reklama

reklama

Novinky Giant, Giro, Bell 2016

Reign 275 2_LTD-startPrezentačních akcí jsem letos pár navštívil, několik jsem jich ale musel vynechat, včetně akce pořádané společností Progress Cycle, kde byly k vidění novinky značek Giant, Liv, Giro, Bell, CamelBak a další. Proto jsem se nedávno zastavil v sídle Progressu v Hostivicích na kraji Prahy, abych si v klidu prohlédl a nafotil to nejdůležitější…

Zejména jsem se soustředil na kola Giant a Liv, kde sice mezi biky není žádná zásadní novinka, i tak je zde ale k nalezení celá plejáda zajímavých strojů, ať již díky novým lákavým barvám a designům nebo s ohledem na jejich poladěné osazení. Dále jsem si posvítil, místy doslova pomocí blesku, na sedla a sedlovky Giant a okrajově též na helmy Giro a Bell. Více formou popisků u jednotlivých produktů.

GIANT Trance 27,5 1
Na Giantu Trance 27,5 se meziročně nic zásadního neměnilo, snad kromě barev a specifikací. Tento kousek, Trance 27,5 1, nejvyšší hliníkový model, nad nímž jsou v nabídce ještě dva karbonové Advanced stroje, není zrovna kolem za pár peněz (MOC 106 999 Kč). Svému budoucímu majiteli ale nabídne kompletní sadu Shimano XT v konfiguraci 1×11, vidlici Fox 34 z řady Factory v provedení Kashima, stejně jako nejnovější generaci tlumiče Fox Float, opět z řady Factory, navíc se zvětšenou vzduchovou komorou Evolve.

Třešničku na dortu představují karbonová kola Giant, která vás sice nejspíš neohromí svým vzhledem ani stroze technickým označením Giant P-TRX-1C 27.5-1 Carbon, zato by měla bodovat užitnými vlastnostmi. Tato kola jsou ostatně hlavním argumentem pro to, že se celková cena vyšplhala přes 100 000 Kč. Zkrátka když už karbon, tak na místě, kde udělá největší službu.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIANT Reign 27,5 2 LTD
Reign 27,5 2 LTD je kolem, které jsme testovali na konci roku 2014, přičemž šlo o verzi 2015. Model roku 2016 se v mnohém neliší, tedy až na výrazný žlutý lak, jenž mě zejména naživo neskutečně baví. To kolo prostě září a má proč. Opět zde najdeme řazení Shimano SLX 2×10, brzdy Shimano Deore, které nejsou bůhvíjak prestižní, ale fungují!

Tyto spíše základní komponenty jsou cenou za špičkové odpružení v podobě vidlice RockShox Pike RC a RockShox Monarch Plus. Na první pohled málo patrnou, přesto však zajímavou změnou je nahrazení sedlovky RS Reverb za zbrusu novou sedlovku Giant Contact SL Switch-R, která ve standardu chodí 125 mm, ale v nabídce bude i varianta se zdvihem 150 mm. Bez povšimnutí by nemusela zůstat ani řídítka Giant Contact SL DH v šíři 800 mm. Hmm! Kolo jako takové pak přijde v provedení 2016 na 73 999 Kč.

A abych nezapomněl, jedna dílčí inovace na rámu se přeci jen najde. Upravena byla matice pro pevnou osu na pravé straně zadní stavby, kterou nyní spojují s rámem dva červíky, aby to celé lépe drželo a více vydrželo.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIANT Glory 27,5 2
Takovou lehce okrajovou, ale rozhodně ne nezajímavou mašinou je základní verze sjezdového Glory na středních kolech, která vyjde na slušných 74 999 Kč. Solidně osazené a bez problému funkční DH kolo jako stvořené pro začínající sjezdaře. A všimli jste si, jak zajímavě je kroucená výztuha spojující trojúhelník zadní stavby, tedy zadní vidlici a vzpěry?

A mimochodem, když jsem si tak ze srandy zapružil s vidlicí RockShox Domain RC Dual Crown (200 mm zdvih), skoro mi až spadla brada z toho, jak krásně, jemně a hladce chodí. Takhle by se mi líbilo, kdyby fungovaly i enduro vidlice. Třeba se k tomu někdy dostaneme. Pružinové tlumiče se už vrací, ještě pružinové vidlice a systémy jako SPV, aby se to nehoupalo?! 😉

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIANT Stance 27,5 1 LTD
Když už je zmínka o dostupných strojích Giant, pojďme hodit oko také na model Stance, což je poměrně lákavě vypadající trailbike se 120 mm zdvihu stojící na středních kolech, který je takovou zjednodušenou a odlehčenou verzí klasického Trancu. Oproti ostatním Giantům nepoužívá nezávislé zavěšení Maestro, ale z pravé strany zdánlivě dosti podobně vypadající řešení Flexpoint. Přesněji a technicky řečeno klasický čtyřčep, kde je funkce jednoho páru ložisek vzadu u patky nahrazena pružností horních vzpěr.

Jasně Giant = Maestro a bez něj to prostě nejde! Navíc když Trance začíná na podobných částkách… Ale pro lidi, kterým se toto kolo líbí, pro lidi, kteří neřeší takovéto technikálie a kterým vyhovuje kombinace 120 mm a 27,5“, to může být ideální kandidát. Modely Giant Stance budou v příštím roce v nabídce dva, přičemž nafocená jednička vyjde na 45 999 Kč.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIANT Anthem X 29er
Spíš tak pro zajímavost a jako důkaz, že Giant ještě zcela nezanevřel na velká kola, se pojďme podívat také na Anthem X 29er. Šikovný stroj, jehož menšího kolegu, Anthem SX 27,5, jsme testovali z kraje roku 2015. V nabídce přitom zůstaly dva tyto stroje, jeden na karbonu (Advanced), druhý hliníkový, který stojí před námi a prodává se za 69 999 Kč.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIANT XtC Advanced 29er 1
Jinou, pevnou devětadvacítkou, je model XtC Advanced 29er, který ve mně vyvolává pozitivní vzpomínky na staršího bratříčka XtC Compozite 29er, jehož jsme testovali v roce 2012. Případně pro srovnání mrkněte na test Giantu XtC Advanced 27,5 (2015). Co se mi na tomto kole líbí dnes je jeho rám, kde jednoznačně dominuje neskutečně masivní hranatá spodní trubka, jakou na XtC 27,5 rozhodně nenajdete. Před námi přitom stojí vyšší ze dvou variant prodávaná za cenu 66 999 Kč.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

LIV Intrigue 2
Abychom nezapomněli na dívčí odnož Giantu, dnes samostatnou značku Liv, podívali jsme se blíže i na jeden z modelů Intrigue, což je de facto dámská obdoba Giantu Trance. Konkrétně výkonný trailbike na 140 mm s koly průměru 27,5. Meziročních změn na něm opět mnoho nenajdete, zajímavý je spíše design, který je opět dotažený skutečně do detailu, což jistě ženy a dívky bikerky hodně ocení.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Sedlovka Giant Contact SL Switch-R
Zajímavou a jistě přínosnou inovací mezi komponenty Giant je zcela nová generace sedlovky Contact SL Switch-R, která se sice jmenuje stále stejně a ovládá se identickou páčkou, jinak jde ale o zcela nový kus. Jednak narostl zdvih, který dosahuje 125 ale i 150 mm a nová je i hlava s dvojicí šroubů a přímým zámkem. Co snad zůstalo je poměrně lehký krok a spolehlivá funkce. Nové sedlovky Giant se celkem logicky ve velkém objeví na nových kolech Giant, v prodeji ale budou i samostatně. Pokud mě rozum a zrak nešálí tak se budou prodávat shodně za cenu 5 699 Kč.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Sedla Giant
Značka Giant se pro rok 2016 ve velké míře opřela do výroby, vývoje a rozšíření nabídky svých sedel, která nejenže najdeme montovaná na jejich kolech, ale budou ve větší míře dostupná i samostatně. Tedy jak na pánských strojích Giant, tak i na dámských Liv. V nabídce bude několik modelů rozdělených jak podle ceny a kvality, tak i podle šířky a profilu, aby si každý mohl vybrat pro sebe ideální druh sedla. Rozdělení podle posedu krásně demonstruje fotka testovacích sedel.

Pro snazší výběr potřebné velikosti poslouží zkušební sedlo s gelem, na které si sednete, párkrát zatočíte klikami a gel pod vaším pozadím krásně vykreslí nejen šířku vašich sedacích kostí, ale také body s největším zatížením. Pak už tedy stačí jen sáhnout po správné variantě, půjčit si třeba na chvíli testovací sedlo domů a následně pořídit ten správný typ.

Giant se přitom nehodlá smířit pouze s nižší a střední kategorií sedel, nabídne proto i špičková závodní sedla pro silnici i MTB včetně modelu s karbonovou skořepinou a stejně tak i s karbonovými lyžinami – model Contact SLR.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

GIRO Montaro
Hlavní novinkou roku 2016 mezi přilbami Giro představuje model Montaro, což je další evoluční stupeň mezi trailovými a enduro přilbami. Tato helma je na jedné straně poměrně lehká a kompaktní, na straně druhé ale nabízí maximum užitných vlastností, komfortu a především ochrany. Velký MX štítek s možností polohování, zaoblená týlová část a příprava pro montáž kamery či světla jsou hlavně módní prvky, klíčové je ale bezpečí.

O něj se zde stará jak plně uzavřená pevná skořepina In-Mold v provedení tzv. Full Wrap (polykarbonátový kryt je z vrchu i ze spodní části helmy), tak především technologie MIPS, kterou jsme si již před rokem blíže představovali. Zjednodušeně řečeno se jedná o jakousi helmu v helmě.

SAMSUNG CSC

Uvnitř hlavní skořepiny je totiž navíc menší plochá skořápka, která je se základní částí spojena pružnými elastomery. V případě přímého pádu se helma chová jako jiné běžné modely, pokud ale kupříkladu letíte přes řídítka a na hlavu působí i rotační síly, ne jen přímý náraz, pak zaúřaduje vložka MIPS. Ta totiž dokáže pohltit podstatnou část rotační energie, která by se jinak přenesla přímo na váš mozek.

Více o technologii MIPS názorně vypovídá PDF letáček, kde je zároveň uvedeno, které všechny helmy Giro a Bell budou touto technologií v příštím roce vybaveny.

GIRO-Bell-MIPS

Giro-Montaro-2016-10

Helmu Giro Montaro jsem měl již krátce na hlavě a co mě z praktického hlediska zaujalo, krom všech zmíněných vymožeností, byl decentní, avšak krásně přístupný systém upínání Roc Loc® Air. Drobné kolečko, které snadno nahmátnete a bez problému jednou rukou utáhnete či povolíte jak je zrovna třeba. Asi to nepůjde jinak a jedno Montaro si na příští rok objednám. Z nabízených barev to vidím na modro-zelenou, přesněji Blue/Lime.

SAMSUNG CSC

Giro_H_Montaro_MatteBlueLime_34_MIPS Giro-Montaro-2016-colours

BELL Sidetrack Youth
Mezi dospělými helmami Bell se nic zásadního v roce 2016 neobjevilo, tedy krom výraznější integrace již zmiňované technologie MIPS. Co mě ale osobně na výstavce a vlastně i předtím na Eurobiku zaujalo, jsou dětské helmy Sidetrack, což je de facto zmenšenina oblíbeného a úspěšného „tatíkovského“ modelu Bell Stoker. I zde se objevuje technologie MIPS, jakožto základ bezpečí hlavy vašeho potomka.

Nyní tedy může vozit alespoň na pohled stejnou helmu v enduro stylu jak táta tak i syn nebo dcera. A že vím o čem mluvím: „Tati, máme stejnou helmu?“ „Ano, minimálně stejně modrou!“ Můj syn má Giro Revel v matné modré a já, když jedeme spolu, si obvykle beru svou starší Bellku Stoker ve stejné barvě.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC Bell-Sodetrack-2016

GIANT/LIV doplňky
Helmami základní výčet novinek z nabídky Progress Cycle pomalu končí. Co mi ještě v showroomu padlo do oka byly doplňky Liv a Giant, respektive sportovní a civilní oblečení těchto značek. Liv je hodně zaměřeno na design a fashion, jak by se u dámské značky dalo čekat, ale ani Giant na tom není špatně. Osobně by se mi líbilo vlastnit Giant Reign ve výrazných barvách a k tomu krásně sladěné, ne však zbytečně křiklavé kraťasy a dres stejné značky. To už je ale zase na každém, jak moc vnímá a řeší svůj vzhled na kole. Hlavní je se dobře bavit a pokud možno i dostatečně chránit své zdraví vhodnou helmou a dalšími doplňky.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC