reklama

reklama

Biková škola Gravity Academy na Špičáku – reportáž z pohledu žáka

Již několikrát jsem uvažovala o nějakém bikovém campu, protože techniku potřebuju jako sůl. Jenomže… To máte pevně daný termín, registraci, omezený počet míst a s mým pendlováním nebylo možné se někam napevno upsat. Naštěstí Biková škola Gravity Academy na Špičáku funguje flexibilně.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

V Bikeparku Špičák je instruktor přítomen téměř každý den, takže jednoho slunečného dne jsem se tu rozhodla vypilovat svůj dosavadní „um“. Stačilo zavolat den dopředu, domluvit si čas a bylo vyřešeno. Alespoň pro začátek.

V rámci školy Gravity Academy si můžete vybrat výuku na půl dne, na celý den, nebo se zúčastnit výukového kempu, či si nechat ušít aktivní víkend na míru. Já se zúčastnila individuální výuky na půl dne, která se tu odehrává buď dopoledne od 9:30 do 12:30, nebo odpoledne od 13:30 do 16:30.

Školu si můžete domluvit nejlépe dopředu na uvedeném tel. čísle na stránkách: www.sumava.spicak.cz/…/gravity-academy-bikova-skola

Toť k obecným informacím, teď k výuce samotné. Chci si projít školou pěkně od začátku, protože dobře vím, že mi chybí kvalitní základ a řadu věcí jsem si zažila špatně. Začínáme proto na malém pumptracku za Blaženkou a opakujeme si pokrčené lokty a kolena. Jak zdůrazňuje instruktor Vašek, naše největší tlumiče nejsou v kole, ale jsou to naše končetiny.

Z pumptracku se přesouváme na dřevěné překážky u lanovky. Po mém prvním skoku na malém dřevěném dropíku je Vaškovi hnedle jasné, co dělám za špatně. „Skáču“ tak, že tahám nášlapy do vzduchu a na odrazu za řídítka pořádně „nepotáhnu“. Po několika radách a zopakovaných skocích mi to začíná být jasné, takže už se nemůžu dočkat do samotného bikeparku.

Jízda v bikeparku se odehrává na trati Black Friday, která obsahuje všechny překážky, které bych chtěla trénovat. Výuka probíhá v tom duchu, že se dostaneme k nějakému místu nebo překážce, Vašek mi k tomu řekne potřebné instrukce, poradí, ukáže a pak už je řada na mně. Překážku pilujeme do té doby, než nejsem se sebou spokojená. Kromě seskoků trénujeme i zatáčky. Mojí největší chybou v tomto místě je, že se dívám do středu zatáčky, ne do jejího výjezdu.

V samotném závěru se dostáváme k přespotočáku, na který jsem se nikdy nedokázala odhodlat i přesto, že jsem už možná skočila i delší skoky. Tady je zkrátka mezi odrazem a dopadem taková díra, že tenhle skok vždycky na poslední chvíli raději objíždím.

Nakonec ale stačilo pár tipů a nějaké to povzbuzení a já ten přespotočák konečně dávám! A ještě k tomu pěkně na čistotu, přesně na dopad! Shrnu to jednoduše, příště jdu s Vaškem znova, a to rovnou na Štrúdl!

Do bike školy Gravity Academy na Špičáku se může přihlásit biker kteréhokoli „druhu“ – sjezdař, endurista, XC jezdec nebo maratonec. Instruktor výuku přizpůsobí vaší úrovni a díky individuálnímu přístupu jsou výsledky vidět ihned.

Nově zde navíc funguje i výuka dětí od osmi let, takže dvojice „taťka&syn“ je tu běžně k vidění a je zřejmé, že se mnohdy potřebují zdokonalit oba. Osobně doufám, že jsem k účasti motivovala i holky bikerky, přeci jen každá máme k té technice nějaké otázky a někdy se jen stydíme je vyslovit nahlas. Tak tady je pole rozhodně otevřené!

Špičák Gravity Academy – údaje, ceny, kontakty

Biková škola zaměřená na technické sjezdové disciplíny, zejména Downhill, Freeride a Enduro s tradicí od roku 2010.

Činnost:

  • Denní výuka
  • Výukové kempy
  • Aktivní víkendy na míru
  • NOVĚ VÝUKA DĚTÍ OD OSMI LET!!!

Časy kurzů: 9:30 – 12:30 , 13:30 – 16:30.

Kurz je potřeba předem objednat na těchto kontaktech:

Kontakt
tel.: +420 728 646 418
mail: pujcovna@spicak.cz

Ceník bike školy Gravity Academy

DOBA VÝUKY

1 OSOBA

2 OSOBY

3 OSOBY

4 – 8 OSOB

1/2 den 3 hod.

890

710

620

530

1den 6 hodin

1490

1190

1040

890

*ceny jsou uvedeny na osobu

1/2 denní a celodenní kurz zahrnuje základní kurz (osvojení základních dovedností a zvládnutí překážek ve skill centru) + praktické jízdy v bike parku
 
cena neobsahuje: jízdenku na lanovku a půjčení vybavení

Slevy: po dobu výuky ve škole sleva 20 % na jízdenku

Více informací na webu: www.sumava.spicak.cz/…/gravity-academy-bikova-skola

Foto: Tom Rucký