální červená trať Freeride plná dřevěných lavic, wall ridů, klopenek a skoků různé obtížnosti. Trať měří necelé tři kilometry a z větší části vede po sjezdovce. Není příliš technicky náročná, a tak se na ní mohou vydat i začínající bikeři.

Skvělým zpestřením této trati je velmi zábavná přírodní pasáž kopírující okraj lesa nad stanicí lanové dráhy Hromovka. Pod Hromovkou lze z Freeridu odbočit na ještě hravější a technicky náročnější trail Deep forest.

Jak název napovídá, Deep forest vás provede nefalšovaným krkonošským lesem. Tento trail přírodního charakteru nabízí výživnou kombinaci uzavřených klopenek, kořenů, skalek, dřevěných překážek a dvojáků.

Přestože je ze všech místních tratí nejkratší, pestrost terénu z něj dělá jeden z nejzábavnějších trailů ve Špindlu. Zhruba po kilometru Deep forest končí na zpevněné cestě, která vás zavede zpět na Freeride mířící po břehu sjezdovky k sedačkové lanovce. 

Pro mě osobně je trail Deep Forest tím vůbec nejoblíbenějším. A to především pro jeho pestrou kombinaci překážek, kdy jedna zábavná pasáž střídá druhou a člověk se ani chvilku nenudí. Klopenky, wall ridy, skoky, kořeny… Na relativně krátkém úseku si tu užiju spoustu zábavy. 

reklama

Novinkou sezóny 2017 je ukázkově vyhlazená lajna Fly Agaric, na kterou můžete odbočit v horní části Freeridu. Po pár metrech plých klopenek a boulí vás Fly Agaric vyhoupne step-upem zpět do zajetých kolejí červeného trailu.

Pro downhillové labužníky nabízí Špindl bike park černě značenou závodní trať nazvanou prostě Race nataženou přímo pod lanovkou. Tato trať s velkými skoky, sypkým povrchem, klopenkami v prudkém svahu či kořenovými lesními pasážemi bude imponovat především zkušeným bikerům.

Rock garden ve spodní části černé trati je pro bezpečí jezdců lemovaná záchrannou sítí a několika polštáři. Konec trati pak uzavírají dva dropy, které vás vyšlou ke spodní stanici lanovky.  

Trať Race mi asi ze všech špindlerovských lajn sedí nejméně – možná to je nekompromisním sklonem, možná to je i některými pasážemi a skoky, které převyšují moje dovednosti, a tak je s příslibem „třeba příště“ objíždím už druhé léto. Každopádně, považuji téměř za povinnost si tuto trať alespoň jednou za sezónu projet, abych se ujistila, že to „třeba příště“ ještě nepřišlo.

#MTBbikepark - Špindl Bike Park 2017

Přes léto jezdí lanovka Svatý Petr v půlhodinových intervalech. Pokud přijedete o něco dříve, můžete si zkrtátit čekání tréninkem na pumptracku nebo ve skill centru.

Pro úplné začátečníky či rodiny s dětmi areál nabízí modrou okružní trasu s názvem Touristic. Trasa měří krásných sedm kilometrů a objet si ji můžete i na klasickém XC kole.

V tomto bikeparku se počítá s bikery všech výkonnostních kategorií. Výborně si tu zajezdí jak ti zkušení, tak ti, co s jízdou z kopce teprve začínají.

Špindlerův Mlýn v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                 2 h
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                      450 Kč                 
1 jízda lanovkou nahoru                                                          250 Kč
Provozní doba lanovky                                                            Každý den 8:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 každou půlhodinu
Zapůjčení elektrokola (1 den)                                                  750 Kč (i s helmou)
Zapůjčení horského kola (1 den)                                             350 Kč (i s helmou)
Zapůjčení sjezdového kola (1 den)                                          850 Kč
Webové stránky                                                                       www.skiareal.cz  

Text: Kristýna Rusňaková / Foto: Milan Krampera / Video: Tomáš Jiráček