reklama

reklama

Fox RAD – tajný vývojový program

Fox RADRockShox má svůj BlackBox, lišák Fox zase „přísně tajný“ program RAD (Racing Applications Development). Respektive produkty s tímto označením se začínají poslední dobou stále častěji objevovat na kolech věhlasných závodníků.

Tlumič Fox Rad například vozí Gee Athreton na svém stroji GT Fury včetně „tajné“ vývojové verze Fury 650B. Stejně tak na jeho vidlici Fox 40 byste nejspíš našli toto označení. Světem internetu a bikových médií se přitom poslední dobou mihlo i několik obrázků vidlice Fox 34 TALAS RAD a také tlumiče Float DH RAD.

Posledně zmíněnou vidlici měli možnost na vlastní kůži vyzkoušet jezdci z MBAction (více v znovuoživeném českém vydání MBAction 8/2014, které vychází v těchto dnech). Jaké jsou jejich postřehy? Dle všeho vývojáři z Foxu hodně zapracovali na povrchu vnitřních nohou, který by měl být u této vidlice extrémně hladký. Díky tomu se výrazně snížilo tření a zároveň zvýšila citlivost. Dle prvotních dojmů z terénu je aktivita této vidlice vskutku úchvatná až dechberoucí. Borci dokonce radši přidali tlak, aby klasický sag 20% srazili na 15%!!!

Zároveň s tímto řešením byla poněkud jinak odladěna i tlumící patrona CTD. Otevřený režim Descend je údajně zkraje luxusně citlivý, na konci pak příkladně progresivní. Přepnete-li na Trail, dočkáte se mírné stabilizace začátku kroku, která je ale snáze překonána, aby vidlice pobrala i menší nerovnosti. Podobné superlativy slibuje i zmíněný tlumič Fox Float DH RAD. Prozatím se ale jedná jen o vývojové verze, které patří do rukou závodníků, takže se neví, kdy se stanou prodejní realitou.

Snad se ale již brzy dočkáme sametově jemné funkce jednotek Fox. Na takovou chvíli se fakt těším! Nutno ale přiznat, že po až tragicky tupém projevu vidlic Fox TALAS roku 2013 jsou modely 2014 mnohem, mnohem lepší. Když si ale člověk vzpomene na pružinové vidlice s otevřenou olejovou lázní používané před necelými deseti lety. To bylo máslíčko…

Ilustrační foto: mtb-news.de | bikerumor.com

Fox RAD