reklama

reklama

Bell Super 2R MIPS (představení)

SAMSUNG CSCBellka „SuperBellka“ stanovila v době svého uvedení na trh takříkajíc nový standard vzhledu, konstrukce a výbavy moderní enduro helmy a stále je v tomto směru považována za etalon třídy. Nyní přichází inovovaná verze 2R, která by mohla být dalším milníkem v pohledu na ochranu hlavy pro milovníky rychlostních zkoušek.

Pokud jste se již někdy zúčastnili enduro závodů u nás nebo v zahraničí, dost možná vás napadla otázka, jak se elegantně vypořádat s nikoliv výjimečnou potřebou vozit dvě helmy najednou. Na technické eRZety se více než hodí celoobličejová přilba (integrálka), kterou ale v rámci přejezdů mnozí piloti mění za lehčí a vzdušnější MTB kokos. Tahat přitom s sebou dva škopky není zrovna med jak po stránce hmotnosti, tak i potřeby stále něco měnit a připínat na batoh.

Bell, zdá se, má na to jasnou odpověď v podobě modelu Super 2R. Ano, není zdaleka první, kdo přišel s helmou, u níž lze snadno odepnout spodní část chránící bradu, jelikož takových helem se na trhu dnes najde víc. A sáhneme-li do minulosti, najdeme i tam pár podobně koncipovaných kousků, které ale nejspíš předběhly svou dobu. Mně se třeba vybavuje starší MetParachute.
Aktuálně jen na trhu třeba Met Parachute nebo Cratoni Shakedown, obě mají ale bradu šroubovací…
Dalších pár současných i historických kousků najdete v gamerii

Bell Super 2R MIPS

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Není první, ale je vidět!

Bell tedy není první, ale tak nějak to vypadá, že tento nápad chytil za správný konec a celou myšlenku dotáhl skoro k dokonalosti. Když ničím jiným, tak systémem přezek bez potřeby sahat po nářadí! Už klasická varianta Super je super, mně osobně na mou kulatou hlavu moc nesedí, ale třeba Kuba si ji nemůže vynachválit. V provedení 2R se pak jedná o takřka ideální hračku na enduro závody.

Přiznám se dobrovolně a bez mučení, že mě zprvu ani nenapadlo uvažovat o možnosti nasazování či sundávání brady přímo na hlavě. Tedy do doby, než jsem si pustil instruktážní video. Vždyť je to ale zcela jasné, proto jsou na helmě ony tři velké klipy, tři upínací páčky, které snadno nahmatáte, i když je helma na vaší makovičce.

Bell Super 2R MIPS

Bell Super 2R MIPS

Určitě je dobré si celý mechanizmus připojování čelistního dílu (chin-bar) prohlédnout a vyzkoušet nanečisto mimo vaši hlavu, jakmile ale pochopíte systém, jak vše zapadá do sebe, není problém tento úkon zautomatizovat, abyste bradu sundali a nandali i se škopkem na hlavě.

K nasazení stačí trefit výstupky na čelistním dílu do spodních větracích otvorů na helmě, poté zaklapnete zadní klip, ruce přesunete na boční přezky, lehce zatlačíte směrem k hlavě a obě páčky zajistíte. Demontáž je ještě snazší, kdy postupně uvolníte všechny tři páčky, bradu vzadu trochu roztáhnete a můžete ji hned cvaknout na batoh. Prostě pohoda jazz!

Co jsme ještě neřekli…

Helmu Bell Super jako takovou asi nejspíš povětšinou znáte, loni jsme si představili základní Bell Super, který s námi objel celý rok. Základem je bytelná konstrukce doplněná o poctivou ochranu formou pevné skořepiny na všech důležitých místech a typickým zesílením v oblasti čela. Velkolepý štítek drží na místě dvě neskromné matice, díky čemuž jej lze polohovat zcela dle libosti. Tedy i zvednout natolik, aby se pod něj vešly velké DH brýle.

Stahování je řešeno nově pomocí systému Twin Axis Gear (TAG), za kterýmžto jménem se skrývá klasické upínací kolečko a mechanizmus umožňující výškově polohovat stahovací pásek na týlu ve vícero polohách v naprosto dostačujícím rozsahu. Šikovné je, že byl mechanismus stahování skryt pod zadní část helmy, přesto je k němu dobrý přístup i s připnutou bradou. Bohatě pogumované ovládací kolečko totiž ční směrem dolů, takže stačí sáhnout jednou rukou, utáhnout a nic víc neřešit.

Bell Super 2R MIPS

Bell Super 2R MIPS

MIPS – ochrana ve 3D

Volitelný prvek nadstandardní ochrany představuje technologie MIPS, kterou mít v helmě můžete i nemusíte (příplatek k základu 500 Kč). Toto řešení jsme si již před nějakým časem blíže popsali (MIPS – představení), nyní jsme si jej i prakticky ohmatali. V kostce se jedná o systém, kdy není vnitřní plocha helmy s výstelkami připevněna napevno ke korpusu přilby, nýbrž se nachází na samostatné „plovoucí vrstě“ MIPS. Ta je pak s polystyrenovým tělem spojena pomocí vícero pružných (elastomerových) čepů, díky nimž se tato separátní skořepina může pohybovat libovolným směrem v řádu několika milimetrů.

Bell Super 2R MIPS

Canyon-Strive-CF-8_0-05

Jednoduše, když se zahledíte do útrob helmy, těžko zde přehlédnete vnitřní nápadně žlutou skořepinu, se kterou lze hýbat sem a tam. Důvodem je skutečnost, že helma jako taková dokáže dobře vstřebat přímý náraz, nic jiného však neumí. Když ale padáme, jedná se jen málokdy o přímou ránu, častěji je pád doprovázen určitou rotací.

A právě zde podává pomocnou ruku systém MIPS, který dokáže do jisté míry potlačit i tyto rotační síly a lépe tak ochránit vaši hlavu, mozek či páteř. Je to stejné jako s naším mozkem, který také není spojen s lebkou napevno, ale je obklopen mozkomíšním mokem, aby byly zmírněny dopady tvrdého nárazu. Jasnější a názornější je to z přiloženého videa.

BELL Super 2R MIPS – první dojmy

Již několikrát bylo zmíněno, že jsme Superku měli na hlavě již nějaký čas, tedy její první generaci. Jmenovitě Kuba a Zvolouš. Druhý ze zmíněných kolegů, který původní model vyměnil právě za 2R MIPS, přitom zřetelně poznal rozdíl ve vnitřním tvaru verze starší a nejnovější. Je otázkou, zda je to zásluhou systému MIPS, nebo přepracovaného upínacího mechanismu, případně vším dohromady.

Výsledkem je každopádně skutečnost, že první generace Bell Super seděla Zvoloušovi na hlavě slušně, nová 2R MIPS mu sedí dokonale! S helmami je to ale jako se sedly nebo s botami. Každý máme jinou lebku a ne každému sedne ta samá helma. Já osobně původní Superku nenasadil (velikost M byla moc úzká, L jsem zase neutáhl), novou generaci už zvládám, ale stále mi lépe sedí levnější Bell Stoker.

Nasaď si bradu

Jezdit s připnutou bradou jsme zatím zkoušeli jen letmo, nasazování čelistního dílu na hlavně jsme zatím ještě nezkoušeli. Já osobně, zvyklý pouze na kokosy, si v plně uzavřené Superce 2R připadal poměrně bezpečně, Zvolouš zmlsaný MX integrálkami už tak nadšený nebyl. V tomto případě jde především o osobní přístup. Klasickou pevnou a jednodílnou integrálu Bell Super 2R nikdy nenahradí, jako přídavný prvek ochrany na enduro a také jako nástroj, jak dostát požadavkům pořadatele o celoobličejové ochraně, je Super opět super!

Když to tady tak skládám, zjišťuji, že jsem tuto skořepinu ještě ani nezvážil, proto doplním pouze údaj o hmotnosti původního Bell Super 395 g (zváženo u vel. L 58-62 cm) a 694 g (tovární údaj Bellu celé helmy i s bradou a systémem MIPS). Na další postřehy a poznatky si budete muset chvilku počkat… Ale nebojte, prověříme ji důkladně!

Ceny – eshop.progresscycle.cz
Progresscycle.cz
BELL Super 2 – 3 599 Kč
BELL Super 2 Mips – 4 099 Kč

BELL Super 2R – 5 499 Kč
BELL Super 2R Mips – 5 999 Kč

Canyon-Strive-CF-8_0-01

Foto: Štěpán Hájíček