reklama

reklama

Xiaomi Yi – test kamery

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)Dovozce a prodejce nejen outdoorových kamer Kamerov.cz nám do honu za levnou a funkční akční kamerou zapůjčil další dva kousky – Xiaomi Yi a NiceBoy Vega 4K. Dnes se podíváme na první zmíněnou kamerku a než vlezeme do minimalistické krabičky, řekneme si něco málo o jejích parametrech.

(text a foto: Tomáš Jiráček)
Výrobky firmy Xiaomi zahrnují celou škálu spotřební elektroniky, kdy tato značka vyrábí vše možné počínaje telefony přes tablety, power banky, až třeba po akční kamery. Výrobky Xiaomi se obvykle vyznačují poměrně našlapaným hardwarem a velice příznivou cenou, což do puntíku platí i o kamerce Xiaomi Yi. Tento model není nejnovější, před časem byl představen jeho nástupce – Xiaomi Yi 4K, který by měl být konkurencí pro GoPro 4 a který snad časem také získáme pro praktický test.

Aktuálně nabízené Xiaomi Yi je k mání v základním setu za 2690 Kč, případně si lze objednat tzv. „travel set“ s dálkovým ovládáním a originálním monopodem (selfie tyčí) za 3 290 Kč. Kamera sama o sobě umí díky rychlému procesoru a 16 Mpix snímači od Sony natáčet s frekvencí až 60 fps při rozlišení FullHD (1080p), případně lze nastavit snímkování kadence až 120 fps při záznamu v režimu HD (720p). Xiaomi Yi zvládne rovněž časosběr (timelapse) s odstupem snímků 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 nebo 60 sekund. Ukládat data lze na SD kartu o maximální kapacitě 64 GB, což by mělo vystačit na 95 minut záznamu v nejvyšší kvalitě. Za zmínku a pochvalu rozhodně stojí i nízká hmotnost 72 g.

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)

Nic víc, nic míň!

Balení  kamery v základním setu je až překvapivě malé, což je dané tím, že v krabičce najdete jen kameru, baterku a kabel. Nic víc, nic míň! Pokud chcete kameru ve „full setupu“, je potřeba si příslušenství, jako je kryt nebo dálkové ovládání, dokoupit samostatně. Vodotěsné pouzdro vyjde kupříkladu na 890 Kč a dálkový ovladač pořídíte za 590 Kč.

Na jednu stranu to není úplně šťastné řešení, například v porovnání s nedávno testovanou kamerou SJ Cam SJ 4000, která již v základním balíčku obsahuje hromadu příslušenství. Otázkou zůstává, co z této bohaté výbavy skutečně využijete? Osobně třeba moc často nepoužívám dálkové ovládání, jelikož je někdy boj s jeho spárováním a navíc u většiny kamer obvykle dost rychle vysává baterku, čímž se znatelně zkrátí doba provozu. Ale záleží na úhlu pohledu a na zvyklostech toho či onoho kameramana.

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)

Pohledná krabička

Kamera Xiaomi Yi je sama o sobě velice pěkně a solidně dílensky zpracována a dost se mi líbí, že má poctivě zakryté všechny vstupy. Zvenku na kameře nenajdete žádné křičí firemní nápisy, ani milióny tlačítek a přepínačů. Naopak zde hraje prim totální minimalizmus. Kamera je na pohled opravdu pěkná, je to taková sympatická malá krabička, která má na sobě jen minimum ovládacích prvků. Konkrétně tři.

Ovládání kamery je řešeno klasicky pomocí tlačítek, nebo ji lze kontrolovat na dálku propojením přes WiFi s dálkovým ovladačem, či s aplikací v chytrém telefonu. Základní ovládání třemi tlačítky je poměrně intuitivní a jednoduché. Čelní tlačítko kameru zapíná a přepíná ji do druhého vámi zvoleného režimu, vrchní slouží jako klasická spoušť pro focení, či záznam videa a jeho ukončení. Třetí nenápadné tlačítko z boku je určeno k aktivaci/deaktivaci WiFi.

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Android OK, Apple s heslem

Když už jsme u bezdrátového spojení, je třeba zmínit, že aplikace funguje jak na Androidu, tak na iOS. Na Androidu appka šlapala jak měla, dokonce ani nechtěla heslo pro první spárování. S iOS byl trochu problém, jelikož aplikace vyžadovala heslo, které je v kameře, jenže spojení nakonec neproběhlo, údajně díky špatnému heslu. Ale třeba jsem jen udělal někde chybu. Každopádně verze pro Android fungovala spolehlivě a celkem svižně a přiznám se, že se mi její ovládání hodně líbilo. Vše je přehledné a v pohodě nastavitelné i v rukavicích, což se hodí, jelikož displej na kamerce jako takové žádný nenajdete!

Venku se kamera chová tak jak se čeká, natáčí, bliká ze všech stran, pípá a výsledek stojí opravdu za to! 

Přiznám se, že jsem se právě na tuto kameru hodně těšil, jelikož se mi líbí její vzhled, sympatická je cena a pozitivně mě naladily i doposud uveřejněné recenze a ukázková videa. Obrazový výstup z Xiaomi Yi je za mě super a je vlastně jedno, jestli to je čipem od Sony a nebo clonou f/2,8. Důležité je, že to funguje!

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček) Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)

Posaď si ji na hruď

Jelikož se ke kameře běžně nedodává žádné příslušenství, vozil jsem ji nejčastěji na hrudním držáku, uchycenou jednoduše přes klasický stativový závit, který se nachází na její spodní straně. To je po praktické stránce další velká výhoda této kamery. Co se mi líbilo byl i úhel záběru 155°, který se ukázal být pro takovýto způsob použití zcela ideální.

Výsledek si můžete prohlédnout na přiloženém videu, kde  najdete i pár časosběrů, které jsou všechny natočené a poskládané přímo kamerou. Ostatně záznam časosběru (timelapse) je nanejvýš pohodlný. Člověk si jen nastaví četnost snímků a délku celkového záznamu, zapne kameru a po skončení se může podívat na finální video, aniž byste jej museli z jednotlivých snímků lepit složitě doma ve střižně.


*kvalitu videa trochu zchroupal export ze střižny, výstupní kvalita byla výrazně vyšší!

Jediné, co mě osobně zatím u kamery chybí, a co by snad mohlo být u nového modelu Xiaomi Yi 4K již vychytané, je vyšší snímkovací frekvence. Fps 120 a 240 v rozlišení 720p, respektive 848×480 px je v dnešní době téměř nepoužitelné díky nízkému rozlišení a obecně vysokým nárokům současných diváků a tvůrců na kvalitu videa.

Co je ale použitelné a co jsem od kamery vlastně ani nečekal, protože to u ní není nikde uvedeno, je záznam v rozlišení 2,7K při frekvenci 30fps. Já každopádně nejvíce používal rozlišení FullHD (1080p) při 60 snímcích za vteřinu. Ale nebojte, v přiloženém videu jsou vidět i ostatní možnosti rozlišení.

Xiaomi Yi - test kamery (Foto: Tomáš Jiráček)

Xiaomi Yi – závěr

Z kamery Xiaomi Yi mám po testu hodně dobrý pocit a nerad ji budu vracet. Je totiž designově hodně povedená, kvalitně zpracovaná, snadno se ovládá, má funkční aplikaci pro telefon a hlavně se mi líbí kvalita obrazového výstupu. Kdybych ji měl ohodnotit pomocí hvězdiček, pak by dostala minimálně čtyři hvězdičky z pěti. Jedna chybějící by šla na vrub absence příslušenství, které by mohlo být v základním setu o něco bohatší. Stačil by třeba rámeček a jedna či dvě samolepící destičky nebo tak něco. Cenu by to příliš nenavýšilo a i tak by to byl super nákup!

Dostupnost, cenu, příslušenství a další informace najdete na webu
www.Kamerov.cz
Díky za zapůjčení!

 

Ukázková videa Xiaomi Yi z internetu

Foto: Tomáš Jiráček