reklama

reklama

Arkády DownMall 2014

Arkady Down Mall 2014 - Tomas SlavikChodby obchodního centra Arkády Pankrác se staly svědkem nevšedního závodu těch nejlepších tuzemských a světových bikerů. Klání s poutavým názvem Arkády DownMall již pošesté přilákalo početný dav adrenalinových závisláků, kteří si to mezi sebou rozdali na záludné trati plné rozmanitých překážek.

Tomáš Slavík opět vítězí na Arkády Downmall
Tomáš Slavík dokázal již po čtvrté v řadě za sebou zvítězit na unikátním závodě ve sjezdu horských kol obchodním centrem – Arkády DownMall 2014.

Na start se postavilo 30 nejrychlejších riderů z ČR i zahraničí, kteří si svými výkony v DH, 4X a nebo BMX zaslouží být součástí tohoto nadupaného seznamu. Zvučná jména jako Johannes Fischbach (nejlepší DH jezdec střední evropy) nebo Felix Beckeman (Mistr Evropy ve 4X) podtrhli kvalitu letošního obsazení tohoto závodu. Oproti loňskému ročníku se trať dočkala několika kosmetických změn – byla trochu delší a náročnější. V každém případě Tomáš Slavík dokázal zvítězit ve všech třech měřených jízdách včetně finálové a zaslouženě si již po čtvrté odvezl trofej pro nejrychlejšího jezdce!

„Na trati bylo jen pár menších změn, které dělali závod těžší a trochu delší. Trať mě bavila, povrch šíleně klouzal jako vždy, eskalátory byly nabroušené jako břitva na což spousta profíku doplatila. Zajímavé je, že každý rok přijíždí na závody opravdu kvalitní jezdci, ze kterých mám skutečný respekt, ale vždy se ve finále vyselektujeme já a Michal Prokop a pak spolu bojujeme o první místo. Letos to bylo úplně stejné. Diváci to věděli a vždy, když jsme nastoupili na start, tak obchodní centrum téměř explodovalo, jaký tam byl hluk! Bylo to super! Podařilo se mi nakonec zvítězit ve všech jízdách, včetně finálové z čehož jsem měl doopravdy velkou radost. První závod sezóny, první závod za Ghost bikes a první vítězství! Už teď se těším na další závod!“

Foto: Archiv Tomáše Slavíka / prokoplive.com
Protože mám podobné závody opravdu rád, vypravil jsem se do hlavního města i letos. Cestu mi zpříjemňovala mlha tak hustá, že by se dala servírovat jako zákusek ke kávě, a do hlavy se mi kradly myšlenky, jestli jsem nakonec neudělal chybu a neměl místo vyhřátého volantu svírat studená řidítka při cestě do zapadlých koutů Železných hor. Pochybnosti jsem však promptně odhodil do klimatizované přihrádky před prázdným sedadlem spolujezdce a sám sebe přesvědčoval, že dnešní závod přece bude stát za to. Ostatně jako každý rok, no ne?

Po okružní jízdě parkovacím domem dostávám od sličné hostesky akreditační kartičku a kvapně mířím obhlédnout trať. S tou si pořadatelé již tradičně vyhráli, když do mrtě využili možností, které stísněné uličky obchodního centra nabízí. Oproti loňskému ročníku přibylo několik dřevěných překážek, jež vhodně doplnily náročnou dráhu plnou eskalátorů a větších či menších skoků. Divácky vděčnému dropu s navazující klopenou zatáčkou, kde jezdci konci řidítek div neolizují běloskvoucí dlažbu, tu zdatně sekunduje mohutný cílový kopák, který se záhy stává dějištěm mnoha dechberoucích triků.

Úderem první hodiny odpolední se rozbíhá trénink a atmosféra ve svatostánku nedělních nákupů pozvolna houstne. Natěšení diváci jsou rozvěšeni podél zábran, zatímco další si svá místa zuřivě hledají. Přítomní fotografové tisknou ukazováky na spouštích a kameramani se jim tempem pětatřiceti snímků za vteřinu ochotně pletou pod nohy. V akci sledujeme fourcrossové mistry světa Michala Prokopa a Tomáše Slavíka, německého sjezdaře Johannese Fischbacha a řadu dalších neméně zvučných jmen. Ve vložených soubojích se posléze představí také tuzemské freestylové hvězdy v zastoupení Michaela Berana či Tomáše Zejdy.

Video report by Los Tomanos

*za podpory www.driftczech.cz

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Když krátce po druhé hodině startuje první kolo závodu, jsou chodby obchodního centra doslova napěchovány skalními fanoušky horských kol. Nutno dodat, že k hlasité nelibosti všech, kteří si nic netuše vyrazili na nákupy či za zábavou. Uličky lemující trať se najednou opovážlivě zužují, aby se zanedlouho proměnily ve smrtonosnou past jak vystřiženou z akčního trháku Bruce Willise. Dostat se z jednoho koutu trati na druhý je problém, na jehož řešení zjevně nemám dostatek fištrónu. Poté, co již poněkolikáté končím uvězněný mezi kovovými zábranami a výlohou přilehlého obchodu s levnou konfekcí, zařazuji zpátečku a pankrácké tržiště senzací ve spěchu opouštím. Snad ještě stihnu vyrazit ven na kolo.

Cestou domů si lížu šrámy, které jsem v boji s rozvášněným davem utržil a teprve z rádia se dozvídám jméno šťastného vítěze. Stal se jím obhájce titulu Tomáš Slavík, když za sebou nechal druhého Michala Prokopa a třetího Michaela Měchuru. Za událost dne pak můžeme označit ukázkový backflip, který v jedné z měřených jízd vystřihl sjezdový speciál sedlající Rico Šplíchal. Pro úplnost zmiňme, že mezi freestylery triumfovali Tomáš Zejda s Danem Milerem.

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Uvažte sami, zdali se tento příběh odehrál přesně tak, jak je vám předkládán, anebo je do reálných kulis jen a pouze zasazen. Ve švech praskající útroby pankráckého nákupního centra však jasně dokazují, že by se pořadatelé měli nad místem konání minimálně zamyslet. Současný stav, kdy se kolem trati tísní hlava na hlavě, totiž kvalitnímu diváckému zážitku příliš nenahrává. Změnu by jistě ocenilo nejen přihlížející publikum, ale také řadoví návštěvníci obchodů, kteří na probíhající závod narazí pouhým omylem, a dost možná i samotní závodníci. DownMall je zkrátka jako vaše bývalá známost – pakliže má i nadále růst, potřebuje více prostoru.

Nakonec si vychutnejte vítěznou finálovou jízdu Tomáše Slavíka

A pro porovnání pohled z helmy Michala Prokopa, který se umístil na druhém místě

Více fotek, videí, komentářů atd. najdete na facebook stránce Arkády DownMall 2014

downmall11

downmall12

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik

Arkady Down Mall 2014 - Tomas Slavik