reklama

reklama

Slovinsko – 5 dní, 5 bikeparků (část 2.)

Volně navažme na předchozí report a pojďme se podívat na zbylé dva bikeparky navštívené ve Slovinsku. Další na řadě byl Vogel, který leží cca 2 hodiny na západ od Krvavce a po cestě jedete kolem legendárního jezera Bled, takže plavky určitě s sebou! Pátou, poslední zastávkou, byl bikepark Cerkno.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Vogel se sice oficiálně charakterizuje jako bikepark, disponuje ale jen jednou hlavní lajnou, která sem tam nabídne nějakou odbočku. Kouzlo tohohle „resortu“ spočívá hlavně ve skutečnosti, že se na start zmíněného trailu musíte nechat vyvézt kabinkovou lanovkou jedoucí až do výšky 1535 m. Díky tomu máte jako na dlani nejen Bohinjské jezero, ale také nejvyšší horu Slovinska Triglav. Jedna lajna, žádné fronty, výhledy a bezlesá skalistá krajina Julských Alp.

Na trať tu vyváží sedačková lanovka, lístek si ale musíte zakoupit už u nástupu kabinkové lanovky. Byť nejde o dlouhou trať, stavitelé se ji snažili poctivě doplnit klasickými bikeparkovými překážkami od wallridu, přes různé dřevěné lávky až po pohodové dropíky.

Všechny skoky tu byly pro mě přijatelně velké, takže nečekejte žádné vysoké seskoky nebo dlouhatánské dvojáky. Všechno do pohody. Jen tedy dopady daly občas zabrat, protože se s námi při doskoku sunula i trocha štěrku.

Kromě klopených zatáček trať zahrnovala i nějakou techniku na vápencových skalkách, které by za mokra byly neobyčejně zrádné. Celkově Vogel není zrovna celodenní záležitost, pokud jste ale na dovolené u Bledu nebo Bohinjského jezera, tamní panoramata stojí za to, abyste se sem nechali na pár jízd vyvézt.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Bikepark Cerkno

Posledním navštíveným místem byl bikepark Cerkno, který nabídne pestré trasy od rodinného flowtrailu, přes přírodní kořenovité stezky až po sjezdovou trať s velkými skoky. První lajna, kterou jsme tu jeli, měla název „Flow trail“, a stejně jako u „floučka“ v Mariboru je potřeba brát tento název dostatečně s nadhledem.

Žádná pozvolně klesající vyhlazená trať, ale regulérní klopenkový tobogán, a protože se jede přímo pod lanovkou, jsou některé zatáčky pěkně prudké.

Rodinný a tedy více vyhlazený a pozvolný trail je momentálně ve výstavbě, v době naší návštěvy se na něm ale dalo z části svézt. Nenáročný profil na Family trailu bude lákat hlavně pohodáře nebo začátečníky.

Všechny tratě v Cerknu začínají u výstupu sedačkové lanovky, v průběhu se pak různě větví a prolínají, takže lze během jedné jízdy zabrousit i na jiné trasy. Trochu mi zde chybělo nějaké přesnější značení, takže jediná poučka byla, že náročnost tratí rostla zprava doleva, díváte-li se směrem dolů.

Co naopak rozhodně nechybělo, byly technické kořenovité pasáže zejména ve spodní části bikeparku. Sice tratě v Cerknu měly ze všech navštívených bikeparků nejvíce umělých zásahů, přesto i tady převládal dojem přirozeně vyježděných lajn.

Nejtěžší trať v Cerknu nabídla slušné polety, vlastně největší ze všech navštívených bikeparků. Milovníci dlouhých dvojáků by si tady tedy měli přijít na své, na nás už tohle bylo moc!

Na druhou stranu se tu našly i menší skoky, které měly pěkně vyšejpované dopady. Některé z nich byly jako dělané pro trénink skokanských začátků.

Tratě v Cerknu byly opravdu všeho druhu, takže kromě „flow“ pasáží, kořenů a skoků se tu našla i poctivá rock garden. Profesionální jezdci se tu údajně odrazí z prvního kamene a celou sekci proletí!

Do toho jsme měli opravdu hodně daleko, takže jsme rock garden zdrncali nejméně kamenitou pasáží. Rock garden leží na černé trati, která tu hostí i slovinský pohár ve sjezdu, takže vyznačená nejvyšší technická náročnost je tu zcela na místě.

V Cerknu oceňuji také možnost projet se i po jiných než bikeparkových trasách. Jedním zajímavým tipem je trail začínající u nástupu sedačkové lanovky, nijak neznačený, zkrátka jen pěšina padající dolů od příjezdové asfaltové cesty. Trail je tak středně náročný a v jedné fázi se tu dobrodružně projíždíte pravou slovinskou divočinou a kapradinami.

Po bikování můžete v Cerknu využít pro relaxaci termální lázně v hotelu Cerkno. Kromě bazénu s whirpoolem a masážními lavicemi si můžete odpočinout i v sauně nebo solné jeskyni. Termální lázně můžete využít od středy do pátku a to konkrétně od 16 do 21:30 hod, o víkendu pak od 15 do 22 hod.

Slovinsko v kostce:

Vogel                                              www.vogel.si
Ubtyování Vogel                             www.hotel-ski.si
Cerkno                                            www.bike-fun-cerkno.si
Ubytování v Cerknu                        www.hotel-cerkno.si

Ve slovinských bikeparcích jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt SX 800, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku Evoc nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.
 
Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký