reklama

reklama

SJCAM SJ4000 – test akční kamery

SJCAM SJ4000 - test akcni kameryJeště nám ani nevychladla klávesnice po testu kamery MagiCam a již tu máme na hraní další kameru. Oficiální distributor značky SJCAM™ pro ČR, Kamerov.cz, nám na test zapůjčil model SJCAM SJ4000, který láká velice příznivou cenou a převážně pozitivními recenzemi.

Představte se, prosím

SJCAM™ SJ 4000 natáčí ve FullHD (1920×1080) a umí pořídit fotografie s rozlišením až 12 Mpx. Širokoúhlý objektiv s šířkou záběru 170° toho pobere opravdu hodně a nemělo by vám proto uniknout nic důležitého. Oproti většině ostatních akčních kamer současnosti má SJCAM™ v zadní části vestavěný 1,5″ LCD displej a na jedno nabití by měla kamerka zvládnout až 70 minut záznamu.

SJCAM SJ4000 - test akcni kamery

To máte: cihly, tvárnice, hřebíky…

Nic takového u SJCAM™ shánět rozhodně nemusíte! K malé lehké kameře, vážící velice příjemných 135 g, totiž dostanete hodně bohaté vybavení.

Základní výbava SJCAM SJ4000:
1. vodotěsný obal (připojitelný k dalšímu příslušenství)
2. náhradní dvířka k obalu s průduchy (kvůli lepšímu sbírání zvuku)
3. nabíjecí kabel
4. nabíječka
5. úchyt na řídítka
6. úchyt na pásek
7. otevřený držák (připojitelný k dalšímu příslušenství)
8. baterie
9. sada úchytů pro připojení obalu a držáku k dalšímu příslušenství
10. dva nalepovací úchyty (například na helmu)
11. dvě náhradní samolepky
12. dva popruhy na přichycení (se suchým zipem)
13. dva popruhy na přichycení (se zdrhovákem)
14. jistící lanka
15. hadřík z mikrovlákna na čistění objektivu

Uff, je toho opravdu hodně, obzvlášť u kamerky v ceně 2 490 Kč (Kamerov.cz). Do zařízení tedy stačí vložit vlastní microSD kartu, nabít akumulátor a vyrazit do akce užívat si natáčení na čerstvém vzduchu.

SJCAM SJ4000 - test akcni kamery

Budeme si tykat?

Ovládání kamery je velice intuitivní a každý, kdo měl v ruce nějakou akční kamerku (vyjma dříve testovaného MagiCamu), bude s SJCAM™ kamarád během minuty. Velkým plusem je obal, přes nějž lze kameru snadno a plně ovládat. Na jejím těle najdete přitom jen pár ovládacích prvků, což je velké plus pro přehlednost. Zapnutí/vypnutí se řídí tlačítkem v přední části, kterým se volí i různé režimy. Na výběr máte natáčení, focení, prohlížení záznamů a menu kamery.

Boční tlačítka v podobě malých šipek slouží logicky k pohybu v menu, případně jejich prostřednictvím ovládáte digitální zoom. Velké vrchní tlačítko „OK“ dle zvoleného režimu spouští videozáznam, fotí a nebo potvrzuje zvolené položky v menu.

SJCAM SJ4000 - test akcni kamery SJCAM SJ4000 - test akcni kamery SJCAM SJ4000 - test akcni kamery

Na čerstvém vzduchu

Venku v terénu probíhá vše vcelku jednoduše. Kamera se zapíná krátkým stiskem a podržením tlačítka vedle čočky. Stačí cca tři vteřinky a můžete natáčet nebo fotit. Režim záznamu jsem měl zvolený primárně na hodnotách 1080p a 30 fps. SJCAM SJ4000 natáčí hodně slušně a po pravdě mě práce s ní hodně bavila.

Dle poctivých praktických testů dokáže SJCAM™ natáčet hodinu čtyřicet v kuse, což, upřímně, není moc, zřejmě z důvodu použití malé baterie. Proto doporučuji ze samostatně prodávaného příslušenství pořídit ideálně hned s kamerou náhradní akumulátor.

SJCAM SJ4000 - test akcni kameryPorovnání velikosti SJCAM SJ4000 a MagiCam S71

Obrazový výstup z kamery SJCAM SJ4000 je velice slušný, za krásného slunečného dne nemáte záznamu co vytknout. Za šera je to už horší, tak jako v případě většiny malých sportovních kamer. Výstup z SJCAM je ale i tak stále „koukatelný“. Posuďte sami dle přiložených videí…

Jednu praktickou výtku bych ale měl. Když máte kameru ve volném rámečku, je v horní pravé části obrazu vidět bílý flek – taková mlha. Když kameru dáte do voděodolného obalu, je tento jev pozorovatelný v obou rozích. Zkrátka daň extraširokého objektivu, u něhož je typicky problém „nefotit si vlastní nohy“. Není to nic, co by vysloveně kazilo záznam, pokud cíleně nehledáte chyby v obraze či nesnímáte zrovinka tmavé pozadí v rozích. Pokud by vám to vadilo, lehký ořez v PC střižně tento problém rázem vyřeší.

SJCAM SJ4000 - test akcni kameryKompletně české menu

SJCAM SJ4000 - test akcni kamery

SJCAM SJ4000 – závěr

Kamera SJCAM™ mě primárně zaujala svou cenou a poměrně pozitivními komentáři na webu. V praxi se mi hodně líbilo její bohaté základní příslušenství, ale také třeba jednoduchost a vysoká intuitivnost ovládání. Stačí pár minut a pokud jste už někdy měli akční kameru v ruce, budete si s SJCAM rozumět i bez zdlouhavého studování návodu. Za příznivého světla je navíc obrazový výstup z této kamerky více než dobrý, za šera kvalita slábne, ale stále se drží nad šedým průměrem. Z určitého úhlu pohledu ji lze považovat za skoro oslnivou, zejména zohledníte-li pořizovací cenu 2 490 Kč (Kamerov.cz).

Více o této a dalších kamerách SJCAM na webu:
www.Kamerov.cz
Cena s DPH (21 %): 2 490 Kč (92 €)

Ukázková videa pořízená SJCAM SJ4000

Texta a Foto: Los Tomanos