reklama

reklama

AEE MagiCam S71 – test akční kamery

AEE MagiCam S71 - test kameryBikeAndRide.cz nejsou jen kola a biková technika. Rádi se dotkneme i témat příbuzných či souvisejících. S oblibou třeba používáme akční kamery, proto jsme se rozhodli udělat na konci roku několik testů této „jemné elektroniky“, přičemž začínáme s kamerou AEE MagiCam S71.

Text/test: Los Tomanos & Štěpán Hájíček | Foto: Los Tomanos | Video: Los Tomanos & Štěpán Hájíček

Tuto kameru jsme používali v průběhu skoro celé sezony 2015, proto máme zkušenosti celkem bohaté. Víme samozřejmě, že na trhu je již její lehce omlazený nástupce, AEE MagiCam S71 TOUCH CZ, jehož hlavní předností je displej s dotykovým ovládáním a kompletně českým prostředím. To by snad mělo vyřešit základní nedostatky se složitostí ovládání námi testované verze, o nichž bude řeč níže.

AEE MagiCam S71 (tedy varianta bez dalších přídomků) vzhledem i velikostí dosti připomíná dnes již legendární a dobře známé GoPro. Můžete si myslet co chcete, ale přirovnání a porovnání těchto kamer se proste nevyhnete. Ostatně srovnání se nebojí ani výrobce (český dovozce MagiCam), který se naopak přímým srovnáním sám chlubí (viz obrázek níže). Hlavními taháky MagiCamu jsou přitom schopnost natáčet v rozlišení až 4K, širokoúhlý objektiv, nasazovací displej jako součást základního balení, dálkové WiFi ovládání nebo třeba druhá baterka zdarma!

To vše dnes vyjde na  9190 Kč (AEE MagiCam S71 TOUCH CZ
www.magicam.czNaše prvotní představení – AEE MagiCam S71

AEE-MagiCam-S71-GoPro-Hero3-th

Jen malé repete (aneb slovo výrobce)

Kamera AEE MagiCam S71 disponuje širokoúhlým ultrasharp HD objektivem (až 150°), který podporuje focení a nahrávání videa v Ultra HD (4K a 2,7K). Přítomna je samozřejmě i možnost nahrávání v rozlišení Full HD a HD (1080p, 960p a 720p). Kvalitu obrazu podporuje použitý senzor Exmor R, jehož světelná citlivost je až dvojnásobná oproti obyčejným CMOS senzorům. Natáčet tedy můžete bez sebemenších potíží i ve ztížených světelných podmínkách, kde by si jiné senzory nedokázaly poradit.

K dispozici je, stejně jako u předchozího modelu, možnost natáčení ve vysoké snímkovací frekvenci (až 120 fps), což spolu s využitím vysokého rozlišení umožňuje tvorbu působivých zpomalených záběrů v excelentní kvalitě. V módu Full HD (1080p) lze záběry zpomalit až dvojnásobně (60 fps), v módu HD (720p) dokonce až čtyřnásobně (120 fps). Můžete tak vytvořit video, které se stane perfektní prezentací každé vteřiny vašich zážitků. Pro věrné zachycení zvuků kamera disponuje kvalitním dual-mic stereo mikrofonem, díky kterému ji lze využít také jako diktafon.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Tlačítka a tlačítka…

Při vybalování z krabice vás nic zázračného nepřekvapí. Kamerka je sama o sobě vcelku malá a lehká. V přední části má několik ovládacích prvků, přesněji až nezvykle mnoho ovládacích prvků, díky čemuž působí skutečně „profesionálně“. Řadu klíčových funkcí lze tedy ovládat napřímo, aniž byste se museli „hrabat v menu“.

Na čelní straně přístroje najdete klasické tlačítko pro zapnutí nahrávání (velké zelené), dále pak směrem od shora dolů přepínače pro aktivaci WiFi, přepínání celoplošného či středového měření expozice, G-sensor (možnost automatické aktivace záznamu při pohybu přístroje) a nakonec je zde přepínač on-off.

Aby toho nebylo málo, pak na horní straně kamery je tlačítko pro ukončení záznamu videa (červený čtvereček) a tlačítko se symbolem fotoaparátu s vícero funkcemi. Při prvním stisku (v režimu záznamu videa) přepne kameru do režimu focení, při dalším stisku funguje klasicky jako spoušť. V  průběhu záznamu videa pak je možné tímto tlačítkem pořídit statické fotky, aniž by to ovlivnilo průběh natáčení.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Připojení a další tlačítka…

Na horní straně se dále nachází displej, který vás informuje o zvoleném režimu, formátu záznamu, stavu baterie, dostupném prostoru na kartě, aktivaci WiFi atd. Zespodu najdete stativový závit, což jednoznačně kvitujeme jako možnost maximální všestrannosti z hlediska variant upevnění i bez originálního příslušenství. Třeba na univerzální selfie tyč se stativovým šroubem! A konečně z boku najdete pod pevnou plastovou krytkou tři porty – dírka na microSD karty, micro HDMI a micro USB pro nabíjení či připojení k PC.

AEE MagiCam S71 - test kamery

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

V krabici se dále nachází externí  displej, který se při troše cviku snadno přicvakne na záda kamery. Připnutý displej sice patrným způsobem navýší tloušťku přístroje, respektive celkové rozměry, jeho prostřednictvím se ale můžete nejenom dívat na to co fotíte/natáčíte, nebo co jste již zaznamenali. Displej vám totiž umožní také „celkem snadno“ měnit nastavení kamery. K tomu slouží sedm dalších tlačítek, kdy vedle obligátních +/- a </>  najdete tlačítko OK, vše z horní strany, z boku navíc „M“ (menu) a zahnutou šipku jako signalizaci pro aktivaci režimu prohlížení.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Záseky při prohlížení

Jsou to jen drobnosti, ale někdy zbytečně obtěžující a brzdící v práci. Když si třeba chcete prohlédnout poslední snímek nebo poslední video, stisknete tlačítko se zahnutou šipkou a musíte počkat, než se načte celá galerie miniaturních náhledů a to při zaplnění videi chvíli trvá. Konkrétní snímek nebo video si vyvoláte stiskem tlačítka OK, zpět se ale vracíte opět tlačítkem pro náhled. To musíte navíc mačkat tak dlouho, dokud neopustíte zcela režim prohlížení. Pak lze teprve pokračovat v další práci s kamerou!

Nakonec tu máme jen pár dalších nebytností jako je třeba baterka a druhá baterka. Docela zajímavý je její tvar, kdy akumulátor samotný tvoří záda kamery (nevkládá se do otvoru). Navíc je zde maličký přepínač pro zajištění polohy baterie. Budeme-li pokračovat ve výčtu, najdeme v balení také dálkové ovládání, vodotěsný kryt (do hloubky 100 m), různé klouby, samolepku proti mlžení, tzv. „case free“ držák a 2x samolepku s držákem na helmu. Uff, není toho málo, snad jsem na nic nezapomněl!

AEE MagiCam S71 - test kamery

Jak jí to sluší?

Nedá mi to, abych hned kameru nevyzkoušel, dal ji do krytu a zjistil, jak jí to sluší. Což o to, ono jí to sluší, jenže kamera je v krytu nějaká těžká a velká. Jdu ze šuplíku vyhrabat mou starou velkou Driftku a porovnat hmotnost. Už v ruce je znát rozdíl ve prospěch Driftu, hned na to jdou kamery na váhu, a? Drift 171 g, S71 212 g (včetně displeje a krytu), a pro porovnání vážím ještě GoPro 3+, u které váha ukazuje 135 g (rovněž s pouzdrem).

Nejsem blázen vážit kamery a řešit gramové odchylky, jen nechci na helmě vozit „další helmu“ nebo čtvrt kila uzenin! 212 g mi přijde jako opravdu hodně, zvlášť v případě, když MagiCam konkuruje nejen cenou GoPro Hero 3+. Proč zrovna srovnání s GoPro? Zaprvé je to prostě etalon třídy, za druhé proto, že každá „čínská kamera“ chce být jako GoPro! Chce pokud možno stejně vypadat a chce, aby se taky tak prodávala. Jenže k tomu podobný vzhled a srovnatelné základní parametry nestačí.

To jsme ale trochu odbočili. Na obhajobu MagiCamu je naopak potřeba říct, že když se odpojí všechen „balast“, zůstane samotná kamera a ta se hodí přes „case free“ držák na helmu, tak o ní skoro ani nevíte. Alespoň tak mi to popisoval Štěpán, který měl právě MagiCam na hlavě v průběhu letošního Enduro X Race Dolní Morava 2015, kdy v reportáži najdete záznam jednotlivých RZ pohledem jezdce a to zcela bez úprav – čistě na YouTube nahraná videa.

AEE MagiCam S71 - test kameryPorovnání hmotnosti akčních kamer – zleva AEE MagiCam S71 (vč. pouzdra) | GoPro Hero 3+ Black Edition (vč. pouzdra) | Drift Ghost HD

Zapnu si tě na „dálku“

Ještě doma v teple zkouším WiFi a stahuji appku, díky které si kameru můžete spojit s telefonem (Android i Apple) a sledovat co točíte, měnit nastavení, stahovat a sdílet fotky i videa atd. Aplikace sama o sobě je celkem povedená, kamera se připojuje bez větších záseků, stahování funguje atd.

Tak tomu alespoň bylo na iPhonu a na Androidu generace 4.0. Po aktualizaci na Android 5.0 aplikace MagiCam zmizela a dala se použít jen čínská verze s „rozsypaným čajem“. Na Google Play je ale nyní několik aplikací od AEE pro Android 5.0, takže by to chtělo jen stáhnout a vyzkoušet, která funguje a která nikoliv.

AEE MagiCam S71 - test kameryNáhled prostřední aplikace AEE MagiCam pro Android 4.0 a vyšší

K čemu že je ten G-senzor?

Další co mě zajímalo byl G-senzor. Tedy systém fungující tak, že jakmile se kamera pohne, spustí se nahrávání (G-senzor = čidlo zrychlení). Vtipné bylo, když si v marastu na Dolní Moravě Štěpán tuto funkci omylem zapnul a pak se divil, že to nic nedělá, když se snažil zapnout záznam na startu poslední RZ. G-senzor ale naštěstí zafungoval, kameru zapnul a tak jsme nepřišli o pohled na závěrečnou erzetu! Jinak tedy G-senzor slouží primárně k záznamu v autě. Stojíte na místě, nic se neděje. Jedete, kamera točí! Nahrávat přitom může ve smyčce a přehrávat staré záznamy, pokud si je dřív sami neuložíte.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Jde se z tepla ven!

Kameru ukládám do přepravního sáčku, celé to balím do batohu a uháním ven. Bohužel asi i díky vyšší váze se kamera nedostala celý den z pouzdra ven. Druhý den musí být jiný! Vyrážím ven jenom s kamerou a na rovinu říkám: „Zapomeňte na vše, co o ovládání akčních kamer víte. Tady je totiž vše jinak, úplně jinak!“ Tak například: kameru přepínačem zapínám, svítí červeně. Mačkám tlačítko stop, kamera stále svítí červeně. Mačkám tlačítko pro záznam a kamera začne blikat zeleně. Ok, barvy jsou obráceně… S tím se snad i dá žít!

Co se týká nastavení, můžete MagiCam ladit třemi způsoby. V prvním případě si na kamerku připnete displej a pomocí něj si změníte požadované nastavení, což je asi nejsnazší a nejpřehlednější varianta, i když do intuitivnosti ovládání většiny konkurence (Drift, Ricoh, GoPro) je hodně daleko. S dotykovým ovládáním to snad bude lepší. Pokračování je takové, že pokud s sebou nemáte větší dvířka krytu (pro kameru s displejem), tak obrazovku zase sundáte, kameru vložíte zpět do krytu a točíte či fotíte od oka.

V druhém případě vytáhnete chytrý telefon a přes WiFi se připojíte ke kameře, změníte požadované nastavení a točíte. V třetím případě vytáhnete dálkové ovládání, která má sice šikovnou sponu, displej a několik tlačítek, je ale větší než kamera samotná. Alespoň jej člověk jen tak neztratí! Na dálkovém ovladači si snadno nastavíte maximální úhel zobrazení, přepněte z natáčení na focení atd. Teoreticky lze kombinací dlouhého stisku tlačítka fotoaparátu a mačkáním dalších tlačítek nastavit i jiné věci a funkce, my si z toho ale po chvíli zkoušení začali trhat vlasy, tak jsme toho radši nechali.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Škoda té složitosti!

Ono je asi nejhorší, když kameru máte nastavenou třeba na 720p a 100 fps (snímků), přitom chcete jen rychle přepnout nastavení záznamu řekněme na 1080p a 30fps a jet dál. Uděláte to, hned to ale nebude. To už je snazší sáhnout pro displej nebo počkat, až se spáruje telefon a kamera, než se o něco pokoušet na dálkovém ovladači. Ten se za dobu testování několikrát kousnul, nebo se nechtěl chytit a jednou se zadřel tak moc, že jsme museli počkat, až se vybije na nulu, aby se zresetoval!

Když už jsme u té rychlosti… Jak dlouhou trvá vypnout kameru do stand-by módu? GoPro cca 3 vteřiny, Drifta cca 5 vteřin a  MagiCam přes 7 vteřin! Vím, že se tu bavíme o vteřinkách, mě to ale v reálném životě dost rozčilovalo! Jak jsem ale psal na začátku, všechno je zde prostě jinak a neříkám, že se na to nedá zvyknout.

AEE MagiCam S71 - test kamery

Na první dobrou… Nebo ne?

První natáčení s kamerkou MagiCam S71 bylo fajn a rovnou musím uznat, že se mi líbí umístění kontrolních diod i ve spodní části. Tudíž, když ji máte například vzhůru nohama na hrudním držáku, vidíte, že natáčíte. Z prvního videa jsem byl, jemně řečeno, zklamán. Kamera neostří kam by měla a také se mi zdá, že záznam 100 snímků za vteřinu nevypadá tak, jak jsem si představoval.

Inu dobrá, volám kamaráda Davida a ten mi zapůjčuje na srovnání GoPro Hero 3+, takže budeme mít srovnání MagiCamu s uznávanou a chtěnou alternativou. Obě kamery jsem nastavil na stejné parametry a vždy zapnul ve stejný moment. Zaznamenány tedy byly stejné záběry ze stejného úhlu a výsledky vidíte ve srovnávacím videu níže.

Co z videa plyne je vidět hned na první pohled. Obrázky z MagiCam S71 jsou lehce zbarvené do šedi a obraz je celkově bez barev. U Hero 3+ je tomu přesně naopak. Vše pěkně barevné a navíc i širší úhel záběru. Když dokoukáte srovnávací video až do konce, všimnete si zpomaleného záběru, na kterém je jasně vidět, že S71 lépe ostří. Zase na druhou stranu se GoPro 3+ nedá upřít líbivější barevnost a lepší prokreslení stromů a celkového okolí.

Podobně jako je to u GoPro 3+, i u MagiCam S71 díky superširokému záběru vidíte na řídítkách obě ruce. Celé video bylo pořízeno v rozlišení 1080p při 50 obrázcích za vteřinu (50fps). Ano, MagiCam S71 umí i 4K, jenže jen při 12 snímcích za sekundu (12 fps). Skutečně použitelné rozlišení kamery je 2,7K, kdy MagiCam umí zaznamenat pro oko plynulých 25 snímků za sekundu (25 fps). Srovnávací video opět níž.

Krom toho, že je kamera vodotěsná do 100 m (pouze s velkým pouzdrem) a můžete si ji vzít na kolo či na jinou venkovní aktivitu, umí i obstojně fotit a vytvářet timelapse. Pár fotek neupravených, přímo z kamery najdete v galerii na konci článku. Co mě potěšilo ale více a co jsem opravdu nečekal, je nastavení exportu pro timelapse.

Funguje to jednoduše. V menu si nastavíte timelapse mód, definujete jak často má kamera fotit a doma si z kamerky jednoduše „sosnete poskládané video“. Pravda, tohle se pomalu stává standardem, ale úplný standard to není a skládat doma ve střižně tisíce samostatných obrázků do plynulého videa není úplně triviální zákrok. Takhle ale máte v ruce hotové video, které lze editovat jak jste zvyklí.

AEE MagiCam S71 - test kamery

AEE MagiCam S71 – závěr

MagiCam S71 rozhodně není kamera, která vám hned po koupi přiroste k srdci, zejména pokud jste již dříve měli tu čest s jinou věhlasnější značkou produkující akční kamery. Má také svoje mouchy, jako je například zbytečně velké dálkové ovládání, nebo „divné“, komplikované a v řadě případů i pomalé ovládání – zejména pokud měníte něco složitějšího. V případě, že si jednou nastavíte parametry videozáznamu a focení, pak už jen kameru zapínáte, vypínáte a přepínáte foto/video, není moc co řešit.

Obrazové výstupy z MagiCam S71 nejsou v případě videa ani fotek vůbec špatné. Fotky za dobrého světla lze označit za výborné, bohužel optimální světelné podmínky nepanují zdaleka vždy. S videem je to podobné. Za dobrého světla je obraz hezky čistý a ostrý. Pokud by vám chyběly živější barvy, lze to celkem snadno dohnat ve střižně na počítači. Za zhoršených světelných podmínek už to není až takový zázrak, i když se kamera stále snaží a výstup je minimálně použitelný, jak dokazují námi nahraná videa.

Otázka tedy zní, stojí MagiCam S71 za ty peníze? Těžko říct. Za stejnou sumu si můžete pořídit slovutné GoPro Hero 3+ Silver, nebo si připlatit za Hero 3+ Black. V případě dokoupení srovnatelné výbavy ale konečná cena rapidně naskáče! Nebo to vezměte naopak. Za pár tisíc si lze koupit líbivou čínskou akční kameru, která umí 1080p a netočí vůbec špatně, zejména s ohledem na svou cenu. Výběr je dnes vskutku obrovský, proto vám jednoznačnou radu nedáme. Sorry, je to zase na vás. Záleží na konkrétních požadavcích, prioritách, zvycích, rozpočtu atd.

Líbí se… Dalo by se zlepšit… Pro koho?
Malé rozměry a nízká hmotnost samotné kamery
Bohatá základní výbava (např. náhradní baterie v ceně)
Vodotěsný kryt pro použití v hloubce až 100 m
Držák „case free“
Stativový závit v těle kamery
Odnímatelný displej v ceně
Dálkové ovládání v ceně
Možnost dokoupit lehké pouzdro za rozumné peníze
Cenová přívětivost doplňků
Tlačítka a přepínače vybraných funkcí (není třeba vše řešit skrz menu)
Vcelku použitelná, stabilní a funkční aplikace pro Apple i Android
Slušný obrazový výstup
Umí až 4K, ideální pro natáčení v 2,7K
Obrácená logika světelné signalizace (červená – stand-by / zelená – natáčí)
Složité nastavování
Ne zrovna intuitivní prostředí menu
Moc tlačítek, v nichž se člověk ztrácí
Nelogičnost určitých kroků v menu
Schovaná nastavení určitých funkcí uvnitř menu
Pomalé načítání náhledů
Relativně pomalý start a vypínání
Velký objem a velká hmota při vložení kamery do velkého pouzdra – neforemnost
U kol se mi něco podobného hodnotí lépe, u akční kamery je to složitější. MagiCam se modelem S71 chce hodně na těsno dotáhnout k ikoně GoPro, což se v určitých aspektech daří, v jiných méně. Obrazový výstup nemá ke Goučku až tak daleko, parametry jsou hodně podobné a vybavenost je u MagiCamu vyšší. Chcete-li tedy kameru co točí a fotí skoro jako GoPro, přitom je za stejné či menší peníze a k tomu i lépe vybavená, může být MagiCam vaší volbou. Jen se musíte smířit se specifiky MagiCam a zažít si ne zrovna standardní postupy ovládání. S výsledkem ale poté nejspíš budete spokojeni.

Videa z produkce BikeAndRide pořízená kamerou AEE MagiCam S71

Foto: Los Tomanos