reklama

reklama

Vše důležité o technologii MIPS (Bell & Giro)

www.mipsprilby.cz - MIPS®

Co je to MIPS®? V první řadě zkratka anglického výrazu Multi-Directional Impact Protection System. V praxi se jedná o systém, který se pomocí pružně uchycené skořepiny uvnitř cyklistické nebo lyžarské helmy snaží minimalizovat rotační energii vznikající při pádu na hlavu a tím umocnit míru vaší ochrany.

O technologii MIPS® jsem vás již vícekrát informovali, stejně tak o tom, že se toto řešení v modelovém roce 2016 objeví u celé řady přileb Bell a Giro. Není to sice zadarmo (cena obvykle vzroste o 500 Kč proti klasickému modelu), je to ale částka vcelku přijatelná, zejména když si uvědomíte, že se jedná primárně o ochranu VAŠÍ hlavy!

Uvědomit si je třeba také to, že pády a následné nárazy hlavou o tvrdou překážku (zem, strom, kámen atd.) jsou jen výjimečně vysloveně přímé – kolmý náraz do překážky. Mnohem častěji se jedná o kombinaci přímého nárazu a větší či menší rotace, respektive o náraz pod určitým úhlem, který vyvolá onu rotaci. A právě v takovém případě vstupuje do hry technologie MIPS®, která svým způsobem kopíruje „konstrukci“ naší hlavy, či přesněji řečeno „uložení“ našeho mozku.

Jak všichni jistě dobře víme, náš mozek není s naší lebkou spojen natvrdo, nýbrž uvnitř naší hlavy „plave“. Tak je tomu i proto, aby byl při nárazu chráněn, aby byla síla úderu spojeného s rotací co nejvíce pohlcena. Stejné je to s technologií MIPS®, která se ten samý efekt snaží vlastně jen umocnit a ušetřit obsah naší hlavy toho nejhoršího.

Bell Super 2R MIPSPohled na vnitřní pružně uchycenou skořepinu MIPS® v podání helmy Bell Super 2R MIPS (vozí Zvololuš).

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Kde hledat MIPS®?

Pokud vás technologie MIPS® zajímá a chtěli byste se o ní dozvědět něco víc, případně pokud byste si chtěli prohlédnout všechny dostupné helmy Bell a Giro ve variantě MIPS®, a to jak cyklistické tak i lyžařské, máme pro vás dobrou zprávu. Nedávno totiž byly spuštěny stránky www.mipsprilby.cz, kde najdete všechny důležité informace, stejně tak i katalogy a seznam prodejců přileb Giro a Bell.

Pro rychlý náhled a prvotní představu o technologii MIPS® koukněte na níže doplněné video, i to je součástí webu www.mipsprilby.cz, případně na níže umístěný PDF leták popisující a vysvětlující vše důležité týkající se ochrany vaší hlavy systémem MIPS®.

Testujeme MIPS®

A pokud byste rádi načerpali i pár praktických poznatků, pak sledujte nadále naše stránky www.BikeAndRide.cz, kde již brzy uveřejníme test helmy Giro Feature v provedení MIPS®, která nám dělala společnost po celou sezónu 2015.

GIRO Feature MIPS GIRO Feature MIPSPohled na celou sezonu testovanou helmu GIRO Feature MIPS – více fotek v galerii na konci článku.

PDF leták popisující technologii MIPS
GIRO-Bell-MIPS

GIRO Feature MIPS – kompletní test

Helmy s technologií MIPS v nabídce obchodu
www.koloshop.cz
koloshop-logo-PNG

Foto: Štěpán Hájíček