reklama

reklama

Santa Cruz Hightower cc (27,5+) – v sedle

Santa Cruz Hightower27,5+ | testCo si myslíte o pluskových kolech? Mají smysl, nebo je to jen výplod zoufalých mozků pracovníků marketingu? Těžko říct, pravdou je, že se z rozměru 27,5 Plus stal slušný fenomén, který začínal tak trochu jako lehčí forma fatbiku, nyní se ale transformuje do podoby neohrožených trailových zbraní, jak to krásně dokazuje třeba Santa Cruz Hightower.

Toto kolo bylo představeno poměrně nedávno, navíc v mezičase, kdy jsem na něm jezdil a než jsem sepsal toto hodnocení, spatřilo světlo světa další plusko od Santa Cruz, tentokrát omlazený model Tallboy. Oba tyto stroje přitom spojuje nejen jméno na spodní trubce a věhlasné zadní zavěšení VPP v jeho nejmodernější evoluční podobě, ale i podobná filosofie co se týká rozměrů kol a možností jejich záměny.

Santa Cruz Hightower27,5+ | test

Jeden den ryba, druhý den rak

Santa Cruz Tallboy i Hightower se totiž budou nabízet, či se již nabízí, jak v podobě pluskové (27,5+) nebo jako klasická devětadvacítka. Záleží jen na vás, kterou konfiguraci upřednostníte. Případně to můžete udělat tak, že si pořídíte plusko, k němu druhý set zapletených kol na 29“ s Boost náboji a charakter i podobu svého biku budete moci měnit podle nálady, podle podmínek a nebo podle hvězd. Kdo ví! Obě kola jsou vybavena excentrem v horním raménku (Flip Chip), díky němuž lze snadno doladit geometrii, aby odpovídala jednomu nebo druhému rozměru kol.

I když ono to vlastně nebude až tak snadné, jelikož se změnou kol se v originální specifikaci mění i vidlice, nejen užší za širší, ale také nižší za vyšší. U Santa Cruz Hightower to je 140 mm pro 29“ kola a 150 mm pro 27,5+. V zásadě se zřejmě nic hrozného nestane, pokud byste nechali na kole „tlustou stopadesátku“ a foukli do ní devětadvacítkové obruče. Toliko na obecný úvod, teď už se jde jezdit, nebo alespoň skoro…

Santa Cruz Hightower27,5+ | test

Stěhování národů ramen

Jelikož jsem měl Santa Cruz Hightower půjčený jen na chvíli, fakticky jsem se na něm vozil vlastně jen dva dny, nebudu zabíhat s popisem a jiným rozborem do zbytečných detailů. Každopádně bych rád před samotným hodnocením vypíchl jeden zajímavý bod. Santa Cruz totiž u poslední generace svých modelů poměrně výrazně překopal své zadní zavěšení VPP využívající služeb dvou krátkých ramének (vahadel) a pevného zadního trojúhelníku.

Radikální změny a přesunu se dočkalo hlavně spodní rameno, které bývalo pod středem a třeba u námi posledně testovaného stroje z této rodiny – Santa Cruz 5010c skoro kolmo k zemi. Santa Cruz Hightower, Tallboy a další ale mají již spodní rameno posunuté nad střed. Nyní je také o něco prodloužené a jeho přední oko je uchyceno v jakési kapličce nad a před středem, zhruba na úrovni převodníku. Na jedné straně je spodní rameno nyní více chráněno před přímými ataky terénu, na straně druhé na něj možná nelétá tolik „bordelu“ zespodu od předního kola, zato je zásobené bahnem a jinými lesními parádičkami seshora od zadního kola…

Výrazně jiná, přitom v principu stejná by měla být také kinematika celé zadní stavby, která by pouhým posouzením podle oka měla troch ubrat na efektivitě a zároveň přidat na aktivitě a vnímavosti. Nestudoval jsem to detailně, ale řekl bych, že pověstná trajektorie zadní osy opisující tvar písmene „S“ je víceméně ta tam. Tím ale neříkám, že to nejede!

Santa Cruz Hightower27,5+ | test Santa Cruz Hightower27,5+ | testSpodní vahadlo se nyní díky svému ukrytí v rámu hodně špatně fotí. O jeho poloze asi nejvíce vypovídá poloha čepů viditelná z boku (nahoře), o jeho provedení pak pohled „do rámu“.

Velké zdvihy + velké balóny

Santa Cruz Hightower cc, jak jsem jej měl půjčený na krátký test, je kolem postaveným pro poměrně agresivní styl jízdy. 150 mm zdvihu vidlice, 135 mm zadní stavby, hlavový úhel 67°, 35 mm široké ráfky a pláště Maxxis kombinující dvě pluskové novinky Rekon+ a Ikon+, oboje v rozměru 27,5×2,8“. Je tedy vidět, že se lidé v Santa Cruz nad svým výtvorem dost zamýšleli a vybavili jej ostřejší přední gumou a rychlejší zadní, aby byl celek jistý, přitom ale nebyl vysloveným lenochem.

To ostatně dokazují i moje praktické zkušenosti, kdy si člověk v první chvíli říká, že to nejede vůbec špatně na to, jak mohutně tohle kolo vypadá. Do karet zde hraje také prémiová výbava, plně karbonový rám a celková hmotnost více než solidních 12,84 kg (kola na mléku – bezduše). Každopádně když po chvilce s pluskem skočíte do sedla běžného kola parametru 27,5“ či 29“, zjistíte, že svižnost jízdy má stále trochu jiný rozměr než to, co člověk zažije na stroji typu Santa Cruz Hightower v pluskovém setu.

Santa Cruz Hightower27,5+ | testV případě výměny kol parametru 27,5+ za 29″ a obráceně je potřeba prohodit excentrické uložení spodního oka tlumiče, tzv. Flip Chip, aby zůstala zachována optimální podoba geometrie.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Prvotní nadšení!

Už jsem to vlastně zmínil u popisu Rocky Mountain Pipeline a dnes to budu muset zopakovat. Pluskové biky mají jednu obrovskou přednost a to je moment překvapení a fascinace, který vás neopustí minimálně půl hodiny až hodinu potom, co usednete do jejich sedla. Člověk jen žasne co to dělá, jak moc může být horské kolo komfortní, že se ovládá dost podobně jako běžná devětadvacítka a že se s ním dá sjet a vyjet skoro vše!

Všechny tyto dojmy nejsou žádným bludem, který zatemní vaší mysl, ale realitou, která ale má své meze a své limity. Míra komfortu, jakou nabízí plusko s plným a navíc krásně jemným krokem odpružení, jak jsem si to užil na Hightoweru (hurá, zase jednou RockShox), je prostě fenomenální a po přesednutí zpět na klasiku 27,5“ či 29“ se budete delší čas smiřovat s tím, „že to hrozně drncá!“

Nespornou výhodou pluskového kola je také ohromná přilnavost, kterou si vychutnáte zejména v místech se spíše pevným povrchem, kde se mají velké pláště s příjemně adhezní směsí a dostatečně ostrým vzorkem o co opřít. Zejména přední Maxxis Rekon+. Horší je to překvapivě na drolivém a sypkém podkladu, kde jsem měl pocit, že velká guma před sebou hrne hromadu kamení a tam, kde by se klasický plášť snažil zaříznout, jakoby plusko spíše plulo po povrchu, z čehož nemáte zrovna pocit plné kontroly. Zkoušel jsem to na jednom rychlém extra drolivém sjezdu, který jsem si poslední dobou docela oblíbil a který mám celkem najetý a byl to hukot!

Santa Cruz Hightower27,5+ | test

Technika nadevše

Vzpomenete-li si, nebo když zalistujete na našem webu zpět k hodnocení Authoru Patriot AM 27,5+, zjistíte, že jsem byl z pluskových kol (v tomto případě Maxxis Chronicle 27,5×3.0“) spíše lehce rozladěný, jelikož použité pláště neměly zrovna ostrý vzorek a celek nebyl příliš jistý v odkloněném svahu nebo v zatáčkách. Se Santou Hightower je to už jen díky užším a výrazně ostřejším gumám o dost lepší.

S takovým pláštěm se už člověk rád opře i do běžné rovné zatáčky, ne jen do zdi klopeného oblouku. Jistější je ostřejší obutí i na skalách a skalkách, kde velká zubatá guma hezky vede, není ani s nižším tlakem nikterak nečitelná a problém ji nedělá ani když traversujete po šikmé skalce. I zde hezky drží. Úplně nejlépe pak takovému kolu sedí, když s ním zkoušíte různé trialové pasáže, terénní schody a jiné vyhlášené sekce, kde jinde jezdíte na hraně adheze a na hraně paniky z vlastních závratí.

Kolo typu Santa Cruz Hightower vám díky velkým plášťům, vysokému zdvihu a jistému řízení poskytne tolik jistoty, jako jste snad ještě nezažili. I proto, nebo spíš hlavně proto, jsem vzal Hightower na ta nejvypečenější technická místečka co znám a zkoušel jsem, jestli se mi zase podaří posunout osobní hranice o kus dál. Někde to trochu šlo, jinde jsem zaváhal… Nebo to bylo jen v mojí hlavě?

Santa Cruz Hightower27,5+ | testMedailí jako na kvalitním vínu! Vedle ochrany boku (EXO Protection) a Tubeless Ready provedení samotného pláště je důležitým logem 3C Maxx Terra, hovořící o extra přilnavém provedení třísměsného běhounu. I takové věci podpoří jistotu řízení a terénní schopnosti.

A teď zase nahoru!

Najdete-li ten správný technický sjezd a pokud si jej náležitě užijete, věřím, že s tímto kolem určitě ano, tedy v případě, pokud nebudete naštvaní z toho, jak snadné vám najednou vše připadá, bude čas vyškrábat se zase někam nahoru a hledat další zábavnou sekci a další výzvy! Možná byste si mysleli, že to do kopce bude s tímto kolem otrava, ale chyba lávky!

Člověk sice nesmí spěchat, ale jinak se mi podařilo na Hightoweru vyjet vše co jindy, často i mnohem víc! Největším překvapením jsou technické výjezdy v nižší rychlosti, kde si můžete vychutnat hned několik předností biku s tlustými koly. Zaprvé (už asi po sté) jejich obrovskou přilnavost, a to i u relativně nízkého rychlého zadního pláště Maxxis Ikon+. Za druhé je to boční stabilita, kterou vám velké gumy poskytnou s ohledem na svou nemalou styčnou plochu.

Hned několikrát se mi stalo, že jsem dojel ke kořenu, na který je potřeba se dobře rozjet, nadhodit předek, přišlápnout, nadhodit zadek, zabrat a hlavně neztratit balanc a neprotočit zadní kolo. Ve svém testerském repertoáru mám pár takových míst, která mi tradičně dávají zabrat, s Hightowerem to ale byla brnkačka. V podstatě stačilo lehce přizvednout přední kolo, kousek dopředu posunout těžiště, pootočit kliky do záběru a zadní kolo na kořen dostat tím, že člověk vlastně jen zabral do pedálů. Žádné zaváhání, žádné proklouznutí, stačilo jen otočit nohama a byl jsem nahoře!

Santa Cruz Hightower27,5+ | testVelikost rámu je jasná, možnost použít různé průměry kol také, jen ten poslední řádek mě trochu zaskočil…

A co mezi tím?

Zatím to máme jen samá pozitiva a sociální jistoty pluskových kol, stejně jako kola samotného. Otázkou za milión ale zůstává, jak se Santa Cruz Hightower 27,5+ a jemu podobní chovají na běžných trailech, na přejezdech mezi extra technickými výjezdy a sjezdy. I zde se přitom opět potkává několik různých faktorů.

V první řadě je třeba si zvyknout na geometrii, která mi přišla krásně stabilní a jistá ve strmých sjezdech a zbytečně jsem se s ní nerval ani cestou do kopce. Občas mi ale motala hlavu právě na přejezdech. Nějak jsem se nemohl zbavit dojmu, že je přední kolo snad až zbytečně odlehčené a přestože jsem seděl na Lku, které je navíc poměrně dlouhé (horní trubka 622 mm), stále jsem měl pocit, že sedím více nad zadním kolem než ve středu kola.

Řízení proto bylo při nižších rychlostech někdy až překvapivě živé, přitom jakmile se hmota velkých kol dala výrazněji do pohybu, bylo znát, že není až tak snadné přehazovat hromadu roztočené gumy z jedné strany na druhou. Promítla se zde jak vyšší hmotnost kol samotných, tak i spíše položená a stabilnější geometrie (67°). Neříkám, že je Santa Cruz na rovinkách vysloveně tupý, zároveň ale není ani extrémně živý. Respektive pokud jej chcete rozpohybovat k pořádné akci i na běžném lesním přejezdu, řekne si jednoduše o silnější zapojení vašich rukou!

Santa Cruz Hightower27,5+ | testNejnovější generace zavěšení Santa Cruz VPP v plné kráse…

Odpružení, nad to není!

Velké gumy do značné míry dojmy z biku samotného zkreslují, navíc až tak moc tlustých kol jsem zatím nejezdil, abych dokázal odlišit kolik dělají pláště a kolik odpružení. Nicméně u Santa Cruzu Hightower jsem v tomto cítil krásnou souhru, jelikož velké gumy ještě více zjemnily již tak heboučký krok jednotek RockShox. Vepředu pracující Pike je prostě klasika a téměř etalon příkladné citlivosti, zde tomu nebylo jinak. Neměl jsem ani pocit, že by byl tentokrát zbytečně živý, naopak mi přišel hezky aktivní a rozumně progresivní.

Příjemný byl také chod zadní stavby, která mě rovněž hýčkala obrovským komfortem. Klasický RockShox Monarch DebonAir (bez Plus komory) chodil krásně jemně, citlivě a svoji kapacitu využíval s rozumem. Tím chci říct, že zadek nebyl zbytečně lineární, naopak ke konci přirozeně tvrdnul a nenechal mě tedy dostat se, za dva dny intenzivního testování, snad ani jednou až k samotnému dorazu. To při mém stylu jízdy („flow“) neberu jako negativum.

Santa Cruz Hightower27,5+ | testV zadní stavbě je tak akorát místo pro plášť rozměru 27,5×2,8″. Fatbike z tohoto Santy určitě neuděláte!

Nová ramena, nový projev

Příjemně vyvážený je u nového zavěšení VPP poměr efektivity a aktivity, případně vnímavosti. Možná za to můžou trochu i tlustá kola, každopádně pryč jsou doby, kdy člověk na klikách cítil extra pevnou oporu a stabilitu zadní partie, kterou přemohl až náraz překážky do zadního kola. Doby, kdy byl jasně patrný přechod mezi těmito stavy. Jistota záběru je stále vysoká, stejně tak i pohotové reakce rámu, když se do toho opřete. Zadní stavba ale nyní snáze a jemněji reaguje na nerovnosti i když supíte do kopce z plných sil na nejlehčí převod.

Zkrátka není to tak tuhé a ostré jako Santa Cruz VPP před pár lety, stále ale máte svůj výkon plně pod kontrolou a stále je směřován plně na zadní kolo. Zadní stavba navíc o poznání lépe reaguje i na menší nerovnosti a ve spojení s velkou gumou bez nejmenšího zaváhání kopíruje terén. Jak jsem říkal, nejen sjezdy, ale i technické výjezdy (v rozumném tempu) jsou se Santou Hightower skutečným zážitkem.

Santa Cruz Hightower27,5+ | testHodně se mi líbí téměř symetrické provedení vertikálních vzpěr zadní stavby, tedy jejich zdvojení, zejména v porovnání se staršími generacemi VPP, kde jste spojnici mezi vidlicí a vzpěrami našli obvykle jen na jedné straně.

KOMPONENTY

V rychlosti a vcukuletu proběhneme základní komponenty. Vidlici a tlumič jsem již zmiňoval a o pláštích Maxxis Rekon+ a Ikon+ toho padlo snad také dost. Zcela bezproblémové, jisté a přesné je řazení SRAM X0 v konfiguraci 1×11 a tradičně lehce náladové byly brzdy SRAM Guide RSC. Ty totiž občas změkly, jindy se zase napumpovaly, jinak ale brzdí jemně, jistě a stabilně.

Co mě trochu šokovalo byla po delším čase zkušenost se sedlovkou RockShox Reverb, který mi najednou připadá strašně pomalý, jeho ovládací páčka klade docela velký odpor a nehýbe se zrovna rychlostí světla. Všechno to funguje jistě a spolehlivě, avšak v porovnání se současnou konkurencí, třeba 9point8 Fall Line Ale počkejme si, jak na tom bude Reverb nové generace – představení.

Santa Cruz Hightower27,5+ | testSRAM Guide RSC – vysoký výkon, plynulá modulace a někdy trochu náladový chod. Příjemná byla 800 mm dlouhá řídítka Santa Cruz, zato originální lock-on gripy při silnějším záběru trochu cvakaly – vykazovaly menší vůli…

Santa Cruz Hightower – závěr

Se Santou Hightower mě pojí jen krátká zkušenost, ale stála rozhodně zato. Tento i další moje zážitky s plně odpruženými plusbiky dokazují, že daný segment není nesmyslný, jen je třeba najít mu to správné využití a vyžití. I u mě doma, v okolí Prahy, jsem našel řadu míst, kde se tlusté pláště a vyšší zdvihy osvědčily. Vychutnal jsem si pár sjezdů, kde se jindy „klepu strachem“, a jiné méně náročné jsem proletěl jako by tam skoro ani nebyly.

Santa Cruz Hightower s koly 27,5+ není odpovědí na vše, co se týká náročné jezdecké techniky. Jak jsme si třeba řekli, tak sypký a drolivý povrch není úplně tím pravým pro parametr 27,5 Plus. Pokud ale jezdíte často po strmých skalách, po kořenech a jiných převážně pevných překážkách, pak budete z možností tohoto stroje nadšeni. Na jiných lehčích a členitějších trailech, které si člověk dokáže s běžným bikem dokonale vychutnat, se ale budete nejspíš nudit, nebo se naopak trápit bojem s většími a těžšími koly než běžně vozíte. Naštěstí je zde možnost Hightower přestavět na 29“, nebo si jej na velkých kolech rovnou objednat a Plusko si nechat jako možnost v záloze.

Více o tomto kole najdete na mezinárodním webu
www.santacruzbicycles.com

Test tohoto stroje byl možný díky lidem z
www.03Probike.cz

Hmotnost: 12,84 kg
Tlaky (vidlice/tlumič): 75/210 psi
Řídítka: 800 mm
Posed: 54 cm

SantaCruz-Hightower-275Plus-geometry-29

SantaCruz-Hightower-275Plus-geometry-275Plus

Foto: Štěpán Hájíček